Cîștigătorii Premiului Nobel pentru Literatură (1911-1920)

Îmi place să mă provoc să citesc cît mai mult și cît mai divers, cărți din întreaga lume, să explorez țări și culturi noi. Îmi plac, de asemenea, și listele și atunci cînd m-am gîndit la provocarea de a citi cîți mai mulți autori premiați cu Nobel m-am hotărît să creez un fel de listă, mai exact o serie de postări în care să prezint toți acești iluștrii scriitori. Sper să vă fie și vouă de folos sau poate să vă ajute la îmbogățirea culturii generale.

Cînd inventatorul suedez Alfred Nobel a murit în 1896, el a prevăzut cinci premii în testamentul său, inclusiv premiul Nobel pentru literatură. Onoarea se adresează scriitorilor care au produs „lucrarea cea mai remarcabilă într-o direcție ideală”. Familia lui Nobel, cu toate acestea, a luptat cu prevederile voinței, așa că cinci ani trecuseră înainte ca premiile să iasă din nou. Cu această listă, descoperiți scriitorii care au trăit pînă la idealurile lui Nobel din 1901 pînă în prezent.

1911: Count Maurice (Mooris) Polidore Marie Bernhard Maeterlinck (1862–1949)

A fost poet, eseist și dramaturg belgian de limbă franceză. Este considerat cel mai important dramaturg al simbolismului. I s-a acordat Premiul Nobel în 1911 „drept apreciere pentru multilateralele sale actvității literare și îndeosebi pentru operele de dramaturgie, care se disting prin bogăția imaginației și fantezia poetică și dezvăluie, uneori deghizate în basm, o profundă inspirație – adresându-se în același timp, într-un mod misterios, sentimentelor cititorilor și stimulându-le închipuirea”.

Lista cărților o găsiți aici.

1912: Gerhart Johann Robert Hauptmann (1862–1946)

Fost dramaturg german, laureat al Premiului Nobel în 1912 „mai cu seamă pentru activitatea sa bogată, multilaterală, excelentă în domeniul creației dramatice”. Trăind în cel de-al „treilea Reich”, Hauptmann evită lumina puternică a prim-planului și părăsește discret scena literară, exprimîndu-și protestul în Tetralogia Atrizilor și alte scrieri.

Lista cărților o găsiți aici.

1913: Rabindranath Tagore (1861–1941)

Scriitor și filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913 „în temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug desăvîrșit, a izbutit să facă din gîndirea sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezești, o parte integrantă a literaturii occidentale“.. Începînd cu anul 1929 a început să se ocupe cu pictura, a fost și compozitor al mai multor cîntece cu caracter popular. Imnurile naționale ale Indiei și Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Lista cărților o găsiți aici.

1914: Premiul a fost alocat fondului special al acestei secțiuni.

1915: Romain Rolland (1866–1944)

Scriitor francez. Cea mai faimoasă lucrare a sa este Jean Christophe, un roman parțial autobiografic care i-a a dus Premiul Nobel. A primit, de asemenea, premiul „ca un omagiu adus înaltului idealism al creației lui literare și dragostei de adevăr cu care a descris diferite tipuri umane”. Personalitatea sa de scriitor-cetățean a fost adeseori comparată cu cea a lui Voltaire, Romain Rolland exercitînd o importantă influență asupra opiniei publice europene din primele patru decenii ale secolului trecut.

Lista cărților o găsiți aici.

1916: Carl Gustaf Verner von Heidenstam (1859–1940)

Poet și prozator suedez, creația sa fiind înscrisă în registrul neuromantismului. A inovat lirica națională introducînd în poezie elemente ludice și baroce. Motivația juriului a fost „ca o recunoaștere a importanței sale ca reprezentant al unei noi faze în beletristica noastră”.

1917: Karl Adolph Gjellerup (1857–1919) and Henrik Pontoppidan (1857–1943)

Karl Adolph Gjellerup scriitor danez, a primit prestigiosul premiul „Pentru poetica sa variată și bogată, inspirată din idealuri înalte”.

Henrik Pontoppidan scriitor danez, a primit Premiul  „pentru modul autentic în care descrie viața din Danemarca”.

1918: Premiul a fost alocat fondului special al acestei secțiuni.

1919: Carl Friedrich Georg Spitteler (1845–1924)

A fost poet, nuvelist, romancier, dramaturg, critic și eseist elvețian, considerat cel mai cunoscut scriitor elvețian de la începutul secolului XX. A fost răsplătit cu Premiul Nobel pentru Literatură „…drept apreciere deosebită pentru epopeea sa „Primăvara olimpică”.

1920: Knut Pedersen Hamsun (1859–1952)

Scriitor norvegian. A avut un rol important în modernizarea romanului european. Este reprezentant al realismului psihologic, în primul rînd prin capodopera sa, romanul Foamea. Motivația juriului „pentru monumentala sa operă care este „Rodul pămîntului”.

Lista cărților o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.