World Reading Challenge:călătorind în jurul lumii prin lectură (III)

Un motiv pentru care iubesc cărțile este că au puterea de a ne trasporta oriunde fără să ne părăsim căminele. În lumea mea ideală, am călătorit în jurul lumii prin literatură. Dar cum nu trăiesc într-o lume ideală, încă nu am putut realiza acest lucru….încă… dar sunt pe drumul cel bun. Important este să mă focusez pe acest challenge, acest lucru însemnînd să citesc cîte o carte reprezentînd fiecare țară. Așa că, m-am gîndit să vă propun o provocare. Cărțile în sine sunt legate de țări în mai multe moduri, ori acțiunea acestora este stabilită în țara respectivă, au personaje de acolo, reflectă cultura locală sau sunt scrise de autori locali. Atunci cînd am început să fac selecția, am luat în considerare factori ca popularitate, premii, recenzii și evaluări, toate cu scopul de a realiza un an literar diferit în ansamblu. După părerea mea, o astfel de provocare poate să-mi extindă orizonturile, să aflu despre cărți de care nu aș fi aflat în alt mod și mă motivează să citesc  mai mult decît oricînd. De asemenea, cărțile prezintă locuri noi, ceea ce poate deveni o adevărată inspirație pentru vacanțele viitoare.

O să încerc să prezint săptămînal 10 cărți/10 țări, într-o ordine aleatorie, o să încerc să adaug în lista în primul rînd cărți care aufost traduse și la noi,  pe unele le-am citit, dar poate le voi reciti, în plus după prezentarea cărții voi scrie și alte recomandări.Sper că veți găsi inspirație pentru următoarea lectură sau poate considerați să acceptați întreaga provocare.

Să purcedem la drum.

Prima parte o găsiți aici, iar pe a doua aici.

21.Australia

Mesagerul

de Markus Zusak

Ed Kennedy este un șofer de taxi fără prea multe așteptări în ceea ce privește viitorul. Este patetic la cărți de joc, îndrăgostit fără speranță de cel mai bun prieten al său, Audrey, și devotat cu totul  cîinelui său băutor de cafea, Doorman. Viața lui este una de rutină și incompetență pașnică p]nă cînd oprește din greșeală un jaf la o bancă. Atunci ajunge primul as în cutia poștală.

Alte recomandări: Pasărea spin de Collen McCullough, Lumina dintre oceane de M.L.Stedman.

22.China

Floare de zăpadă și evantaiul secret

de Lisa See

În China secolului al XIX-lea, într-un district sub numele de Hunan, o fată numită Lily, la vîrsta de șapte ani, este asociată cu un laotong „același vechi”, într-o compatibilitate emoțională care va dura o viață. Laotong, Floarea de zăpadă, se prezintă prin a-i trimite lui Lily un evantai de mătase pe care a pictat o poezie în nu shu, un limbaj unic pe care femeile chineze l-au creat pentru a comunica în secret, departe de influența oamenilor.

Alte recomandări: Ogorul de Pearl S.Buck, Visul din pavilionul roșu de Cao Xueqin.

23.Cuba

Omul nostru din Havana

de Graham Green

Omul nostru din Havana este un thriller de spionaj, un studiu de personaj și o satiră politică care încă rezonează pînă în ziua de azi. Concepută ca una dintre „distracțiile” lui Graham Greene, se spune despre omul lui MI6 din Havana, Wormold, că era un fost agent de vînzări cu aspirator de vid, care a devenit un agent secret, din nevoia economică. Pentru a-și păstra slujba, el face rapoarte fictive bazate pe povestirile lui Lamb din Shakespeare și visează instalații militare din aspiratoare. Apoi, poveștile lui încep să devină cu adevărat tulburătoare.

Alte recomandări: Dancing to Almendra  de Mayra Montero, The man who loved dogs de Leonardo Padura.

24.Liban

Femeia de hîrtie

de Rabih Alameddine

Aaliya a locuit singură în apartamentul ei din Beirut toată viața ei adultă. Este divorțată și fără copii, „apendicele inutile” a familiei ei, cum le numește. Singură în apartamentul ei, Aaliya citește sutele de cărți pe care le-a acumulat în jurul ei. Căsătoria ei a fost scurtă și neconsimțătoare, pentru un bărbat la care se referă ca „insectă impotentă”. În ultimii cincizeci de ani, ea a tradus cărțile sale preferate în limba arabă. Cele 37 de manuscrise ale sale se află în cutii de carton în camere nefolosite și nimeni nu le-a citit decît ea. „Cărți în cutii – cutii de hîrtie, foi traduse în vrac. Asta este viața mea.”

Alte recomandări: The locust and the bird de Hannan Al Shaykh, Samarkand de Amin Maalouf.

25.Malaezia

Zeița orezului

de Rani Manicka

Nimic din copilăria lui Lakshmi, alergînd fără griji și desculță pe pămîntul copt la soare în mijlocul copacilor de nucă de cocos și de mango din Ceylon, ar fi putut să o pregătească pentru ceea ce avea să-i aducă viața. La vîrsta de paisprezece, ea află că a fost dată în căsătorie unui străin dincolo de ocean, în țara fascinantă numită Malaezia.

Alte recomandări:Fabrica de mătase de Tash Aw, The white pearl de Kate Furnivall.

26.Singapore

Asiatici bogați și țicniți

de Kevin Kwan

Asiatici bogați și țicniți este romanul de debut incredibil de amuzant despre trei familii chineze super-bogate, precum și bîrfele, clevetirile și schemele care au loc atunci cînd moștenitorul uneia dintre cele mai mari averi din Asia o aduce acasă pe prietena sa ABC (american born chinese-americancă născută chinezoaică) la nunta sezonului.

Alte recomandări: Fistful of colours de Su-Chen Christine, Breaking the tongue de Vyvyane Loh.

27.Franța

Madame Bovary

de Gustave Flaubert

Emma Bovary este frumoasă și plictisită, prinsă în căsnicia ei cu un medic mediocru și înăbușită de banalitatea vieții provinciale. O devoratoare de romane sentimentale, ea își doreste pasiunea și caută să evadeze în fanteziile de dragoste, în cheltuieli sumbre și, eventual, în adulter. Dar chiar aventurile ei îi aduc dezamăgirea, iar atunci cînd viața reală continuă să nu se ridice la așteptările ei romantice, consecințele sunt devastatoare. Înfățișarea erotică, încărcată și psihologică, a lui Emma Bovary a provocat un strigăt moral asupra publicării sale în 1857. A fost considerată atît de reală încît multe femei au afirmat că au fost modelul eroinei sale; dar Flaubert a insistat: „Doamnă Bovary, c’est moi”.

Alte recomandări: Supunere de Michel Houellebecq, Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr.

28.Iraq

Păsările galbene

de Kevin Powers

Cu o profundă înțelegere emoțională, mai ales în ceea ce privește efectele unui război asupra mamelor și a familiilor de acasă, Păsările galbene este un roman revoluționar despre costurile războiului, și al cărui destin este să devină un clasic.

„Războiul a încercat să ne omoare în primăvară”, începe această minunată poveste de prietenie și pierdere. În Al-Tafar, Irak, soldatul Bartle de 21 de ani și soldatul Murphy de optsprezece ani se agață de viață, în timp ce plutonul lor lansează o bătălie sîngeroasă pentru oraș. În zilele nesfîrșite care urmează, cei doi soldați tineri fac totul pentru a se proteja de forțele care apasă din toate părțile: insurgenții, oboseala fizică și stresul mental care provine din pericolul constant.

Alte recomandări: Sand queen de Helen Benedinct, Thirsty river de Rodaan Al Galidi.

29.Italia

Numele trandafirului

de Umberto Eco

Anul este 1327. Franciscanii dintr-o mănăstire italiană bogată sunt suspectați de erezie, iar fratele William de la Baskerville ajunge să investigheze. Atunci când misiunea sa delicată este brusc umbrită de șapte decese bizare, fratele William se transformă în detectiv. Instrumentele lui sunt logica lui Aristotel, teologia lui Aquinas, intuiția empirică a lui Roger Bacon – toate ascuțite într-o margine strălucitoare, cu umor apăsat și o curiozitate feroce. El colectează dovezi, descifrează simboluri secrete și manuscrise codificate și se aruncă în labirintul aberatic al mănăstirii, unde „cele mai interesante lucruri se întâmplă noaptea”.

Alte recomandări: Frumoasele ruine de Jess Walter, Nașterea lui Venus de Sarah Dunant.

30.Rusia

Război și pace

de Leo Tolstoi

Război și pace  se axează în general pe invazia Rusiei de către Napoleon în 1812 și urmează trei dintre cele mai cunoscute personaje din literatură: Pierre Bezukhov, fiul nelegitim al unui conte, care se luptă pentru moștenirea sa și dorința de împlinire spirituală; Prințul Andrei Bolkonski, care își lasă familia în urmă pentru a lupta în războiul împotriva lui Napoleon; și Natașa Rostov, fiica frumoasă a unui nobil care intrigă pe ambii bărbați.

Alte recomandări: Crimă și pedeapsă de Fiodor Dostoevski, Imago de Ludmila Ulițkaia.

Un comentariu

  1. A republicat asta pe Marina Costa și a comentat:
    Pentru mine, China ar fi reprezentata de una dintre cartile scriitoarei Pearl S. Buck, Cuba de cartile lui Alejo Carpentier , iar Liban de Aripi frante a lui Khalil Djubran (sau Gibran, depinde cine il scrie…)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.