Citate care arată cît de actual este romanul 1984 de George Orwell

Cînd scriitorul britanic George Orwell a publicat un roman distopic numit 1984, el a văzut, la vîrsta de 45 de ani, atît cele două războaie mondiale, ascensiunea fascismului în Italia, ridicarea lui Hitler în Germania, invenția avioanelor, televizoarelor, antibioticelor, alături de puterea atomică, rachetele ghidate, napalmul.

1984 are loc în Oceania, într-un teritoriu cunoscut ca fiind fosta Marea Britanie, o țară care este implicată într-un război aparent fără sfîrșit. Individualismul și gîndirea independentă sunt persecutate ca și „crime de gîndire” de către Poliția Gîndirii. Oamenii sunt controlați de elita privilegiată, Partidul, al cărui lider devenit un cult al personalității este numit Fratele cel mare. Și, guvernul are chiar propriul său limbaj inventat: nouavorbă.

Romanul îl are în centru pe Winston Smith, al cărui job la Ministerul Adevărului (departamentul de propagandă și revizionism istoric) implică rescrierea articolelor din ziare pentru a asigura că istoria se potrivește întotdeauna cu linia partidului. Deși este un revizionist excelent, Smith urăște în secret Partidul și vrea să se revolte.

Deși acțiunea este plasată în 1984, veți descoperi ușor că temele abordate în roman sunt actuale și acum.

„Cine controlează trecutul”, zice o lozincă a Partidului, „controlează viitorul; cine controlează prezentul controlează trecutul.”

Dacă vrei o imagine a viitorului, închipuie-ţi o cizmă zdrobind mutra unui om – şi asta pentru vecie.

Ai putere atunci cînd rupi conştiinţa omului în bucăţi, iar bucăţile vii le rearanjezi în forme noi, pe care tu însuţi le hotărăşti.

Esența unui război este distrugerea, și nu neapărat cea a vieților umane, dar a rezultatelor muncii oamenilor. Războiul este calea prin care se distrug în bucăți, se dispersează în aer sau se îneacă la fundul mării lucruri ce i-ar face pe oameni să se simtă confortabil și prin urmare să devină prea inteligenți.

Libertatea este libertatea de a spune că doi plus doi fac patru.

Națiunile ineficiente au fost mereu cucerite mai devreme sau mai tîrziu și lupta pentru eficiență este potrivnică iluziilor.

Ce poţi face, se gîndeşte el, în faţa unui nebun mai inteligent decât tine, care stă şi îţi ascultă argumentele cu calm şi pe urmă stăruie în nebunia lui?

Îţi închipui, cumva, că există o aşa-numită natură umană, scandalizată de ceea ce facem noi, care se va întoarce împotriva noastră. Dar noi facem natura umană. Oamenii sunt infinit de maleabili. Sau poate ai rămas la vechea ta idee că proletarii – sau poate sclavii, de ce nu ei? – se vor trezi la viaţă şi ne vor răsturna? Alungă-ţi din minte acest gând. Sunt absolut neputincioşi, ca şi animalele.

Nu făcîndu-te auzit, ci păstrîndu-ţi judecata sănătoasă poţi duce mai departe moştenirea speţei umane.

Maselor li se poate acorda libertatea gîndirii, pentru că ele nu gîndesc. Pe de altă parte, însă, de la un membru al Partidului nu poate fi tolerată nici cea mai mică deviaţie de opinie, nici măcar asupra celei mai neimportante chestiuni

Dacă trebuie să guvernezi şi, mai mult, să guvernezi pentru totdeauna, trebuie să ai capacitatea de a anihila simţul realităţii. Căci, în ultimă instanţă, secretul puterii constă în a combina credinţa în propria-ţi infailibilitate cu aptitudinea de a învăţa din propriile tale erori din trecut.

Puterea nu este un mijloc, puterea este un scop în sine. Nu instaurezi o dictatură ca să aperi o revoluţie, ci revoluţia o faci ca să instaurezi dictatura. Scopul persecuţiei este persecuţia însăşi. Scopul torturii este chiar tortura. Scopul puterii este puterea.

Singur – adică liber – omul este întotdeauna şi inevitabil înfrînt. Aşa şi trebuie să fie, pentru că orice om este sortit să moară. Ceea ce reprezintă cel mai mare eşec al vieţii.

Trebuie să înţelegi că puterea înseamnă puterea asupra oamenilor. Şi asupra trupului, dar, mai presus de orice, asupra   minţii   oamenilor. 

Să mori cu ura în suflet – asta înseamnă libertatea.

Masele nu se revoltă niciodată cu de la sine putere şi nu se revoltă niciodată numai fiindcă sunt oprimate.Adevărul este că, atîta timp cât nu li se îngăduie să aibă termene de comparaţie, masele nici măcar nu-şi dau seama că sunt oprimate.

Cele mai bune cărți sunt acelea care îți spun ceea ce deja știi.

Realitatea există numai în mintea omului, nicăieri altundeva.

Trecutul este şters cu buretele, ştersătura se uită, iar minciuna devine adevăr.

Omenirea are de ales între libertate şi fericire, marea majoritate a oamenilor ar prefera fericirea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.