Cîștigătorii Premiului Nobel pentru Literatură (1901-1910)

Îmi place să mă provoc să citesc cît mai mult și cît mai divers, cărți din întreaga lume, să explorez țări și culturi noi. Îmi plac, de asemenea, și listele și atunci cînd m-am gîndit la provocarea de a citi cîți mai mulți autori premiați cu Nobel m-am hotărît să creez un fel de listă, mai exact o serie de postări în care să prezint toți acești iluștrii scriitori. Sper să vă fie și vouă de folos sau poate să vă ajute la îmbogățirea culturii generale.

Cînd inventatorul suedez Alfred Nobel a murit în 1896, el a prevăzut cinci premii în testamentul său, inclusiv premiul Nobel pentru literatură. Onoarea se adresează scriitorilor care au produs „lucrarea cea mai remarcabilă într-o direcție ideală”. Familia lui Nobel, cu toate acestea, a luptat cu prevederile voinței, așa că cinci ani trecuseră înainte ca premiile să iasă din nou. Cu această listă, descoperiți scriitorii care au trăit pînă la idealurile lui Nobel din 1901 pînă în prezent.

1901: Sully Prudhomme (1837–1907)

Scriitor francez. Numele original Rene Francois Armand Prudhomme. Sully Prudhomme a câștigat primul Premiu Nobel pentru literatură în 1901.Motivația juriului „…ca o recunoaștere specială a artei lui poetice, vădind un înalt idealism, perfecțiune artistică și o rară îmbinare între calitățile inimii și cele ale intelectului”.

Lista cărților o găsiți aici.

 1902: Christian Matthias Theodor Mommsen (1817–1903)

Istoric și jurist german. Motivația juriului „Cel mai mare maestru în viață al timpului nostru în arta redării istoriei, luând în considerație mai cu seamă monumentala sa Istorie a Romei”.

Lista cărților o găsiți aici.

1903: Bjørnstjerne Martinus Bjørnson (1832–1910)

Scriitor norvegian supranumit Victor Hugo al Norvegiei. Bjørnson a primit premiul „ca recunoaștere a marii, nobilei și variatei sale activități literare, distingându-se întru totul prin prospețimea inspirației și prin minunata puritate a sufletului”.

Lista cărților o găsiți aici.

1904: Frédéric Mistral (1830–1914) și José Echegaray y Eizaguirre (1832–1916)

Primul an în care Premiul Nobel pentru literatură a fost cîștigat de doi scriitori din două țări diferite.

Frédéric Mistral: scriitor francez. Pe lîngă numeroasele poezii scurte, Frédéric Mistral a scris un poem în patru cînturi romantice. De asemenea, a publicat un dicționar provensal și a scris memorii. A primit Premiul Nobel pentru literatură în 1904 „ca o recunoaștere a originalității lui pline de prospețime și a inspirației adevărate a creației lui poetice, care reflectă fidel priveliștile țării sale și sufletul autentic al poporului său, și, de asemenea, ca o recunoaștere a activității lui semnificative ca filolog provensal”.

Lista cărților o găsiți aici.

José Echegaray y Eizaguirre a fost inginer, dramaturg, matematician și politician spaniol de origine bască. Motivația juriului „ca recunoaștere a numeroaselor și strălucitelor sale scrieri care, într-o manieră personală și plină de originalitate, au reînviat marile tradiții ale dramei spaniole”.

Lista cărților o găsiți aici.

1905: Henryk Sienkiewicz (1846–1916)

Romancier și nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi. I s-a acordat Premiul Nobel „…pentru meritele sale excepționale ca scriitor epic”. Probabil lucrarea sa cea mai tradusă este Quo Vadis(1896), un studiu al societății romane în timpul Împăratului Nero.

Lista cărților o găsiți aici.

1906: Giosuè Carducci (1835–1907)

Scriitor italian. Profesor de literatură la Universitatea din Bologna din 1860 pînă în 1904, Giosuè Carducci a fost un intelectual, redactor, orator, critic și patriot. A primit premiul Nobel pentru literatură în 1906 „nu numai luând în considerație adânca lui cunoaștere și cercetările critice dar, înainte de orice, ca omagiu pentru energia creatoare, prospețimea stilului și forța lirică tipice capodoperelor sale poetice”.

Lista cărților o găsiți aici.

1907: Rudyard Kipling (1865–1936)

Scriitor britanic. Rudyard Kipling a scris romane, poezii și povestiri scurte – majoritatea cu acțiunea în India și în Birmania (acum cunoscut sub numele de Myanmar). A fost laureat al Premiului Nobel din 1907 în literatură „…pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială”.

Lista cărților o găsiți aici.

1908: Rudolf Christoph Eucken (1846–1926)

Filosof german. A primit prestigiosul premiu în 1908 „pentru seriozitatea cu care a tins spre adevăr, pentru forța pătrunzătoare a gândirii și previziunii, a căldurii și forței expunerii cu care a reprezentat și dezvoltat în numeroase lucrări o concepție de viață idealistă”.

Lista cărților o găsiți aici.

1909: Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1858 –1940)

Scriitoare suedeză. Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf s-a îndepărtat de realismul literar și a scris într-un mod romantic și imaginativ, evocînd în mod viu viața și peisajul țărănimii din nordul Suediei, cu rezonanțe din vechile legende scandinave. A primit premiul Nobel în 1909 devenind prima femeie care a primit acest premiu „… ca prețuire pentru nobilul său idealism, bogăția fanteziei și expunerea spirituală care îi caracterizează opera”.

Lista cărților o găsiți aici.

1910: Paul Johann Ludwig Heyse (1830–1914)

Scriitor german. Heyse a fost novelist, poet și dramatist. A primit premiul în 1910 „ca omagiu pentru desăvârșita sa artă, pătrunsă de concepția idealistă, realizată pe parcursul unei lungi și importante, activități ca poet liric, scriitor dramatic, romancier și autor al unor nuvele de renume mondial”. Heyse și-a asigurat un loc bine definit în istoria literaturii datorită contribuției aduse, atât practic cât și teoretic, la evoluția nuvelei.

Lista cărților o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.