Povestea kohl-ului

„Arzători sunt ochii ei cu kohl înfrumusețați, sculptați ca lamele săbiilor mi-au străpuns inima mea pulsîndă”.

Așa a scris un beduin arab care amintea despre ochii pictați cu kohl ai iubitei. Cuvintele acestui poet descriu bine nu numai ochii iubitei sale, ci și ochii a milioane de femei care locuiesc în țările care se întind de la Orientul Îndepărtat până la coasta atlantică a Marocului. În toate aceste ținuturi, ochii în formă de migdală ale femeilor sunt intensificați și ademenitori prin aplicarea de kohl.

Dacă ne gândim la asta, practica obișnuită de a folosi pigmentul întunecat pentru a ne descrie ochii este puțin ciudată. Și așa este și faptul că, desigur, nu este o practică nouă. Deși acum avem tușuri „moderne” – lichid, gel sau altfel, bărbații și femeile au folosit pulbere neagră sau prafuri întunecate pentru a-și contura ochii încă din epoca bronzului.

Folosirea acestui „kohl” poate fi urmărită până în 3500 î.Hr., în Egitul Antic și Regatul antic din Punt în Cornul Africii. Mulți dintre voi ați auzit de ochii conturați cu kohl ai Cleopatrei și faraonilor, precum și de Beduini și de Touregi. Chiar și acum, oamenii folosesc încă kohl în mod tradițional în întreaga Africa de Nord, Orientul Mijlociu și subcontinentul indian.

Femeie beduină fumînd, Petra, Iordania

Deoarece aceasta este o practică comună de înfrumusețare, care se extinde de-a lungul multor regiuni și culturi și a predominat peste milenii, cred că merită explicat un pic de unde provine și de unde a început în primul rînd.

Cuvîntul „kohl” provine din cuvîntul arab kahala, كحل „a păta”. Kohl este, de asemenea, cunoscut prin multe cuvinte diferite; kajal, surma în Persia, kwalli sau tozalli în Africa de Vest, și collurion la Roma și Grecia Antică. Cuvîntul „alcool” vine de fapt din cuvântul kohl, ca o substanță purificată și rafinată. Francis Bacon scria în 1626 în cartea sa Sylva că „Turcii au o pulbere neagră, făcută dintr-o minerală numită Alcohole; care, cu un creion lung și fin, era așezată sub pleoape.

Ca substanță, kohl-ul este extrem de prețios din punct de vedere cultural. Femeile emirati antice au fost îngropate cu cel puțin trei lucruri ca fiind esențiale pentru viața de apoi; bijuterii, ceramică și scoici care conțin kohl. A fost și este folosit ca protector, de căldura și strălucirea soarelui, în special în deșert, de infecții oculare și conjunctivite, de praf și furtuni de nisip și de ochiul rău. Mulți oameni aplică kohl copiilor lor imediat după naștere, pentru a le proteja de forțele răuvoitoare.

Din Egipt kohl-ul a fost transportat de către comercianții fenicieni pe terenurile care se învecinează cu Mediterana și chiar dincolo. Cu toate acestea, timp de multe secole, Egiptul a rămas principala sursă a acestui produs cosmetic natural. Cronicarii care au comentat în scrierile lor despre femeile frumoase au subliniat că fiicele Romei au copiat ochii inelați cu kohl al surorilor lor egiptene atunci cînd doreau să adauge sex-appeal. La fel ca și femeile din Est de mii de ani înaintea lor, doamnele romane au considerat Kohl-ul unul dintre cei mai importanți agenți de înfrumusețare. În același mod ca fetele Nilului, au aplicat Kohl, nu numai ochilor lor, ci și pentru a întuneca sprîncenele și părul. Cu toate acestea, după căderea Imperiului Roman, kohl-ul a dispărut timp de mai multe secole din Europa.

În Peninsula Arabică și în zona Crescentului Fertil, Kohl-ul a fost folosit ca un produs cosmetic din zorii civilizației. Cînd arabii din secolul al VII-lea au migrat din patria deșertului lor, ei au purtat kohl-ul cu ei, iar în anii următori a devenit cunoscut ca un produs al arabilor. Femeile din est, mai ales în lumea arabă, au dus în trecut o viață retrasă, oferindu-le astfel mult timp pentru a se ocupa de aspectul lor.  Ei considerau toaleta cea mai urgentă dintre ocupațiile lor. Nicăieri în lume, femeile nu au acordat mai multă atenție curățeniei și frumuseții lor. Fără îndoială, ochii întunecați cu kohl a fost una dintre prioritățile lor de top. A avea ochii languroși a fost ambiția fiecărei femei. Când cruciații europeni au invadat Orientul Mijlociu, ei s-au familiarizat cu acest cosmetic pentru ochi și l-au luat cu ei în țara lor. Cu toate acestea, sute de ani nu a devenit încă un produs obișnuit în Occident.Doar în epoca noastră utilizarea sa s-a răspîndit într-o oarecare măsură în țările Europei de Vest și America de Nord.

În țările din zona denumită Leagănul Civilizației (Irakul de azi, Liban, Siria, Iordania, nordul Egiptului), cea mai veche kohl cunoscută a fost făcută din funingine amestecată cu puțin ulei de măsline. Dar în Egipt, primul kohl cunoscut a fost făcut din malachit, un minereu verde de cupru care a fost măcinat într-o pulbere fină, apoi transformat într-o pastă prin adăugarea de puțină apă. În secolele trecute, prin Orientul Mijlociu, trisulfura de antimoniu, o stibită naturală cristalină neagră, măcinată într-o pulbere fină, a devenit ingredientul principal în producerea acestui produs cosmetic. Chiar și astăzi, antimoniul încă formează baza multor produse în industria cosmetică modernă, și uneori, folosit ca ingredient în fabricarea rimelului.

În Africa de Nord, Kohl-ul este făcut, așa cum a fost de secole de-a lungul timpului, dintr-un amestec de cupru ars, plumbago, lemn de santal ars și ambră, pisate într-o pudră. Alte ingrediente sunt uneori schimbate, dar în esență este urmată aceeași formulă. Acest tip și kohl-uri pe bază de antimoniu pot provoca iritarea ochilor și ar trebui evitate de oricine este predispus la infecții oculare. Totuși, ca cosmetice pentru ochi, sunt excelente în dramatizarea ochilor. În mod tradițional, praful Kohl este aplicat cu un băț (numit mikh) sau cu o pană, înmuiată în pudră, apoi trasat peste pleoapele aproape închise linii.

Astăzi, cel mai sigur și mai bun kohl natural din lume este produs în India și în țările Peninsulei Arabe. Migdalele, benzoina și tămîia sunt arse împreună, apoi funinginea este colectată pentru a forma pulberea de kohl. Alte materiale cum ar fi cojile arse de diferite nuci, tămîie, mosc și chihlimbar sunt adesea adăugate de producătorii acestui produs cosmetic. Kohl-ul produs din aceste materiale naturale, care este de obicei vîndut sub formă de pulbere, nu generează efecte dăunătoare. Mai degrabă, ele dau adîncime ochilor și îi fac mai atrăgători.

În lumea occidentală, în prezent, multe dintre produsele Kohl vîndute sunt kohl doar după nume. În formă lichidă, cremă sau stick, există numeroase produse cosmetice ambalate în secolului al XXI-lea, care poartă numele acestui vechi produs de înfrumusețare. Cu toate acestea, ele nu sunt kohl-uri istorice naturale. În America de Nord, kohl-ul natural care a fost cunoscut încă din epoca biblică se găsește numai în magazinele sau piețele indiene. Acesta este de obicei fabricat în India și vîndut sub formă de pulbere sub diferite denumiri comerciale.

Această idee a „cosmeticelor ca medicament”, care este urmărită viguros de industria de frumusețe sub formă de rujuri „plumping”, fonduri de ten înglobate cu minerale pentru combaterea acneei, creme anti-îmbătrânire și altele au fost inițial teritoriul chimiștilor egipteni. Poate că secretul frumuseții Cleopatrei nu era Maybelline, ci sulfat de plumb.

Un comentariu

  1. Informativ. Ca să fie complet, mai trebuia denumirea comercială a câtorva produse/creioane cosmetice kohl veritabil. Sau cum aș putea identifica kohl-ul natural, fără să cunosc neapărat produsele din india.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.