World Reading Challenge:călătorind în jurul lumii prin lectură (II)

Un motiv pentru care iubesc cărțile este că au puterea de a ne trasporta oriunde fără să ne părăsim căminele. În lumea mea ideală, am călătorit în jurul lumii prin literatură. Dar cum nu trăiesc într-o lume ideală, încă nu am putut realiza acest lucru….încă… dar sunt pe drumul cel bun. Important este să mă focusez pe acest challenge, acest lucru însemnînd să citesc cîte o carte reprezentînd fiecare țară. Așa că, m-am gîndit să vă propun o provocare. Cărțile în sine sunt legate de țări în mai multe moduri, ori acțiunea acestora este stabilită în țara respectivă, au personaje de acolo, reflectă cultura locală sau sunt scrise de autori locali. Atunci cînd am început să fac selecția, am luat în considerare factori ca popularitate, premii, recenzii și evaluări, toate cu scopul de a realiza un an literar diferit în ansamblu. După părerea mea, o astfel de provocare poate să-mi extindă orizonturile, să aflu despre cărți de care nu aș fi aflat în alt mod și mă motivează să citesc  mai mult decît oricînd. De asemenea, cărțile prezintă locuri noi, ceea ce poate deveni o adevărată inspirație pentru vacanțele viitoare.

O să încerc să prezint săptămînal 10 cărți/10 țări, într-o ordine aleatorie, o să încerc să adaug în lista în primul rînd cărți care aufost traduse și la noi,  pe unele le-am citit, dar poate le voi reciti, în plus după prezentarea cărții voi scrie și alte recomandări.Sper că veți găsi inspirație pentru următoarea lectură sau poate considerați să acceptați întreaga provocare.

Să purcedem la drum.

Prima parte o găsiți aici.

11.Albania

Cronică în piatră

de Ismail Kadare

Magistrală în simplitatea sa, Cronică în piatră este o poveste senzațională de maturizare și o dovadă a perseverenței spiritului uman. Înconjurat de magia femeilor și literaturii frumoase, un băiat trebuie să suporte privarea de război, deoarece suferă greutățile creșterii. De pe țara lui adormită tocmai s-a aruncat secole de tiranie, dar noi valuri de dominație îi inundă orașul. Prin ochii băiatului, vedem teroriile celui De-al Doilea Război Mondial, fiind martori ai invaziei fasciste, atentatelor aliate, luptelor partizane și a numeroaselor fețe ale cruzimii umane, precum și a plăcerilor simple ale vieții.

Alte recomandări: Aprilie spulberat de Ismail Kadare, The loser de Fatos Kongoli.

12.Ungaria

Ușa

de Magda Szabo

O tînără scriitoare ocupat care se luptă să facă față treburilor domestice, angajează o menajeră recomandată de un prieten. Reputația menajerei este una bazată pe o eficiență fiabilă, deși este ceva ciudat. Cu încăpățînare, încurcătură și cu o ignoranță flagrantă pentru opiniile angajatorului ei, ar putea fi chiar nebună. Ea nu permite nimănui să pătrundă în casă; ea se maschează cu un văl și la fel își păzește  viața personală. Și totuși, Emerence este venerată la fel de mult cum este temută. Pe măsură ce povestea progresează, energia și pasiunea ei pentru a ajuta devine clară, stingând orice îndoială care decurge din comportamentul ei bizar. O poveste stilată care povestește o relație ciudată construită de peste 20 de ani între scriitor și menajera ei. După ce sentimentele benigne și nepromițătoare încep în cele din urmă să se dezvolte scriitoarea beneficiază de ceea ce devine o relație inseparabilă. În același timp, aflăm trecutul tragic al lui Emerence, care este dezvăluit în instantanee de-a lungul cărții.

Alte recomandări: Invisible bridge de Julie Orringer.

13.Germania

Adio, Berlin

de Christopher Isherwood

Adio,Berlin de romancierul britanic Christopher Isherwood urmează aventurile unui tînăr englez prin Berlinul de dinaintea celui de-al doilea război mondial. Colecția semi-autobiografică, bazată pe călătoriile lui Isherwood, l-a stabilit ca o voce britanică lider din generația celui de-al doilea război mondial. Lăudată pentru privirea intimă asupra vieții celor de pe marginea societății, colecția a fost marcată, de asemenea, pentru că a analizat schimbările sociale și culturale din Germania care au venit din implozia Republicii de la Weimar și din creșterea partidului nazist . Temele sale includ bucuria subculturilor, devastarea totală a culturii aduse de autoritari și demnitatea oamenilor nefericiți.

Alte recomandări: Hoțul de cărți de Markus Zusak, Siddhartha de Hermann Hesse, Toba de tinichea de Gunter Grass.

14.India

Interpret de maladii

de Christopher Isherwood

Navigînd între tradițiile indiene pe care le-au moștenit și noua lume uimitoare, personajele din povestirile elegante și emoționante ale lui Jhumpa Lahiri caută iubirea dincolo de barierele culturii și generațiilor. În „O chestiune temporară”, publicat în The New Yorker, un tînăr indian-american se confruntă cu suferința unei pierderi în timp ce cartierul lor din Boston se confruntă cu o pană de curent. În povestea ce poartă titlul cărții, un interpret ghidează o familie americană prin India strămoșilor lor și aude o mărturisire uluitoare. Lahiri scrie cu o înțelepciune culturală amabilă care amintește de Anita Desai.

Alte recomandări:Alchimia dorinței de Tarun Tejpal, India secretă de Paul Brunton.

15.Japonia

Cronica păsării-arc

de Haruki Murakami

Într-o suburbie din Tokio, un tînăr pe nume Toru Okada caută pisica lipsă a soției sale. În curînd, el se află în căutarea soției sale, de asemenea, într-o lume subterană care se află sub suprafața placidă a orașului Tokyo. Pe măsură ce aceste căutări se intersectează, Okada întîlnește un grup bizar de aliați și antagoniști: o prostituată psihică; un politician răuvoitor, dar mediagen; o fată morbidă în vîrstă de șaisprezece ani; și un veteran de război bătrîn care a fost schimbat definitiv de lucrurile hidoase la care a asistat în timpul campaniei uitate a Japoniei din Manchuria.

Alte recomandări: Eu, motanul de Soseki Natsume, Țara zăpezilor de Yasunari Kawabata, Hotel Iris de Yoko Ogawa.

16.Suedia

Un bărbat pe nume Ove

de Fredrik Backman

Un om morocănos, dar plin de iubire, își găsește lumea solitară dată  peste cap atunci când o tînără familie zgomotoasă se mută alături. Faceți cunoștință cu Ove. Este bădăran, tipul de om care arată spre oamenii pe care nu îi place, ca și cum ar fi hoți prinși în fața ferestrei dormitorului. Are principii ferme, rutine stricte și un fitil scurt. Oamenii îl numesc vecinul amar din iad, dar trebuie să fie amar doar pentru că nu se plimbă cu un zâmbet tencuit pe fața lui tot timpul?

Alte recomandări: Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut de Jonas Jonasson, Salonul Vip de Jens Lapidus.

17.Turcia

Zăpada

de Orhan Pamuk

După ani de exil politic exclusiv în Europa de Vest, Ka, un poet de vîrstă mijlocie, se întoarce la Istanbul pentru a participa la înmormîntarea mamei sale. Recunoscînd doar parțial acest loc al tinerilor săi din mediul cultural, el este și mai dezorientat de știri despre evenimente ciudate din țara: un val de sinucideri în rîndul fetelor ce le erau interzise să poarte eșarfe pe cap la școală. O dezghețare aparentă a curiozității scriitorului- o mare înghețată de mulți ani – îl conduce la Kars, un oraș îndepărtat, lângă granița cu Rusia, și epicentrul sinuciderilor.

Alte recomandări: Cele 40 de legi ale iubirii de Elif Shafak, Mă numesc roșu de Orhan Pamuk.

18.Canada

Asasinul orb

de Margaret Atwood

Romanul se deschide cu aceste cuvinte simple și rezonante: „La zece zile de la sfârşitul războiului, sora mea Laura a căzut cu maşina de pe un pod.” Acestea sunt rostite de Iris, ale cărei constatări despre moartea surorii ei Laura în 1945 sunt urmate de un raport de anchetă proclamînd moartea accidentală. Dar, așa cum cititorul se așteaptă să se stabilească confortabil în povestea Laurei, Atwood introduce un roman în roman. Intitulat Asasinul orb, este o poveste de science fiction povestită de doi iubiți anonimi care se întîlnesc în camerele din spate. Când ne întoarcem la Iris, printr-un articol din ziarul din 1947 anunță descoperirea unei bărci cu pînze care poartă corpul mort al soțului ei, un distins industrialist.

Alte recomandări: Chemarea străbunilor de Jack London, Dragă viață de Alice Munro.

19.Ghana

Drumul spre casă

de Yaa Gyasi

Un roman uluitor și de o putere emoțională care traversează trei sute de ani în Ghana și de-a lungul drumului devine de asemenea un roman american cu adevărat mare. Extraordinar pentru limbajul său rafinat, tristețea neputincioasă, frumusețea sa în creștere și pentru portretul său monumental al forțelor care modelează familii și națiuni, Drumul spre casă anunță sosirea unei voci noi majore în ficțiunea contemporană.

Alte recomandări: The Beautyful Ones Are Not Yet Born de Ayi Kwei Armah.

20.Nicaragua

Surîsul jaguarului

de Salman Rushdie

În acest portret strălucit, concentrat și obsedant al poporului, al politicii, al pămîntului și al poeziei Nicaraguei, Salman Rushdie aduce în față faptele umane palpabile ale unei țări în mijlocul unei revoluții.

Rushdie s-a deplasat în Nicaragua în 1986, fără a avea preconcepții despre ceea ce ar putea găsi. Ceea ce a descoperit a fost copleșitor: o cultură de eroi care s-au transformat în obiecte neînsuflețite și de politicieni și războinici care erau poeți; un pămînt de contradicții dificile, adesea frumoase. Percepțiile sale întotdeauna sporite de sensibilitatea sa specială la „punctele de vedere de dedesubt”, Rushdie dezvăluie un teren răsunător cu ciocnirile dintre istorie și moralitate, guvern și indivizi.

Alte recomandări: Infinity in the palm of her hand de Gioconda Belli.

2 comentarii

  1. Foarte frumoase si interesante recomandari, pe unele le-am citit deja. Ma atrag titlurile din dreptul Japoniei. 🙂 Cat despre Backman, Ove mi-a placut mult si, recent, am citit Scandalul, pe care il recomand calduros.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.