World Reading Challenge: călătorind în jurul lumii prin lectură (I)

Un motiv pentru care iubesc cărțile este că au puterea de a ne trasporta oriunde fără să ne părăsim căminele. În lumea mea ideală, am călătorit în jurul lumii prin literatură. Dar cum nu trăiesc într-o lume ideală, încă nu am putut realiza acest lucru….încă… dar sunt pe drumul cel bun. Important este să mă focusez pe acest challenge, acest lucru însemnînd să citesc cîte o carte reprezentînd fiecare țară. Așa că, m-am gîndit să vă propun o provocare. Cărțile în sine sunt legate de țări în mai multe moduri, ori acțiunea acestora este stabilită în țara respectivă, au personaje de acolo, reflectă cultura locală sau sunt scrise de autori locali. Atunci cînd am început să fac selecția, am luat în considerare factori ca popularitate, premii, recenzii și evaluări, toate cu scopul de a realiza un an literar diferit în ansamblu. După părerea mea, o astfel de provocare poate să-mi extindă orizonturile, să aflu despre cărți de care nu aș fi aflat în alt mod și mă motivează să citesc  mai mult decît oricînd. De asemenea, cărțile prezintă locuri noi, ceea ce poate deveni o adevărată inspirație pentru vacanțele viitoare.

O să încerc să prezint săptămînal 10 cărți/10 țări, într-o ordine aleatorie, o să încerc să adaug în lista în primul rînd cărți care aufost traduse și la noi,  pe unele le-am citit, dar poate le voi reciti, în plus după prezentarea cărții voi scrie și alte recomandări.Sper că veți găsi inspirație pentru următoarea lectură sau poate considerați să acceptați întreaga provocare.

Să purcedem la drum.

1.Afganistan

Vînătorii de zmeie

de Khaled Hosseini

Amir este fiul unui comerciant bogat din Kabul, membru al castei de guvernământ a paștunilor. Hassan, servitorul și tovarășul său constant, este o Hazara, o castă disprețuită și sărăcită. Legătura lor neobișnuită este ruptă de alegerea lui Amir de a-și abandona prietenul în mijlocul tensiunilor etnice, religioase și politice din timpul dispariției monarhiei afgane, sfîșiindu-i chiar pe ei doi. Dar atât de puternic este legătura dintre cei doi băieți încît Amir călătorește într-o lume depărtată, pentru a încerca să înlăture greșelile din trecut  împotriva singurului prieten adevărat pe care l-a avut vreodată.

Alte recomandări The patience stone de Atiq Rahimi, Behind the burqa de Batya Swift Yasgur, Spledida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini, A fort of nine towersde Qais Akbar Omar.

2.Regatul Arabiei Saudite

Fetele din Riad

de Rajaa Al Sanea

Când Raja Alsanea a ales cu îndrăzneală să deschidă lumea ascunsă a femeilor saudite – viețile lor private și conflictele lor cu tradițiile culturii lor – ea a provocat o adevărată senzație în lumea arabă. Povestea lui Al Sanea despre luptele personale ale patru femei tinere din clasa superioară oferă Occidentului o privire fără precedent într-o societate adesea ascunsă vederii. Trăind în Riad restrictiv, dar care călătoresc pe tot globul, aceste femei moderniste saudite aruncă la propriu și la figurat îmbrăcămintea tradițională în căutarea dragostei, împlinirii și a locului lor undeva între societatea occidentală și casa lor islamică.

Alte recomandări Cities of salt (serie) de Abdul Rahman Munif, My Thousand and One Nights de Raja Alem.

3.Cambodgia

Întîi l-au omorît pe tata

de Loung Ung

De la un copil supraviețuitor al genocidului cambodgian, sub regimul lui Pol Pot, aceasta este o narațiune captivantă a crimelor de război și a acțiunilor disperate, puterea tulburătoare a unei fetițe și a familiei ei și triumful lor. Unul dintre cei șapte copii ai unui înalt oficial guvernamental, Loung Ung, a trăit o viață privilegiată în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, până la vîrsta de cinci ani. Apoi, în aprilie 1975, armata khmerilor roșii a lui Pol Pot a intrat în oraș, forțînd familia lui Ung să fugă și, eventual, să se disperseze. Loung a fost instruit ca soldat copil într-o tabără de lucru pentru orfani, frații săi au fost trimiși în lagărele de muncă, iar cei care au supraviețuit ororilor nu s-au putut reuni pînă cînd khmerii roșii au fost distruși.

Alte recomandări Crossing Three Wildernesses de U Sam Oeur, Music Through Dark de Daran Kravanh .

4.Scoția

Eleanor Oliphant se simte excelent

de Gail Honeyman

Inteligentă, caldă, înălțătoare, povestea unei eroine extraordinare, a cărei ciudățenie și umorului inconștient, a dus la o călătorie irezistibilă, pe măsură ce își dă seama că singura modalitate de a supraviețui este de a-și deschide inima. Faceți cunoștință cu Eleanor Oliphant: Se luptă cu abilități sociale adecvate și tinde să spună exact ce gîndește. Totul în viața ei este atent organizat pentru a evita interacțiunile sociale, unde weekend-urile sunt punctate de pizza, vodcă și chat-uri telefonice cu mami. Toate acestea înseamnă că Eleanor a devenit o creatură a obiceiului (cel puțin) și un pic singuratică.

Alte recomandări The prime of Miss Jean Brodie de Muriel Spark, Under the skin de Michel Faber.

5.Etiopia

Să tai în piatră vie

de Abraham Verghese

O călătorie de neuitat în viața remarcabilă a unui om și o poveste epică despre puterea, intimitatea și frumusețea operei de vindecare a celorlalți, toate petrecîndu-se în anii 1960 și 1970 în Etiopia și în anii 1980 în America. Marion și Shiva Stone sunt frați gemeni născuți dintr-o uniune secretă între o frumoasă călugăriță indiană și un chirurg britanic la un spital de misiune din Addis Abeba.Deveniți orfani de mamă la naștere  și apoi datorită dispariției tatălui lor, legati împreună printr-o conexiune preternaturală și o fascinație împărtășită pentru medicină, gemenii înaintează în vîrstă, în timp ce Etiopia se află în pragul revoluției.

Alte recomandări Beneath the lions gaze de Maaza Mengiste.

6.Ucraina

Totul este iluminat

de Jonathan Safran Foer

Un tînăr sosește în Ucraina, strîngînd în mînă o fotografie îngălbenită. Caută femeia care, acum cincizeci de ani, l-a salvat pe bunicul său din mîinile naziștilor. Din fericire, totuși, el este ajutat în căutarea lui de Alex, un traducător cu o abilitate neobișnuită de a deforma limba engleză în forme noi; un bătrîn „orb” bîntuit de amintirile războiului; și un cîine de ghidaj subordonat pe nume Sammy Davis, Jr, Jr. Ceea ce caută ei pare a fi evaziv – un adevăr ascuns în spatele paravanelor timpului, limbii și ororilor războiului. Ceea ce găsesc le transformă lumile cu susul în jos …

Alte recomandări Death and the penguin de Andrey Kurkov, The museum of abandoned secrets de Oksana Zabuzhko.

7.Grecia

Zorba grecul

de Nikos Kazantzakis

Romanul clasic Zorba grecul este povestea a doi bărbați, prietenia lor incredibilă și importanța de a trăi viața la maxim. Zorba, un un muncitor grec, este un personaj, energic și imprevizibil. El însoțește naratorul nenumit în Creta pentru a lucra în mina de lignit a naratorului, iar perechea dezvoltă o relație singulară. Cei doi bărbați nu ar putea fi mai diferiți de atît: Naratorul este cerebral, modest și rezervat; Zorba este liber, spirit libertin, și străin față de politețe. Pe parcursul călătoriei sale, el devine cel mai mare prieten al naratorului și o adevărată inspirație, ajutîndu-l să aprecieze bucuria de a trăi.

Alte recomandări Mandolina căpitanului Corelli de Louis de Bernieres, Familia mea și alte animale de Gerald Durrell, Iliada de Homer.

8.Emiratele Arabe Unite

The sand fish

de Maha Gargash

Noora, de 17 ani, este o fată independentă, înfocată și în totală siguranță, crește în munți, în vârful Peninsulei Arabe. Tatăl ei este un bătrân deranjat mental, mama ei este plecată, iar fratele ei, odată un băiat fericit ce devine serios și aspru, decide să o căsătorească cu un comerciant de perle  bătrîn. Devenind a treia nevastă a acestuia, Noora se străduiește să facă față noilor situații. Ca un pește scos din apă, se străduiește să respire în noua ei viață de captivitate, unde este jefuită de libertatea de alegere, de propria voință, și se află singură în fața unui soț pe care-l urăște și a celorlalte două soții care locuiesc în aceeași casă. Curînd descoperă motivul real din spatele căsătoriei, acela de a da naștere unui moștenitor. În toată această nefericire, ea își găsește consolare în brațele unui iubit, o situație care o aruncă pe Noora într-un nou pericol.

Alte recomandări Temporary people de Deepak Unnikrishnan, Desperate in Dubai de Ameera Al Hakawati.

9.Mexic

Ca apa pentru ciocolată

de Laura Esquivel

Un roman ca o sărbătoare somptuoasă, ce se referă la istoria bizară a femeilor din familia De La Garza. Tita, fiica cea mai tînără a casei, i-a fost interzis să se căsătorească, condamnată de tradiția mexicană, pentru a se îngriji de mama ei până cînd moare. Dar Tita se îndrăgostește de Pedro și este sedus de mîncarea magică pe care o gătește. În disperare, Pedro se căsătorește cu sora ei, Rosaura, astfel încît să se poată apropia de ea. Tita și Pedro sunt forțați să se învîrtă în aceleași cercuri, între ei aflîndu-se o pasiune neconsumată. Numai un lanț ciudat de tragedii, ghinion și soarta îi reunesc în cele din urmă împotriva tuturor șanselor.

Alte recomandări Perla de John Steinbeck, Nu există țară pentru bătrîni de Cormac McCarthy, The Lacuna de Barbara Kingsolver.


10.Azerbaidjan

Ali și Nino

de Kurban Said

Ali și Nino este capodopera lui Kurban Said. Este un roman captivant, care evocă peisajul exotic deșertic, ca și pasiunea dintre doi oameni despărțiți de cultură, religie și război. Este în ajunul primului război mondial în Baku, Azerbaijan, un oraș situat la marginea Mării Caspice, care se găsește într-o zonă primejdioasă dintre est și vest. Ali Khan Shirvanshir, un elev musulman dintr-o familie mîndră, aristocratică, s-a îndrăgostit de frumoasa și enigmatică Nino Kipiani, o fată creștină cu sensibilități distincte europene. Pentru a fi împreună, trebuie să depășească dușmănia și scandalul, să încerce o salvare îndrăzneață pe spatele unui cal și să călătorească pe strada plină de explozii din Baku, prin deșerturi și sate de munte îndepărtate, spre palatul opulent al unchiului lui Ali în Persia vecină.

Alte recomandări The orphan sky de Ella Leya, Magnolia de Gioulzar Akhmedova.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.