Băiatul care voia să-și construiască lumea de Keith Stuart-recenzie

Această carte este inspirată din propriile experiențe ale autorului cu fiul său cu autism, ceea ce ajută la transformarea cărții într-un roman realist și sincer despre dragoste și acceptare.

Alex s-a străduit întotdeauna să se conformeze cu autismul fiului său, dar eșecul și frustrarea lui au dus, de asemenea, la deteriorarea relației sale cu soția. Tensiunea dintre cei doi, are un efect negativ asupra lui Sam, care, desigur, creează un cerc vicios. Răspunsul este ca Alex să plece pentru o perioadă de acasă, să se mute la prietenul său din copilărie, Dan. Ceea ce urmează este o încercare de a înțelege ce s-a întâmplat greșit și cum, și dacă este posibil, să se repare. Problema este complicată de faptul că, pentru a iubi pe alții, trebuie să te iubești pe sine, și problema lui Alex se întoarce mult mai departe în trecut, la pierderea fratelui său George.

Progresul apare atunci când Sam descoperă Minecraft, ceea ce are ca rezultat posibilitatea unei activități comune pe care Alex o folosește pentru a construi nu numai o lume imaginară, ci o relație uneori fragilă, dar în creștere, reală. Pe măsură ce se dezvoltă relația lor, Alex devine conștient de ceea ce de fapt se așteaptă de la el și de felul în care el a ratat acest lucru. Întrebarea este: este prea puțin, prea târziu sau există un viitor nu numai pentru el și pentru Sam, ci și pentru căsnicia lui cu Jody.

Am adorat această carte și voi recunoaște că nu am avut așteptări prea mari de la ea. O poveste despre o familie care se descompune și o obsesie pentru un joc pe calculator, nu m-a atras prea mult. Cu toate acestea, după ce am văzut recenziile, interesul meu a fost pus în mișcare și tot ce pot spune este că, dacă aveți îndoieli similare, aruncați-le deoparte – acum. Aceasta este o carte frumos scrisă și duioasă despre un tată care dezvoltă o relație cu fiul său. Deși această relație a fost în mod evident îngreunată de complicațiile foarte reale cauzate de autismul fiului său, ea identifică în continuare lecții de viață foarte reale care se aplică oricărei relații.

Alex nu este întotdeauna un personaj simpatic, inițial am vrut să strig la el pentru egoismul său aparent, dar pe măsură ce începem să-i apreciem povestea din spate, el este mai ușor de înțeles și mai cald. Incapacitatea sa de a forma o legătură cu Sam, într-un fel de înțeles, nu este doar despre autismul lui Sam. Realitatea este că, creșterea unui copil poate fi dificilă, dar în timp ce autismul lui Sam poate să facă și mai greu acest lucru pentru Alex, mă întreb dacă Alex o folosește ca scuză pentru a evita să se implice. În timp ce un pod fragil este construit între cei doi, Alex recunoaște că nu este vorba de ceea ce vrea, ci de ceea ce are nevoie Sam.

Personajul care mi-a furat inima, fără îndoială a fost Sam. Nu pot să înțeleg cum este să trăiești cu autism și, deoarece fiecare persoană se află într-un loc diferit pe spectru, această carte vă oferă doar o privire asupra a ceea ce este pentru Sam să ai autism. Inutil să spun că am vrut doar să fie fericit, să găsească o cale să se simtă confortabil în pielea lui și să găsească o cale de a-și face prieteni și de a construi relații care să-i permită să meargă înainte în viață. Acestea sunt abilități de viață pe care toți copiii trebuie să le învețe, dar majoritatea o fac fără să fie împiedicați de o condiție care te face să fii speriat de lume, de zgomot, de contact fizic și de reguli pe care toată lumea pare să le înțeleagă, numai tu nu. Dacă altceva nu, aș spera că această carte să ne facă mai puțin critici despre lucruri pe care noi nu le înțelegem și în plus, să oferim mai multă înțelegere.

Cartea oferă o viziune foarte emoționantă și înțeleaptă cu privire la ceea ce înseamnă a trăi cu un copil autist, dar nu este vorba doar despre lacrimi și istericale. Există multă căldură, umor și o descoperire surprinzătoare că Minecraft nu este doar un joc de calculator pentru tocilari. Pe lângă urmărirea lui Alex și a lui Sam în călătoria lor de descoperire, ne întâlnim și cu prietenul lui Alex, Dan, cu sora lui, Emma și cu mama sa. Toți au propriile roluri, ajutându-l pe Alex să se înțeleagă și să adauge un strat suplimentar la poveste, ceea ce o face o lectură mai plină și mai bogată.

Pe scurt, aceasta este o carte plină de înțelegere, căldură, dragoste, onestitate, râsete și lacrimi. Ea are lecții pentru noi toți despre construirea relațiilor, despre acceptarea noastră și a altora și despre faptul că suntem recunoscători pentru familie și prieteni.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.