Pumnalul Omanului

Pumnalul Omanului, khanjar în arabă este iconic pentru Oman. Acest lucru este ilustrat de faptul că se află chiar și pe steagul și bacnotele țării, imaginea khanjarului fiind printată și pe documente oficiale, pe cărțile de la școală și este purtat de către bărbați la evenimente oficiale făcînd parte din portul tradițional.

Khanjarul este un pumnal, o sabie scurtă, curbată ce ia forma literei J. Partea metalică a khanjarului, lama, este făcută de obicei din cupru, aur, argint, alamă în funcție de măiestria meșteșugarului. În general cele făcute din aur și argint sunt pumnale pentru membrii familiei regale. Pentru partea superioară, mînerul unui khanjar, se obișnuia să se folosească fildeș, corn de rinocer sau colț de elefant. În zilele noastre încă se mai folosește fildeșul dar au fost introduse și plasticul, lemn, os de cămilă, materiale ce au facilitat producerea unui pumnal dar a redus și prețul său.

Fiecare khanjar are trei părți lama, mînerul și teaca. Pentru realizarea unui khanjar e nevoie uneori și de cîteva săptămîni, ajungîndu-se uneori la luni, în funcție de material și de decorațiile dorite pe teacă și mîner.

Se știa din timpuri vechi că arabii erau cunoscuți pentru armele unice pe care le purtau, cum ar fi săbii și pumnale. Cu toate acestea, forma și gravurile khanjarului din Oman se deosebesc de alte pumnale arabe. Deși nu se știe cînd a fost creat khanjarul, unele gravuri au fost găsite în zona nordică a Omanului, Ru us Al Jibal.

Khanjarul face parte din costumul popular al Sultanatului Oman. Oamenii îl poartă de obicei, cu o centură în jurul taliei, de-a lungul tradiționalei dishdasha, care este piesa de îmbrăcăminte albă cu mîneci lungi purtată de către bărbați. Este un accesoriu esențial, dar nu este purtat în fiecare zi. De regulă, dishdasha este purtată la ocazii speciale cum sunt nunțile, de Eid, înmormîntări dar și la un interviu pentru un job într-o mare companie.

Pe baza stilului și designului se pot distinge 5 tipuri de pumnale  Al Saidi Khanjar, Al Dahra Khanjar, Dhofari Khanjar, Sharqiyah Khanjar și Batinah Khanjar. Al Saidi Khanjar datează din secolul al XIX-lea și este în cea mai mare parte purtată de tribul Al Busaidi din Oman, dar este un khanjar rar. Se distinge prin designurile sale geometrice care au urme de modele florale. Al Dahra Khanjar datează din secolul al XVIII-lea și este renumit pentru mînerul de corn și pentru firele de argint detaliate. În plus, teaca sa este realizată cu panglici din piele și argint. Dhofar Khanjar poate fi găsit numai în regiunea Dhofar din sudul Omanului și este influențat de pumnalul yemenit, numit Janbiyah. Mânerul unui Al Shrqiyah Khanjar are forma unui corn și are un guler din aur decorat. Teaca este decorată în aur și argint și are fire și panglică de aur. Al Batinah Khanjar are o prindere a cornului, care este acoperită cu colier de argint și panglică de argint. Teaca este atașată, cu inele de argint de o  centură fabricată dintr-un material textil unic.

Centura khanjarului este denumită în arabă hizam sau hizaq. Sunt fabricate din bumbac, mătase sau fire de argint și conțin modele geometrice (raqma) ce se pot găsi și în covoarele tradiționale din Oman, harnașamentele și gențile cămilelor. Uneori raqma nu este țesut din lînă, ci doar brodată. Există și centuri făcute din piele cu benzi de argint, unele cu decorațiuni făcute din benzi de aur.
Pumnalele sunt fixate de curea cu benzi din piele care sunt buclate prin inele exterioare și fixată cu buton decorativ

Deoarece khanjarul este un simbol național al Omanului, acesta este prezentat pe emblema națională a Sultanatului. De asemenea, apare pe moneda țării, rialul, mai exact pe bacnota de 1 rial, precum și pe timbrele emise de Sultanat. În plus, există statui ce prezintă khanjarul în clădirele ce aparțin instituțiilor guvernamentale și la sensuri giratorii din întreaga țară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.