Ce am citit în ianuarie 2019

Prima luna a anului a fost, zic eu, destul de productivă în ale lecturii. Nu știu pentru voi, dar pentru mine 11 cărți citite într-o lună e destul de bine.Deși a fost o lună destul de încărcată am încercat să citesc cît de mult am putut, pe oriunde m-am aflat, oricînd am găsit puțin timp liber și am încercat să profit și de insomniile de care am suferit, citind în orele în care am stat trează.. Ceea ce m-a ajutat în primul rînd să citesc destul de mult a fost faptul că majoritatea cărților au fost bune.

1.Madeline Miller-Circe

Toată lumea vorbea la un moment dat despre această carte. Am văzut-o peste tot, pe Instagram, Fb, Booktuberii o prezentau, devenise la un moment dat o carte must read.Cartea a cîștigat cîteva premii importante cum ar fi 2018 BookBrowse Fiction și Goodreads Choice Awards 2018. Circe este umilită și chinuită de nimfe, zei și titani deopotrivă pentru că este diferită. Ea nu are aspectul, vocea sau forța divinității. Dar ceea ce ea descoperă cu ajutorul unui muritor și al iubirii, este chiar puterea ei-vrăjitoria. În această descoperire stă libertatea ei dar și exilul ei, atunci cînd preaputernicul Zeus îi forțează tatăl, pe Helios, să o ducă pe insulă numită Aiaia. Pe această insulă Circe reușește să își dezvolte abilitățile cu ajutorul naturii. Destinul îi va aduce pe mulți la ușa ei de-a lungul miilor de ani în care stă pe insulă și a căror destine se împletesc cu povestea lui Circe. Dacă vă plac cărțile cu zei, nimfe, povești atunci este cartea ideală.

2.Anne Tyler-Lecții de respirație

Lecții de respirație acoperă evenimentele unei zile din viața lui Maggie Moran, de aproape 50 de ani, căsătorită cu Ira și care are 2 copii. Optimismul ei veșnic și pasiunea inepuizabilă de a aranja viețile oamenilor și dorința ca ei să se îndrăgostească sunt testate într-o zi de vară fierbinte. Am cumpărat cartea dintr-un anticariat online de ceva vreme și trebuie să recunosc că am depus ceva eforturi de a nu lăsa baltă cartea. Pentru mine, personajul Maggie nu a fost credibil, nu am putut să găsesc un motiv pentru care aș citi despre o astfel de persoană. Dar am perseverat în lecturarea cărții, iar rezultatul a fost o privire asupra unei abordări a vieții total fără valoare și aculturală. O carte cîștigătoare a Premiului Pulitzer.

3.Sylvia Plath-Clopotul de sticlă

Am auzit foarte mult lucruri despre această carte, de fapt o carte cult. O recenzie găsiți aici.

4.Halldor Laxness-Sub ghețar

Un scriitor islandez de care nu am auzit niciodată, chiar dacă este laureatul Premiului Nobel. O carte destul de ciudată și mai ales ciudat felul în care este relatată. Citind cartea și mai ales încercînd să o înțeleg mi-au apărut multe întrebări de genul Ar trebui să fie hazlie? Ce se întîmplă? Ce ar trebui să înțeleg? De fapt cine este acest personaj? Chiar toată este incoerentă? Dar ciudat lucru, nu puteam renunța la ea, voiam să aflu mai multe și cînd am terminat ultima pagina am putut afirma că este o carte cum nu am citit alta la fel și chiar mi-a plăcut. Poate că totul căpăta mai mult sens dacă aveam măcar cîteva cunoștințe despre folclorul islandez.Dar despre ce este vorba? Povestea este despre un emisar al Episcopului Islandei, ce este trimis într-un orășel pentru a investiga niște zvonuri despre pastorul Jon. Zvonurile sunt legate de faptul că acesta nu îngroapă morții, manipulează după bunul plac creștinismul și că biserica este închisă. Ancheta îl lasă pe emisar într-o stare de confuzie totală și improbabilitate.

5.Rupi Kaur-The sun and her flowers

Mi-au plăcut foarte mult poeziile din prima carte Milk and Honey. De asemenea, am urmărit cîteva clipuri pe Youtube în care autoarea își recită poeziile și ține prelegeri. Vă las mai jos cîteva fragmente.

Like the rainbow/After the rain/joy will reveal itself/after sorrow

They have no idea what it is like/to lose home at the risk of/ never finding home again/ to have your entire life/ split between two lands and/ become the bridge between two countries.

Perhaps we are all imigrants/ trading one home for another/ first we leave the womb for air/ then the suburbs for the filthy city/ in search of a better life.

Look down at your body whisper/ there is no home like you.

It is a trillion-dollar industry that would collapse if we believed we were beautiful enough already.

6.Jeanette Winterson-O paranteză în timp

Am sentimente destul de amestecate despre această carte. Winterson, o scriitoare aclamată și recomandată, dar pe care eu nu am citit-o. Așa că m-am hotărît să îi dau șansă citind O paranteză în timp, o carte lansată la inițiativa unei edituri britanice ce propune revizitarea capodoperelor shakespeariene. Personajele principale din prima parte sunt Leo, Xeno și Mimi ce se luptă cu relațiile lor actuale, acuzîndu-se reciproc de diverse lucruri, printre care și adulter. Leo merge atît de departe încît își terorizează soția, acest lucru ducînd la dispariția copilului lor. În a doua parte a cărții personajul principal, în mare parte,este Perdita, copilul dispărut, dar mai ales este despre găsirea drumului ei spre familie. Există momente în care proza este frumoasă și profundă. Uneori a trebuit să fac o pauză și să diger ce am citit. Fraze ca:

Iertarea e un cuvânt precum tigru – există filmări cu el şi s-a dovedit că există, dar puţini dintre noi l-au văzut de aproape şi în acţiune sau ştiu la ce foloseşte.

Sau:

Lucrurile care ne schimbă pentru totdeauna se întâmplă fără ca noi să ştim că se vor întâmpla. Şi momentul care arată precum celelalte este cel în care inimile sunt sfâşiate sau vindecate. Iar timpul care curge atât de egal şi de sigur aleargă nebuneşte în afara ceasurilor lumii. E nevoie de atât de puţin timp pentru a schimba o viaţă şi e nevoie de o viaţă întreagă ca să înţelegi schimbarea.

Din păcate aceste momente au fost îngropate de melodrama la cel mai înalt nivel și de pornografie, precum și de cîteva aspecte în care nu am avut habar la ce se gîndea autoarea. Un alt aspect deranjat a fost insistența lui Winterson ca cititorul să fie conștient că acel personaj este negru, altul evreu, celălalt transexual, etc. Per total o carte bună dar nu pe gustul meu.

7.Pauline Peters-Camera rubinie

O carte care mi-a plăcut foarte  mult, ce mi-a ținut treaz interesul, cu personaje interesante, un mix de roman istoric și polițist.Romanul este primul dintr-o serie numită după personajul principal Victoria Bredon. O poveste misterioasă într-o Anglie a anului 1907, o tînără ce simte primii fiori ai dragostei, un puzzle ce e capabil să dezvăluie secrete de familie și crime. După moartea tatălui ei, medic legist, Victoria decide să renunțe la o viață de lux alături de rudele ei nobile și lipsite de compasiune și să trăiască modest în Londra avîndu-l alături pe credinciosul majordom Hopkins. Într-o zi, Victoria află că  tatăl ei care a avut grijă de ea după moartea mamei, o prezență vagă în viața ei, a mințit-o într-o chestiune familială. Iar persoana ce o putea ajuta să clarifice situația este ucisă la scurt timp. Victoria decide să întreprindă pe cont propriu o investigație. Hopkins este cel care îi oferă ajutorul.

8.Katherine Webb-Moștenirea

O carte ce mi-a adus aminte de cele scrise de Kate Morton. Recenzia o găsiți aici.

9. Edgar Alan Poe-Pisica neagră

Trebuie să recunosc că am trișat. De fapt este un audiobook ascultat pe Youtube și am trișat și pentru că nu este un roman, ci o scurte povestire. Mi-a plăcut povestea, stilul (este prima mea povestire de Poe), dar , trebuie să recunosc și vocea celei care a citit povestea. Povestitorul care este chiar personajul principal este un iubitor de animale care căzînd în patima alcoolului și violenței, începe să aibă un comportament inadecvat în privința soției și a pisicii sale, Pluto. Cînd Pluto îl atacă într-o seară de fapt o auto-apărare, el prinde pisica și îi scoate un ochi și apoi o spînzură. În acea noapte izbucnește un incendiu ce îi arde casa. Mai tîrziu, adoptă o pisică neagră cu un singur ochi, dar pe care ajunge să o urască după ce aproape se împiedică de ea. Această ură duce la tentativa de a omorî pisica, dar din greșeală o omoară pe soția sa. În cele din urmă, pisica neagră reușește să dezvăluie poliției crima naratorului.

10.Lee Child-Ancheta

Am mai citit cărți de Lee Child și mi-au plăcut destul de mult. Crime, răsturnări de situații, un orășel american, un polițist militar, ingrediente pentru o carte bună. O femeie tînără este găsită moartă, iar dovezile solide indică un soldat de la o bază militară din apropiere. Dar soldatul are prieteni puternici la Washington. Reacher este pus ca persoană sub acoperire, să afle tot ce se poate, să țină sub control poliția locală și apoi să dispară. Dar cînd ajunge în orășel descoperă anumite lucruri care provoacă un haos în investigație. Reacher și șeriful Deveraux își unesc forțele pentru a descoperi adevărul.

11.Robert Harris-Imperium

Cartea este primul volum din seria dedicată lui Cicero și mi-a fost recomandată de către Angi (mulțumesc). Robert Harris se întoarce în Roma antică pentru acest roman edificator și un ospăț literar ce prezintă avansarea lui Marcus Cicero pe scările puterii.  Narat de către un sclav pe nume Tiro, care a servit ca secretar confidențial a lui Cicero timp de 36 de ani, această biografie fictivă îl urmărește pe omul de stat și orator din cariera sa timpurie, un „om nou” din provincie, pînă la consulat, cel mai înalt birou al Romei în anul 64 Î.Hr. Descrierea lui Harris a labirintului Romei, și uneori chiar un labirint mortal, scena politică este fascinantă și instructivă. De abia aștept să lecturez volumul doi. Iar dacă ar fi să mă întorc în timp știu acum pe cineva aș vrea să întîlnesc. Imaginați-vă doar cum ar fi să îl ascultăm pe Cicero ținînd un discurs.

Ianuarie a fost luna misterelor, a secretelor de familie, a crimei dar și a poeziei. Voi ce ați citit în luna ce tocmai a trecut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.