Nimicul de Hanif Kureishi-În pregătire la Editura Humanitas

Hanif ni-l prezintă pe Waldo, un regizor odinioară prolific, acum condamnat să –și petreacărestul zilelor într-un scaun cu rotile, măcinat de boală. Este îngrijit de soția sa, Zenab, o femeie cu mult mai tînără decît el, pe care a furat-o de la soțul ei din India, considerînd acest lucru marea realizare a vieții sale. Acum, limitat la apartamentul său din Londra și aproape uitat de industria pe care odată o venerase, Waldo a trecut de la a fi un om puternic și nemilos la unul amar și răutăcios. Pentru a face lucrurile mai rele, frustrarea vieții sale este alimentată de suspiciunea că Zee are o relație cu Eddie, un critic de film, al cărui singur scop în viață este de a avea grijă de ego-urile celor bogați. Waldo nu l-a considerat niciodată pe Eddie un prieten, dar acesta a reușit sistematic să se introducă în viața lor, ajutînd la îngrijirea lui Waldo, devenind o companie mult dorită de Zee, devenind practic indispensabil.

Cartea lui Kureishi este o poveste plinp de umor negru și puțin pornografică despre trei persoane extrem de egocentrici înrădăcinați într-o ciudată afacere în jurul triunghiului soț-soție-amant.  

„Cel de-al șaptelea roman al lui Hanif Kureishi are un umor diabolic: sex, gelozie, escrocherii sentimentale, neajunsurile vârstei, autodistrugere, scatologie — toate sunt concentrate în Nimicul, o carte despre un triunghi conjugal cu o intrigă de film noir. […] În universul închis și claustrofobic al casei sale, arogantul Waldo pune în scenă ultima lui capodoperă. În răzbunarea bătrânului regizor simțim «piesa în piesă» a lui Hamlet, capacitatea de manipulare a lui Iago, gelozia lui Othello și puterile supranaturale ale lui Prospero.“ – The Times

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.