18 lucruri pe care egiptenii le fac diferit

Cu o mentalitate diferită, pe un continent diferit, cu tradiții și obiceiuri, cu o viziune diferită asupra vieții (influențată și de religie-90% din populația Egiptului este musulmana) nu este nimic ieșit din comun ca egiptenii să facă anumite lucruri diferit față de cum le facem noi. Apare deseori întrebarea Cum este să trăiești în Egipt? Iar atunci cînd răspund nu se poate să nu adaug și lucrurile care pot lua prin surprindere. Unele sunt doar cazuri izolate, depinzînd de aria geografică, de exemplu datinile de nuntă din Upper Egypt sunt diferite față de cele din Cairo. Sau unele lucruri sunt diferite doar în ochii privitorului.

1.În fiecare instituție și în majoritatea companiilor private există un așa zis tea boy, de regulă un tînăr care pregătește și servește ceaiul sau cafeaua, după preferință, angajaților.

2.Nu există reguli de circulație. Într-un oraș atît de aglomerat cum este Cairo (25 de milioane de suflete) cu greu un șofer poate să respecte regulile de circulație. Dar nu vă impacientați, nu este legea junglei. Iar cea mai importantă piesă a unei mașini este claxonul, egiptenii sunt atît de obișnuiți să claxoneze încît o fac și cînd nu este necesar.

3.Dacă vizitați obiective turistice în Egipt să nu vă surprindă că o să plătiți mai mult. În unele locuri taxa de intrare este mai mare pentru străini. Țin minte o fază haioasă,  la Grădina Zoologică din Alexandria i s-a cerut soțului meu un tarif mai mare pentru că părea a fi saudit, pînă cînd le-a arătat buletinul.

4.Pînă să mă căsătoresc credeam că poporul chinez este cel mai mare consumator de orez, dar nici egiptenii nu se lasă mai prejos. Așa cum la noi nici o masă fără pîine, așa este la ei orezul.

5.Cînd se merge în vizită bineînțeles ceaiul sau cafeaua sunt nelipsite dar, de asemenea, musafirul este servit cu fructe, ba mai mult, portocalele de exemplu sunt curățate în fața vizitatorului și se insistă a gusta măcar.

6.Dacă la noi femeile mai plinuțe sunt privite cu un ochi critic, acolo ți se spune direct că ești prea slabă și că mai trebuie niște kg în plus. Țin minte că atunci cînd socrul meu m-a văzut pentru prima oară (aveam vreo 60 de kg) mi-a spus că trebuie să mă pună la îngrășat. Și cum mîncarea egipteană este destul de grasă, a avut grijă să mă îndoape.

7.Dacă în unele părți ale lumii bătrînilor le este sărutată mîna sau au un loc de cinste la masă, în Egipt bătrînilor le este arătat respectul prin sărutarea frunții.

8.Să zicem că vă aflați în Egipt, într-un sat mai exact, într-o zi fierbinte de vară și că pur și simplu nu mai aveți chef și energie să cumpărați pîine. Nimic mai simplu, ieșiți pe balcon sau pe acoperiș, legați cu o sfoară un coș și rugați pe cineva de pe stradă să facă o faptă bună. Sau se nimerește ca un vînzător de pîine stradal chiar atunci să treacă prin dreptul casei.

9.Școala chiar și la stat se plătește. Educația nu este gratuită în Egipt.

10.Un egiptean care întîlnește pentru prima oară un egiptean, după cîteva minute de discuție pot să descopere că au rude sau cunoștințe în comun.

11.Egiptenii cînd merg în vizită nu duc flori așa cum facem noi, ci dulciuri, de preferință prăjituri.

12.Și dacă tot am vorbit despre circulație, trebuie să menționez și despre pietoni. Mai exact, traversatul străzii este o adevărată aventură, mai ales datorită faptului că egiptenii nu semnalizează.

13.Egiptenii nu cunosc hreanul, gutuile, vegeta, murele, zăpada, păstîrnacul, țelina, leușteanul (de astea îmi amintesc acum, mai adaug pe parcurs și altele).

14.Femeile nu intră în saloanele bărbaților. Chiar și atunci cînd merg cu fiul sau fratele pentru tuns, ele așteaptă afară, un frizer preluînd copilul.

15.Egiptenii au o problemă cu timpul, mai exact întîrzie. Tot ce este posibil ca la telefon să ți se spună că e pe drum și el nici măcar nu a plecat de acasă.

16.La țară mireasa trebuie să aducă ca și zestre tot ce ține de aparatură și decorațiuni, de exemplu mașină de spălat, aragaz etc. Am fost la un neam de-a soțului și ne-a arătat zestrea, fiind foarte mîndră că are 2 mașini de spălat. Cînd am întrebat de ce 2, mi s-a spus că arată că are o situație financiară bună. A, și să nu uit, toate lucrurile sunt puse în mașini și se defilează pe străzi cu ele, claxonînd pentru ca lumea să iasă afară pentru a vedea zestrea cu care vine fata.

17.Nu vă așteptați la bon atunci cînd cumpărați ceva sau beneficiați de un serviciu. Încă nu sunt obsedați de evaziunea fiscală cum suntem noi.

18. Nunțile pot fi cu mare fast, pot fi doar o întîlnire între familii fără muzică și dans, nunți la care se servește doar un suc (am participat la una, un verișor de-a soțului, motivația fiind că s-a investit mult prea mult în a construi o casă).

Sper că ați găsit articolul interesant și poate pe alocuri amuzant. Și de ce nu, poate faceți un exercițiu de imaginație și la unele puncte vă gîndiți cum ar fi ca și noi să facem lucrurile în stil egiptean.

Sursă fotografie http://blunt-science.tumblr.com/

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.