16 cărți care aș vrea să se traducă și la noi (II)

9.Kader Abdolah-My father`s notebook

Povestea este narată de Ishmael, un exilat iranian ce trăiește în Flevopolder, despre viața lui dar și a tatălui, Aga Akbar, un poet analfabet surdo-mut, cum este descris.

Caietul care este menționat în titlu este esențial pentru încercările lui de a decoda și de a recrea viața lui Akbar. Akbar nu a învățat niciodată să scrie și să citească, dar unchiul său, poetul Kazem Khan insistă că acesta scria. Cartea este și o cronică a schimbărilor prin care Iranul trece, de la eforturile de modernizare ale Șahului Reza (care include și construirea unei linii de căi ferate) pînă la regimul Khomeini. Akbar este un om din lumea veche, cu puțin interes în înțelegerea sau politică; Ismael, pe de altă parte, merge la studii la Universitatea din Teheran și devine un activist de stânga (până când trebuie să fugă din țară). Deși mi-a plăcut mai mult La porțile moscheii nici aceasta nu m-a dezamăgit și o recomand.

10.Naguib Mahfouz-Love in the rain

Cartea începe promițător cu doi îndrăgostiți care așteaptă cu nerăbdare să înceapă o viață împreună. În Egipt, după evenimentele din 1967, multe lucruri sunt incerte. Unde se îndreaptă lumea? este o întrebare comună. Cel puțin dragostea pare să ofere promisiunea viitorului și fericire. Acestea sunt perioade mai liberale, deși moralitatea încă este condiserată importantă, există o mai mare libertate personală de care multe dintre personajele cărții vor profita. Apar teme tratate delicat și sincer, de la patriotism la prostituție, homosexualitate și lesbianism. Love in the rain reprezintă o bătălie între nou și vechi.

11.Tariq Ali-The stone woman (vol.3 din Islam Quintet)

Femeia de piatră a stat lîngă Marea Marmara lîngă Istanbul de generații. Vechea icoană păgînă a devenit un confesator, permițînd oamenilor să-și elibereze vinovăția fără consecințe. Aproape de Femeia de piatră casa familiei lui Isknder Pașa, descendent a unui curtean otoman. Cînd Iskander suferă un accident vascular, familia lui se grăbește să-i audă ultimele povești. Pe măsură ce acesta deapănă amintirile vieții sale, apare o dramă complexă a familiei iar în același timp urmărim respirațiile finale ale unui imperiu în declin. Prin clanul Pașei, Tariq Ali reușește să dezvăluie intrigi sexuale, tulburări politice și tensiuni interne ce fierb în cenușa Imperiului Otoman.

12.Taylor Jenkins Reid-The seven husbands of Evelyn Hugo

La 79 de ani, starleta Hollywood-ului, Evelyn Hugo a pierdut toate persoanele pe care le-a iubit, inclusiv cei 7 soți. Neavînd nimic de pierdut, Evelyn o angajează pe jurnalista Monique Grant pentru a-i scrie memoriile, cu condiția să fie publicate post-mortem. Într-un final, Hugo deșartă confesiunile pe pagini-pe cine a iubit cel mai mult, de ce s-a căsătorit de atîtea ori și cum era viața la Hollywood în anii 50. Născută Evelyn Herrera, visurile lui Evelyn și mașinațiunile acesteia îi fac rost de un bilet direct în lumina reflectoarelor a Studioului Sunset din LA. Aducînd un nou nume și un nou aspect, ambiția lui Evelyn o pun în rolurile potrivite și în brațele unui șir de soți renumiți. Nu era nimic pe care să nu îl facă ca să își păstreze numele în lumina reflectoarelor sau nu evita să sacrifice orice, chiar și marea ei dragoste. Monique descoperă pe parcursul interviurilor că Evelyn în ciuda vieții glamuroase, a luxului, a armurii pe care și-a fabricat-o, totuși sunt multe lucruri pe care le regretă.

13.Mary Lynn Bracht-White crysanthemum

Debutul lui Bracht explorează ororile războiului și forțe legăturilor familiale. În 1943 în Coreea, Hana în vîrstă de 16 ani este o haenyeo, un scafandru care datorită capturilor din mare ajută la întreținerea familiei. Dar viața ei este schimbată pentru totdeauna, cînd încercînd să-și ascundă sora cea mică, Emi, de soldații japonezi este chiar ea capturată și forțată să muncească într-un bordel din Manchuria. Povestea sare în 2011 cînd Emi se află în Seul pentru a-și vizita fiica, să-și găsească sora și să participe la demonstrațiile care se țin în fața ambasadei japoneze pentru a cere dreptate așa ziselor confort women, femei forțate să se prostitueze în timpul cel de-al Doilea Război Mondial. Emi s-a considerat întotdeauna vinovată pentru soarta Hanei dar crede că acuma poate afla ce s-a întîmplat cu sora ei. O carte despre curajul femeilor coreene în timpul marelui război și deși e un debut, romanul abundă de date istorice și emoții adînci.

14.John Boyne-A ladder to the sky

Această saga prezintă succesul literar machiavelic a lui Maurice Swift. La sfîrșitul anilor 80, Swift este un scriitor aspirant care lucrează ca și chelner în Berlinul de Vest unde îl întîlnește pe aclamatul scriitor Erich Ackermann. Acesta vrăjit de Swift îl ia sub aripa sa ca asistent personal. Într-un efort de a-i cîștiga afecțiunea, Ackermann îi dezvăluie cel mai întunecat secret al său, în 1939 informațiile pe care le-a dat ofițerilor SS au dus la moartea a 5 persoane. Swift folosește informația ca bază a unui roman comercial de succes și pentru a-l incrimina pe Swift. Dar Ackermann este doar prima sa victimă.Cruzimea lui Swift înflorește pe măsură ce manipulează dorințele și talentele sexuale ale altora pentru a-și continua cariera literară.

15.Mohsin Hamid-Exit west

„We are all migrants through time. „(Cu toții suntem migranți prin timp). Acesta este un citat ce mi-a rămas întipărit în memorie și de cîte ori vine vorba despre această carte, acest citat îmi apare în fața ochilor. Într-un oraș fără nume, aflat în pragul războiului civil, un tînăr și o tînără se îndrăgostesc. Saeed își petrece noaptea uitîndu-se la stele prin telescop, Nadia poartă mereu o rochie neagră ce îi acoperă tot corpul, pentru ca oamenii să o ignore. Pe măsură ce se îndrăgostesc orașul se destramă, dar începe să se răspîndească un zvon. În anumite părți ale orașului există uși care au o proprietate ciudată; atunci cînd treci prin ele te vei regăsi într-un loc cu totul nou, poate fi un dormitor în Sydney, o cantină din Tijuana, o stațiune pe plaja din Mikonos. Saeed și Nadia văd acest lucru ca o șansă la o viață liniștită și în siguranță, dar nu sunt singuri. În curînd, întreaga planetă va trebui să își dea seama cum să se ocupe de o migrație în masă fără precedent și de neoprit. Romanul este o poveste a refugiaților, o poveste de dragoste, o poveste despre ambele aspecte ale humanității, binele și răul. Dacă citiți cărți în engleză vă recomand cu căldură cartea, iar dacă nu, sper ca vreo editură de la noi să decidă să o publice și în limba română.

16.Naguib Mahfouz-Karnak Café

Este un roman a cărui acțiune se desfășoară și este influențată de războiul din 1967 și de evenimentele de după. Naratorul găsește cafeneaua ca o mică oază în mijlocul agitației orașului. Acesta devine un obișnuit al locului ajungînd să cunoască pe toată lumea.Dar atmosfera este schimbată cînd intră în cafenea într-o zi și găsește toate scaunele care de regulă sunt ocupate de tineri, acum erau goale. Motivele posibil politice, și există o suspiciune puternică că cineva din cafenea transmite informații autorităților. Discuțiile din cafenea încep să fie nesigure mai ales într-o lume în care guvernul nu are încredere în cetățenii săi și reușește ca să îi întoarcă unul împotriva celuilalt. Chiar și cînd tinerii se întorc, lucrurile sunt tot încordate. Mahfouz nu pictează caractere puternice în acest roman, preferînd să transmită cititorului sentimentele poporului în special mîndria lor naționalistă.

Știu că sunt 3 romane de Naguib Mahfouz, dar cei care mă cunosc știu cît de mult îmi plac cărțile acestui mare scriitor. Sper ca editurile nu doar să traducă și la noi aceste cărți dar și să reediteze romane deja consacrate la noi. Dacă citiți în limba engleză vă recomand cu căldură aceste cărți și dacă nu vreți să așteptați traducerea atunci eu zic să nu le amînați.

15 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.