2018 un an plin de schimbări în Arabia Saudită

Începînd deja cu 2017 s-a simțit valul schimbărilor ce urma să aibă un impact asupra Arabiei Saudite. Părerea mea e că Arabia Saudită nu avea să mai fie la fel de cînd Regele Abdullah a plecat dintre noi. Unele schimbări sunt binevenite, altele au un impact destul de grav mai ales asupra expatriaților. Așa zisul proces de saudizare o fi benefic saudiților dar pentru expatriați  este un semnal că ar trebui să își revizuiască opțiunile. Jos pălăria în fața faptului că monarhia saudită pune pe primul loc drepturile cetățeanului saudit, dar mi se pare ipocrizie  să nu te gîndești și la acel expatriat care locuiește în această țară de 20 de ani, unii chiar de mai mult timp, iar pentru unii Arabia Saudită fiind singura țară pe care au cunoscut-o și pe care o numesc patrie.  

1.Introducerea taxei pe valoare adăugată (TVA)

Pînă în 2018 saudiții nu știau cum este să plătești taxe. Partea bună, în comparație cu noi, Arabia Saudită a impus un TVA de 5% la aproape orice. Mai există un aspect negativ, acela al monedelor. Dacă pentru un produs trebuie să se plătească 5.15 riali, magazinul va avea tendința de a rotunji la 6 riali. 

2.Taxa pentru expatriați

Exista o vreme cînd Arabia Saudită încuraja expatriații să își aducă familiile. Acum reușește cu brio să facă expatriații să își trimită familiile în țările lor, asta prin impunerea unei taxe. Kafilul adică sponsorul , poate fi părintele, soțul, firma unde lucrezi, trebuie să plătească o sumă de 200 de riali pe lună de persoană, urmând să crească gradual pînă în 2020. Faceți un exercițiu de imaginație, capul familiei muncește pentru 4000 de riali și este sponsor pentru 5 membrii de familie 5X200=1000 O mie de riali din cei 4000 pe lună cîștigați care se duc doar  pe o taxă pentru a avea dreptul de a sta (alt drept oricum ca expatriat nu ai, exceptînd cel de a munci) în Arabia Saudită. Această taxă se plătește de regulă cînd se reînnoiește iqama adică buletinul în fiecare an. Nu ai plătit taxa, nu beneficiezi de reînnoirea iqamei ceea ce duce la pierderea dreptului de sta pe teritoriul saudit. Stai ilegal riști să fii prins, să plătești o amendă imensă și să ți se interzică să intri in Saudi timp de 2 pînă la 5 ani. Atunci cînd pleci din țară, în concediu sau în țara natală, trebuie să ceri o viză re-entry, adică a avea dreptul de a reintra în Saudi (bineînțeles că nu este gratis). Nu ți se acordă această viză pînă cînd nu demonstrezi că ai plătit acea taxă de 200 de riali pe lună. Ai primit o amendă rutieră, nu o poți plăti pînă cînd nu ai plătit această de taxă de 200 de riali. Un fel de arde-l cînd îl prinzi.

3.Dreptul femeilor de a conduce

Într-un final Arabia Saudită s-a scuturat de ideile preconcepute și le-a acordat femeilor dreptul de a conduce vehicule. Începînd cu iunie 2018 orice persoană de sex feminin cu vîrsta de peste 18 ani poate să se înscrie la o școală de șoferi și a conduce propria mașină. Uneori ipocrizia este la rang de artă și saudiții o demonstrează uneori mai ales în ce privește acest drept al femeilor. Dacă era haram (păcat în Islam) ca o femeie să conducă, și mai haram, dacă se poate folosi acest termen ca o femeie să stea alături de un bărbat străin, nu exista niciun păcat ca acel bărbat străin că conducă mașina în care se afla femeia. Deci, era în regulă ca o femeie să aibă ca șofer un bărbat care nu era parte din familie sau să folosească un taxi dar nu era în regulă ca femeia să conducă o mașină. La un moment dat afirmația unui sheikh a făcut mare vîlvă cînd a spus într-o emisiune televizată că femeilor le este interzis dreptul de a conduce pe motiv că le pot fi afecta ovarele. Da, știu, e de rîs. Sunt curioasă acum după 6 luni de cînd femeile saudite și expatriatele se bucură de acest drept, cum stau cu sănătatea ovarelor.

4.Redeschiderea cinematografelor

Menționez redeschidere pentru că la un moment dat în istoria Arabiei Saudite, această țară avea cinematografe și cetățenii puteau merge pentru a viziona un film. În anii 1980 au fost interzise. Știu că vi se pare de necrezut, dar da, pînă anul trecut în Arabia Saudită nu puteai să mergi la cinema, pe motiv de segregare. O altă parte bună o dată cu redeschiderea cinematografelor este că regizorilor, producătorilor locali li se va oferi șansa să realizeze propriile lor filme și să fie văzute chiar de către concetățenii lor.

5.Femeile obțin permisiunea de a intra pe stadioane

Arabia Saudită pentru prima oară în istorie, a permis femeilor începînd de anul trecut să participe la evenimente ce au loc pe stadion. Dacă pînă acum doar bărbații aveau acest privilegiu, saudiții au hotărît ca și femeile să beneficieze de acest lucru. Poate vă întrebați în acest punct, dacă cinema nu, stadion nu, să șofezi nu, concerte nu, oare ce făceau femeile în Saudi înainte de 2018. Shopping, dragilor. Mie îmi place să spun că acesta este sportul național saudit. Nu au nevoie decît de un mall, un foodcourt și cardul, neapărat plin.

6.Concerte și festivaluri live, meciuri de box

Creme de la creme, cum s-ar spune, a muzicii arabe au cîntat în 2018 în Saudi.  ‘Saudia’ Ad Diriyah E-Prix a fost un eveniment important pentru saudiți, 3 zile de Formula E, activități culturale, muzică cîntată de artiști locali și străini, distracție și curse stradale.Orașul Jeddah a găzduit the World Boxing Super Series, finala grupei mijlocie pe 28 septembrie pe stadionul Al Jawhara.

7.Viza electronică pentru turiști

Din 2006 se vorbește despre acest lucru. Uneori ardelenii sunt mici copii pe lîngă saudiți (asta v-o spune o ardeleancă), deci viteza melcului e ceva ce îi caracterizează pe saudiți. De fapt, nici acum e sigur care sunt condițiile, ce acte trebuie depuse online, care sunt termenii. Un lucru se știe, bine și ăsta decît nimic, că trebuie ca pașaportul să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni. Pe site-ul i-visa  aceasta este singura informație pe care o puteți obține. Dar hei, este un prim pas spre deschidere al Arabiei Saudite. Deci, cînd vă faceți lista cu ce țări v-ați dori să vizitați, poate treceți și această țară. Credeți-mă, aveți ce vizita.

8.Prețul benzinei a crescut

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut în Arabia Saudită a fost prețul foarte mic al benzinei. Un litru de apă era mai scump decît un litru de benzină. Nu cred că exista nimeni care să nu facă plinul atunci cînd puneau benzină. Creșterea prețului a fost mare, acest lucru ducînd bineînțeles la mărirea prețurilor la bunuri și servicii (un exemplu, factura la electricitate a crescut cu 180%). Dacă pentru Octane 91 (tip de benzină) se plătea 75 de halala (100 de halala=1 rial-moneda saudită) în 2018 a ajuns ca cetățenii să plătească 1.37 riali. Pentru Octane 95 se plătea 90 de halala per litru, în 2018 s-a ajuns la 2.04 riali. Nici motorina nu a fost uitată, de la 0.47 halala ajungîndu-se la 0.64.

Acestea sunt schimbările care au fost văzute și simțite (mai ales la buzunar) în 2018 în Arabia Saudită. Schimbări drastice pentru expatriați cum sunt anumite taxe (inclusiv taxă pentru banii trimiși din țară, și nu mă refer la comisionul băncii), saudizarea anumitor sectoare de activitate asta însemnînd că doar saudiții pot avea acces la anumite locuri de muncă (un fel de hai să-i facem pe saudiți să muncească și astfel să nu mai depindem de expatriați). Multe schimbări care vizează femeile, mai multe drepturi, mai multe facilități. Unii văd normalitate în aceste schimbări, alții le văd ca pe un motiv în plus, dacă mai aveau nevoie, de a părăsi Arabia Saudită (aici mă refer la expatriați). Partea cea mai puțin frumoasă este că se dă un sentiment de „ce a fost haram (păcat) devine halal (permisibil din punct de vedere islamic)”. A juca jocuri de noroc, a paria este un păcat în Islam, dar se pare că devine în Arabia Saudită (locul nașterii Islamului) ceva halal. Temuta Poliție a religiei (Mutawwa) se pare că a dispărut sau i s-a găsit un alt rol. Dacă pînă pe la sfîrșitul lui 2017 ți se atrăgea atenția, ca femeie, să îți acoperi capul, acum este total în regulă dacă mergi cu abaya deschisă. Șocul cel mai mare a fost cînd am văzut femei care fumează în public și nu mă refer la expatriate, europene sau americane ci femei purtătoare de niqab (chestia cu care femeile își acoperă fața, lăsînd doar ochii descoperiți). Oare uneori atunci cînd după ani de constrîngeri în sfîrșit avem libertate, interpretăm această libertate într-un mod greșit? Sau poate uităm să punem niște limite de bun simț? Un lucru e sigur, nu mai trebuie saudiții să meargă prin alte țări să își facă de cap, o pot face la ei acasă. Oricum, Arabia Saudită bine ai venit în secolul 21.

5 comentarii

  1. Am resimtit din plin aceste schimbari in aceasta vara. Pe langa faptul ca faceai cumparaturi si la casa ti se cereau cei 5% in plus, care nu erau afisati la raft, era un freamat de ingrijorare printre expatii care isi faceau griji pentru familiile lor, caci din 2019 taxa crestea la 400 de riali/pers (din ce am inteles). Acum 12 ani faceam cumparaturi acolo ca intr-un mic paradis, caci toate erau mai ieftine ca la noi. Anul acesta am calculat non stop preturile, cat este cu dariba, cat vine in lei samd. Soferite nu am avut ocazia sa vad, am stat prea putin in Jeddah pentru acest lucru, dar am vazut foarte multe saudite angajate in malluri. Oricum, o atmosfera apasatoare, multa ingrijorare si pentru localnici si pentru straini

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.