Crăciunul în Egipt

S-a terminat Crăciunul și eu doar acum am realizat că nu v-am povestit cum se celebrează Crăciunul în Egipt.

1.Deși Egiptul este o țară majoritar musulmană, numărul creștinilor este destul de mare circa 10%, mai ales că vorbim despre o țară cu o populație de aproape 100 de milioane de locuitori (numai în Cairo sunt 25 de milioane de oameni).

2.Dacă veți merge în Egipt în 25 decembrie nu vă așteptați să vedeți decorațiuni, oameni în plină sărbătoare. Și asta pentru că 90% din creștinii de rit ortodox (cunoscuți în Egipt ca și creștini copți-în arabă qubti) sărbătoresc Crăciunul în 7 ianuarie, iar comunitatea armeană sărbătoresc nașterea lui Isus în 6 ianuarie. Pentru ei 25 decembrie este o zi obișnuită.

3.În arabă, Crăciunul poartă denumirea de   Eid Al Milad,عيد الميلاد-Sărbătoarea nașterii.Iar luna de dinaintea Crăciunului poartă denumirea de Kiahk (luna Mariei) și are un loc special în Biserica Creștină Coptă fiind o perioadă dedicată pregătirii pentru Sărbătoarea Nașterii. Eid Al Milad este considerată sărbătoare națională, majoritatea birourilor și afacerilor sunt închise.

4.Începînd cu 25 noiembrie urmează 43 de zile post, numit Postul Crăciunului. În noaptea de 6 ianuarie egiptenii creștini poartă haine noi atunci cînd merg la biserică, iar ziua de Crăciun cei aflați în Cairo și-o petrec într-un parc, la zoo sau undeva în aer liber.

5. În ziua de Crăciun egiptenii creștini obișnuiesc să împartă săracilor zalabiya (gogoși) și bouri (un tip de pește- ar fi echivalentul chefalului nostru). După serviciul religios, oamenii se întorc acasă unde întrerup postul servind o supă și fatta (făcută din carne și orez). De asemenea se servește biscuiți numiți kahk, biscuiți care inițial erau mîncați doar de musulmani.

6.În măreața catedrală Sfîntul Mark din Cairo Papa Shenouda III începe ceremoniile de Crăciun la 11 seara, acestea fiind transmise în direct la televiziuni.

7.Cu siguranță vă întrebați cum se spune în arabă Crăciun fericit. Eid Milad Majid!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.