Potopul cu cărți de Crăciun-o iubită tradiție islandeză

Dacă iubiți cărțile la fel de mult ca mine, vă lamentează faptul că mulți oameni văd cărțile ca daruri plictisitoare și ieftine. După ce am aflat de tradiția Islandei din ajunul Crăciunului, nu am vrut doar să adopt această tradiție ci și să mă mut acolo.

Denumirea islandeză pentru această tradiție este Jolabokaflod sau Potopul cu cărți de Crăciun. Iată cum funcționează: în locul schimbului tipic de cadouri în dimineața de Crăciun,familiile rezervă Ajunul Crăciunului pentru evenimentul principal și schimbă un singur lucru: cărți. Da, la 24 decembrie, fiecare membru al familiei deschide o nouă carte. Începând cu luna septembrie, inclusiv în zilele care preced Crăciunul, fiecare casă primeşte, în cutia poştală, un catalog gratuit (Bokatidindi), cu cărţi nou apărute. Cumpărăturile încep și continuă pînă la Crăciun, cînd familiile se adună pentru a oferi cărțile ca și cadouri deCrăciun. Petrec restul serii lecturînd noile cărți, probabil savurînd cești de cafea, budincă Yule și prăjiturele cu ghimbir. Partea asta îmi place cel mai mult.

Tradiția este atît de înrădăcinată încît multe titluri nu sunt publicate în Islanda  decît în sezonul Crăciunului, motivul fiindcă vînzările în altă perioada vor fi slabe.

Există cîteva variații ale tradiției. Unele familii selectează o carte pentru fiecare membru al familiei.Alte familii fac mai mult un book swap, adică un schimb de carte, fiecare persoană alegînd o carte pe care ei înșiși și-o doresc și o dăruiesc familiei.În seara de ajun ei își etalează cărțile pe care vor să le ofere și fiecare alege ce carte își dorește.

Tradiția Potopului cu cărți de Crăciun datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cînd Islanda trecea printr-o criză financiară. Multe familii nu își permiteau să își răsfețe persoanele dragi cu cadouri de sărbători. Cu toate acestea, hîrtia și implicit cărțile rămîn destul de ieftine. Prin urmare, cărțile au devenit cadoul primar de Crăciun pentru majoritatea familiilor islandeze, și așa a rămas pînă acum.

De altfel, Islanda este ţara cu cele mai multe librării (raportate la numărul de locuitori), ţara în care nu există analfabeţi, ţara cu cele mai multe cărţi publicate, cu cele mai multe cărţi citite, pe cap de locuitor şi, de asemenea, ţara în care unul din zece locuitori este scriitor.

Un proverb islandez spune că jumătate dintre locuitorii ţării scriu cărţi pentru cealaltă jumătate.

Deci prieteni, dăruiți cărți. Ele nu se demodează și pot fi savurate din nou și din nou.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.