Un nou început de Kristin Hannah-recenzie

Niciodată nu m-am  gîndit să vizitez Alaska. Mă rog, nu chiar. Prea mult frig și zăpadă, eu fiind de fel friguroasă. Cred că din cauza asta am și rezistat atîția ani în Arabia Saudită. Dar cînd am început să citesc cartea asta aproape că m-am răzgîndit. Aproape, și doar la început.

Anul este 1974 iar familia Albright sărbătoresc întoarcerea lui Ernt după ce a fost ținut prizonier în timpul războiului din Vietnam. Ajuns acasă, acesta de abia așteaptă să reînceapă viața alături de soția Cora și fiica lor de 13 ani, Leni care nu are prea multe  amintiri cu tatăl ei. Din păcate readaptarea lui Ernt este dificilă, suferă de insomnii, are coșmaruri teribile și cu greu își poate păstra locul de muncă.

Cînd pare că nu mai există nicio speranță de a reveni la normal, ba chiar lucrurile înrăutățindu-se tot mai mult, Ernt primește o scrisoare prin care i se oferă un nou început. Un vechi prieten, prizonier ca și el, îi lasă moștenire o casă și terenul aferent tocmai în Kaneq, Alaska. Ernt o convinge pe Cora că mutarea lor acolo este exact ceea ce au nevoie și cu siguranță acesta este un nou început și o nouă viață pentru toți trei. Și astfel iau drumul Alaskăi, nepregătiți pentru duritatea brutală aacestui loc sălbatic (vorbim totuși de anii 70), neîmblînzit, și mai nepregătiți pentru iarnă care necesită un an de pregătire.

În Alaska întîlnesc oameni uimitori, Marge Grăsana, o femeie imensă, dîrză și curajoasă, fost procuror în marele oraș care decide că Alaska îi poate oferi un loc pe care îl poate numi acasă. Nebunul Earl cu ideile lui preconcepute, un om în care Ernt găsește susținere dar și un prieten de pahar.

Descrierile autoarei sunt uimitoare,nu poți scrie așa ceva fără să intri în contact cu locul, fără să fi experimentat sălbăticia Alaskăi. Frigul iernii din Alaska este neiertător și sumbru, și poate ucide. Există nenumărate feluri unice de a muri în Alaska și de a fi găsit doar la primăvară. Vecinii sunt cele mai prețioase persoane, fără ajutorul lor, cu greu ar putea cineva să treacă de iarnă.

În timp ce zilele se scurtează, e din ce în ce mai puțină lumină iar iarna se apropie, lui Ernt îi revin coșmarurile iar paranoia se agravează. Leni devine martora agresivității tatălui, a bătăilor pe care acesta i le aplică mamei, a ideilor paranoice ale acestuia. Cînd Ernt o abuzează pe Leni, dragostea Corei pentru fiica sa își spune cuvîntul, ajungînd pînă acolo încît face un gest ce le va schimba întregul destin.

Leni iubește Alaska. Ba chiar excelează în toate lucrurile pe care tatăl ei o pune să le facă pentru a fi capabilă să se protejeze. Poate să tragă cu arma la fel de bine ca oricine,devine capabilă chiar să asigure hrană familiei. Și merge și la școală, locul unde îl întîlnește pe Matthew Walker, de care se îndrăgostește și care crede că îi poate oferi o viață mai bună.Și cred că v-ați dat seama că urmează să apară probleme.

O poveste despre supraviețuire și un portret intim al unei familii testate dincolo de rezistență. Cu binecunoscuta marcă a scriitoarei de a combina proza elegantă cu caractere desenate profund, Kristin Hannah oferă din nou cititorilor o carte pe care cu greu o poți lăsa din mînă, care sărbătorește rezistența spiritului uman și forța remarcabilă și durabilă a femeilor.

O carte mare și spectaculară ca și Alaska.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.