7 lucruri pe care am ajuns să le iubesc în Egipt

Fotografie făcută de subsemnata din Cairo Tower

Într-una din aceste zile o doamnă m-a întrebat dacă m-aș vedea trăind în Egipt, zi de zi, nu doar pentru perioade scurte. Deși sunt cîteva lucruri și mentalități cu care nu sunt de acord cînd vine vorba de Egipt, consider că acestea fac parte din farmecul lui. Deși nu îmi place situația în ceea ce privește gunoiul iar egiptenii nu par să își dorească să găsească o rezolvare, claxoanele mașinilor, vorbitul foarte tare,tocmirile permanente, căldura sufocantă vara, etc…poate într-o postare voi scrie și despre aceste aspecte, astăzi vreau să fiu optimistă și să povestesc despre lucrurile pe care am ajuns să le iubesc cînd vine vorba de Egipt, de care îmi este dor de fiecare dată cînd sunt departe de el.

1.Simțul umorului

Egiptenii sunt maeștri în a face haz de necaz. Egiptenii iubesc să rîdă. În orice situație, bună sau rea, se va găsi cineva să facă o glumă. Le ador reclamele, nu se poate să nu se strecoare o glumă bună, un cîntec hazliu care să îți rămînă în cap și să îl fredonezi tot timpul. De Ramadan, toată lumea urmărește reclamele, nu doar serialele și emisiunile speciale, și credeți-mă chiar dacă le urmărești de cîteva zeci de ori pe zi, e imposibil să nu zîmbești măcar. Nu degeaba cinematografia egipteană este recunoscută și apreciată în lumea arabă și nu numai. Sper să vină și ziua în care se va distribui și la noi filme egiptene, vă garantez că veți rîde copios la o comedie cu Adel Imam în rolul principal.

2 dintre cei mai mari actori de comedie ai Egiptului

2.Întîlnirile cu familia

Soțul meu are 75 de verișori direcți, mă rog, după ultima numărătoare, între timp cred că au mai apărut, mai adăugăm unchi, mătuși, verișori de gradul 2, nepoți etc. Imaginați-vă că trebuie să îi vizitați pe toți. Adunările de familie pot fi uneori foarte gălăgioase, dar nu le-aș schimba pentru nimic în lume. Mîncarea tetei (teta-alint pentru bunică), dragostea lui baba (baba-tati), glumele lui khalu (khalu-unchi) și umorul lui gidu (gidu-alint pentru bunic) sunt de neînlocuit. Familia este sacră în Egipt. Și deși sunt o străină știu că sunt iubită de familia din Egipt, că sunt luată așa cum sunt cu bune și cu rele, că acolo va exista oricînd cineva care va avea grijă de mine dacă va fi nevoie. Numai în Egipt mi s-a întîmplat să fiu luată de mînă de un copil și să îmi spună cu cel mai frumos zîmbet pe chip „Te iubesc”. (nu, nu voia ciocolată, dacă asta v-a trecut prin minte). Acolo am aflat că poți avea copii și fără ca aceștea să fie născuți de tine. Iar cel mai mare compliment primit a fost „Îmi place de tine, pentru că faci glume bune” (un fel de îmi place că ai simțul umorului, exact ce spuneam la 1,egiptenii apreciază umorul).

2 dintre cele mai speciale persoane din viața mea

3.Ceaiul

Cei care mă cunosc știu că sunt o mare cafengie, deci posibil să îi surprind. Pînă să ajung în Egipt cred că pot număra pe degetele de la o mînă de cîte ori am băut ceai. Egiptenii au o obsesie cu ceaiul negru care trebuie neapărat să fie foarte dulce. Uneori se mai adaugă și mentă proaspătă. După fiecare masă auzi doar „Aiz shay?”(dorești ceai?). La început refuzam, preferam cafeaua făcută la ibric, și afirmam glumeț „Eu nu sunt bolnavă =D ” (explicînd că noi românii bem ceai de regulă cînd suntem răciți sau avem vreo afecțiune). Încet-încet, am început să beau ceai, azi o ceașcă, poimîine alta și a devenit un obicei ca cel puțin o dată pe zi să beau această licoare. Dar nu orice fel de ceai, doar negru și neapărat egiptean. De atunci eu și socrul meu (baba cum îl alint eu) ne amuzăm pe această situație,de cîte ori mă vede bînd ceai mă întreabă „Ești bolnavă?” Și pleacă zîmbind să pună ibricul fără să mai aștepte răspunsul meu știind că nu voi refuza ceașca.Singurul ceai care a reușit să mă încînte la fel de mult a fost cel de ananas (surpriză colosală pentru mine pentru că ananasul nu se numără printre fructele mele favorite) pe care l-am descoperit la o fabrică de ceai dintr-o vacanță în Sri Lanka unde am fost invitați după incursiune la o degustare de ceai. Sfatul meu,dacă o să aveți ocazia, încercați ceaiul negru egiptean, cu 2,3 sau chiar 4 lingurițe de zahăr (eu mă rezum la una).

Ceaiul meu favorit

4.Mîncarea

Koshary, falafel, ful medamis,hawawshi, molokhiya, mahshi, doar enumăr cîteva, le ador, deși destul de grasă,e absolut delicioasă. Egiptenii pe lîngă mîncarea gătită servesc multe legume crude, roșii, castraveți, salată verde și multe murături. În Egipt am descoperit lintea și deși există și la noi, nu am încercat-o înainte. Am învățat să fac shorbal bitatis (supă cremă de linte) extrem de gustoasă (dacă doriți rețeta, let me know). Aici găsiți un prim articol despre mîncarea egipteană .

Hawawshi gătite de soacra-mea

5.Ospitabilitatea

Egiptenii sunt foarte prietenoși,adoră să stea la povești și chiar dacă mergi să servești un simplu ceai, ți se spune că această vizită nu se ia în considerare și ești invitat să iei masa și ți se prezintă în prealabil meniul și ți se laudă savoarea și dragostea cu care va fi gătită mîncarea. De asemenea, egiptenii știu să facă complimente, atunci cînd intri în casă, ți se spune “bine ai venit, soarele a intrat în casă”,adică prezența ta luminează casa . Niciunde nu am simțit aceeași căldură cu care am fost primită în Egipt, chiar și cînd încă eram creștină. Nicăieri nu am fost primită cu un zîmbet atît de mare și să văd atîta bucurie pe fețele oamenilor doar la simpla mea prezență în umila lor casă. Spunem că noi românii suntem cei mai primitori oameni. Contrazic acest fapt, ospitabilitatea s-a născut în Egipt.

Un prînz la care am fost invitați de teta (doamna din fotografia de mai sus) gătit chiar de ea

6.Fructele și legumele

Un fruct pe care îl ador și pe care l-am descoperit la prima mea vizită în Egipt este mangoul. Țin minte că eram cu soțul meu într-un tuk-tuk și pe marginea străzii erau oameni care vindeau un fruct oval, de dimensiuni destul de mari și cu o coajă de un verde închis. L-am întrebat pe soțul meu ce este și a oprit tuk-tuk-ul pentru a cumpăra. A fost dragoste la prima degustare. De cîte ori merg în Egipt în sezonul mangoului,socrul meu mă surprinde venind acasă cu cutii mari în care se află mango. Aș fi în stare să trăiesc numai cu acest fruct.În Egipt am mai avut ocazia de a gusta pentru prima oară guava atît cu miez alb și miez rozaliu. În luna februarie spre surprinderea mea mi-a adus cineva căpșuni, și nu niște căpșuni obișnuite ci cele mai mari și mai dulci pe care am avut ocazia să mănînc în viața mea.Doar în Egipt am mîncat cantități mari de salată verde, pe zicala nici o masă fără salată verde. Doar în Egipt am auzit că roșiile nu sunt atît de dulci pentru că este din recoltă de iarnă. Pentru mine, un om crescut într-o zonă cu iarnă în care ninge a fost straniu să aud de recoltă de roșii de iarnă. Cel mai mult și mai mult duc dorul mandarinelor. Egiptenii numesc acest soi sefendi. Se decojesc extrem de ușor și sunt foarte zemoase și dulci.

Căpșunile de care vă povesteam

7.Îmbrăcămintea

Și nu oricare, ci de bumbac. Se știe că bumbacul egiptean este faimos fiind de foarte bună calitate. Nimic nu se compară cu o lenjerie intimă din bumbac. De cîte ori merg în Egipt mă asigur că îmi fac stocul. Ador sandalele, sunt atît de lejere și de calitate. Iar modele….trăiască imaginația. Mai îmi plac acele jalabiya, pe care le port cu plăcere în casă, simple,lungi, nepretențioase, dar atît de comode.

O simplă fotografie pentru exemplificare

Las lista deschisă, în caz că voi mai adăuga ceva. Dacă ați fost în Egipt mi-ar plăcea să aflu de la voi ce v-a plăcut, dacă a fost ceva care v-a făcut să iubiți această țară frumoasă.

2 comentarii

  1. Felicitari !
    Iti recomand si o rubrica cu potentiale locatii de vacanta in lumea araba, dar viabile, avand in vedere conflictele din lumea de azi si accesibile, dpds financiar.
    Felicitari inca o data si tine-o tot asa !

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.