Serving crazy with curry de Amulya Malladi

39938230

O familie frumoasă și respectabilă din sudul Indiei relocată în State, compusă din Avi, tatăl bogat care își iubește fiicele mai mult decât orice, Saroja, casnica și excelenta bucătăreasă, care își iubește soțul și fiicele dar cumva nu reușește să le câștige respectul  fiind mereu cicălitoare în privința a ceea ce ar trebui ei să facă și cum ar trebui să facă. Există și un factor puternic ca o stâncă, Vasu, care este bunica, o femeie puternică care a făcut niște alegeri îndrăznețe pe care fiica ei Saroja nu o poate ierta.

Cele două fiice, Shobha și Devi, sunt foarte diferite una de cealaltă. Shobha este presupusa fiică perfectă, soție și femeie de carieră. Vicepreședinte la 30 de ani, căsătoria lipsită de dragoste și incapacitatea de a avea copii parcă sunt lucruri care pe interior o ironizează, făcând-o să urăscă pe oricine și orice. În particular, se simte frustrată că trebuie să păstreze aparențele, că trebuie să continue să muncească din greu, să apară ca fiind perfectă în fața părinților și a întregii lumii, în special pentru că nu a făcut niciodată altfel.

But sometimes when you wore a mask for a very long time, it became your face. And Shobha had worn the mask of a strong woman for so long, no one including her, bothered to look beneath it to see the fragile mess she was in.

Cu abilitatea de a se revolta, de a pune întrebări și de a face lucruri inimaginabile, Devi a cărei atitudine seamănă cu cea a bunicii, transformă viața tuturor cu susul în jos atunci când a încearcă să se sinucidă. Familia uită diferențele dintre ei și se adună în jurul lui Devi încercând să îi dea un motiv de a trăi viața cu zel, ca și înainte. Un lucru ce îi înspăimântă pe absolut toți este că Devi nu mai vorbește după “accident”, așa cum este denumită tentativa de sinucidere.

În schimb, începe să gătească cu o asemenea pasiune, încât și familia începe să savureze întânirile în cadrul cinei mai mult decât oricând. Fiecare rețetă este una tradițională pe care Devi o încearcă, o modifică, își pune amprenta personală. Fiecare fel de mâncare pe care Devi o pregătește este o reflectare a emoțiilor ei cu care luptă în sine. Gătitul devine modul ei de comuncare cu familia. De exemplu, servește rasama fierbinte și condimentată cu produse de patiserie delicioase, făcându-i pe toți să ceară mai mult. Fiecare membru al familiei începe să vadă viața lui Devi prin propriile contexte personalizate, iar în cele din urmă moartea bunicii îi aduce mai aproape unul de celelălat în ciuda diferențelor cu Devi.

Aceasta este nota mișcătoare pe care Devi o scrie despre bunica ei de care era foarte apropiată:

I wish I was kinder…I wish she lived. Death is final. Beyond it, nothing lies. No dreams, no future, no tomorrow. Death lives in all our tomorrows. Saying goodbye is never easy to some one who is already gone….My love for her is beyond tomorrow, beyond today, and beyond forever.

Această carte nu seamănă cu nimic din ce am citit până acum. Este dulce-amăruie, este reală, este de neuitat. Pentru oricine care a simțit vreodată că viața nu merită această bătaie de cap, drumul lui Devi vă poate schimba opinia. Pentru oricine se luptă să accepte sau să fie acceptat de familie sau de sine- nu sunt singuri. Devi este dovada vie a acestui fapt.

Porțiile de nebunie (crazy) ale lui Devi sunt delicat echilibrate de mâncărurile ei cu curry. Vă promit că o să vă delectați cu această poveste unică și cu rețete și mai unice.

La noi din păcate nu a fost tradusă, sper ca pe lângă Anotimpul fructelor de mango și Sunetul cuvintelor, vreo editură să decidă să o publice și pe aceasta. Între timp, dacă citiți în limba engleză v-o recomand cu căldură, e o lectură care vă va acapara și chiar și după ce o veți termina de citit gîndul vi se va îndrepta spre ea.

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.