5 Cărți de citit la cafea dimineața

fericirea

Mereu vedem persoane care savurându-și cafeaua de dimineață citesc ziarul, răsfoiesc o revistă sau și mai des, le vedem verificându-și telefoanele și tabletele. De ce să nu înlocuim din când în când mass-media cu cărțile?

Pentru mine dimineața perfectă înseamnă o ceașcă de cafea făcută la ibric, o pisică care se alintă și o carte alături.

Cărțile citite atunci când ne bucurăm de cafeaua de dimineață trebuie să fie reconfortante, ușor de citit, să ne deconecteze de la problemele zilnice. Ce cărți merg citite la cafea? Am câteva propuneri și sper ca și voi să veniți cu altele.

1043544Oamenii fericiți citesc și beau cafea

de Agnes Martin Lugand

Diane are o viață fermecătoare ca soție, mamă și proprietară a unei cafenele în Paris numită Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Dar când Diane își pierde soțul și fiica într-un accident lumea ei perfectă este spulberată. Prinsă și bântuită de memorii, Diane se retrage în sine, se îndepărtează de familie și prieteni, nefiind capabilă să găsească dorința de a merge mai departe. După un an, Diane îi șochează pe toți atunci când lasă Parisul în urmă și se retrage într-un orășel de pe coasta irlandeză. Acolo îl întâlnește pe Edward, un fotograf ce locuiește chiar lângă ea. Inițial Edward respinge intruziunea Dianei în viața sa solitară, dar nu trece mult până când fiecare conștienzează atracția pentru celălalt.

lapte-si-miere-ILapte și miere

de Rupi Kaur

Lapte și miere este o colecție de poezie și proză despre supraviețuire și despre abordarea diferitelor situații în viață. Vorbește despre violență, iubire, feminitate, pierdere, abuz.Cartea este divizată în patru părți, fiecare servind altui scop, ocupându-se de altă durere, vindecă o altă suferință. Lapte și miere ia cititorii într-o călătorie a clipelor cele mai amare din viață și găsesc dulceața din ele pentru că ea există pretutindeni doar că trebuie să fim dispuși să privim. Cele mai multe dintre poezii sunt însoțite de ilustrații semnate chiar de autoare, care le-a conceput  astfel încât să se interpună cu cuvintele ei.  Lapte și miere este o carte ca o îmbrățișare într-o zi ploioasă.

copertaFataHoly Cow

de David Duchovny

Cu un master în literatura engleză nu este chiar șocant ca actorul David Duchovny să scrie o carte. Surprinzător este faptul că a ales ca romanul său de debut să fie despre o vaca antropomorfică. “Holy Cow” spune povestea lui Elsie Bovary, o tânără bovină care trăiește o viață idilică într-o fermă mică din New York. Își petrece zilele la pășunat, dând lapte, dormind și bârfind cu Mallory. Existența ei este în mare parte pașnică, chiar dacă încă îi lipsește mama care a dispărut brusc într-o zi “ca toate mamele de vacă”. Dar lumea ei este întoarsă pe dos într-o seară, cu apariția a ceea ce ea se referă ca “Evenimentul”. Ieșind de pe pășune, Elsie se îndreaptă spre fermă și se uită pe fereastră. O familie se uită la televizor, iar imaginile de pe ecran o șocheaza pe Elsie. Văzând cum sunt tratate animalele de la ferme, sacrificate fără milă, văcuța noastră își dă seama ce s-a întâmplat cu mama ei și ce soartă o așteaptă și pe ea.  Înfricoșată și dezgustată, țese un complot  pentru a merge în India, unde vacile sunt sacre. Face echipă cu un purcel evreu pe nume Shalom care vrea sa mearga în Israel, care datorită restricțiilor culinare crede că va fi în  siguranță, și un curcan numit Tom, care nu poate să zboare dar care știe să manevreze un Iphone cu ciocul și care vrea să meargă în Turcia crezând că nu o să fie mâncat într-o țară care poartă numele alor săi. (în engleză Turkey înseamnă și curcan și țara Turcia). Împreuna ei pornesc într-o aventură amuzantă, bizară și este definiția suprarealismului. De departe cea mai exagerată scenă este cea în care Shalom împreuna cu cămila Joe reușesc să îi unească pe israelieni cu palestinienii, și astfel intră în cursa pentru premiul Nobel pentru pace.

bogdan-munteanu---ai-uitat-sa-razi---c1Ai uitat să râzi

de Bogdan Munteanu

Lumea creata de Bogdan Munteanu nu este una imaginara, ci cât se poate de reala. Nişte băieţi plătesc un boschetar bătrân să le povestească aventurile lui cu femeile, un tip este agăţat pe Facebook şi i se dă întâlnire într-un loc unde îl aşteaptă cu totul altceva, un bărbat îşi vizitează prietenul care este pe moarte şi discuţia dintre cei doi este una halucinantă, un copil îşi petrece ziua de naştere cu tatăl lui alcoolic, un bătrân se chinuie să coboare pe scări din tren, fără să ştie cum se va schimba totul pentru el în acea gară. Personajele sunt oameni banali, absolut normali, existenta lor nu iasa din tipare dar care la un moment dat ajung intr-un punct critic iar viata lor nu mai este la fel. “Ai uitat să râzi. Plec.Gata. Vorbele ei măturau reconstituirile lui de doi bani. La ce bun să orânduiască el amintiri. Irina i-a spus că a uitat să râdă, a tras fermoarul și s-a cărat.”

oceanul-de-la-capatul-aleii-cover_hugeOceanul de la capătul aleii

de Nail Gaiman

Un bărbat de vârstă mijlocie se întoarce la casa copilăriei sale pentru a participa la o înmormântare. Deși casa în care a locuit a dispărut de mult, este atras de ferma de la capătul drumului, unde atunci când avea 7 ani a întânit o fată remarcabilă, pe Lettie Hemstock, pe mama și pe bunica ei. Nu s-a mai gândit la Lettie de zeci de ani și totuși în timp ce stă lângă un iaz (un iaz pe care Lettie pretindea a fi un ocean) în spatele vechii ferme unde aceasta a locuit odinioară, trecutul uitat revine cu forță. Și este un trecut prea ciudat, prea înspământător, prea periculos ca să se fi întâmplat oricui, ca să nu mai vorbim de un băiețel. Oceanul de la capătul aleii este o fabulă care ne amintește cum viețile noastre sunt modelate de experiențele din copilărie, ce obținem de la ele și ce preț plătim.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.