5 Cărți despre relația mamă-fiică

mothersday-900x675

Nimeni nu ajunge sub pielea unei fiice ca și mama ei. Ne certăm și nu mai vorbim una cu alta. Uneori 15 minute sau uneori timp de 15 ani. Le spunem totul (sau nimic), le lăsăm să ne răsfețe (sau le îndepărtăm), le iubim (sau nu). Dar de-a lungul vremurilor bune, a celor mai puțin bune și altele, mamele noastre sunt întotdeauna acolo, chiar dacă uneori nu sunt direct alături de noi. Aceste 5 cărți citite de mine aruncă o privire asupra numeroaselor tipuri de femei pe care le strigăm mamă și asupra impactului pe care le au asupra a ceea ce devenim.

11660051.Numele meu este Lucy Barton

de Elizabeth Strout

Lucy Barton se recuperează în urma unei operații când mama ei înstrăinată vine să o vadă la spital. Cele două se reconectează, mai întâi vorbeau puțin, apoi împărtășesc mici bârfe din orașul unde Lucy a crescut. Ceea ce începe ca o conversație aparent trivială, devine poarta de acces pentru despachetarea tensiunilor ce sunt ținute captive de mult timp.

O recenzie a cărții găsiți aici.

 

 

 

bernadette-front2.Unde ai dispărut, Bernadette?

de Maria Semple

Bernadette Fox este ce s-ar putea numi un geniu-nebun. Este o arhitectă talentată, ciudată și convingătoare, o neadaptată între celelalte mame din suburbia din Seattle, dar este cea mai bună prietenă a fiicei ei adolescente, Bee. Ea este, de asemenea atât de agorafobică încât plătește o asistentă virtuală în India pentru a se ocupa de cele mai de bază comisioane, inclusiv de o vacanță în Antarctica. Atunci când Bernadette dispare brusc, Bee hotărăște să descopere ce a determinat-o pe mama ei să plece și astfel află despre lucrările magnifice realizate de mintea complicată și neînțeleasă a mamei sale.

copertaFata3.Clubul norocoaselor

de Amy Tan

Publicată în 1989, cartea lui Amy Tan este despre un grup de femei chineze imigrante și fiicele acestora născute în America. În carte, femeile se întâlnesc pentru prima oară într-o biserică din San Francisco și cad de acord să continue întâlnirile pentru a juca mah jong, un joc chinezesc popular. Ele numesc grupul de mah jong Clubul Norocoaselor. Setul de 16 povestiri interconectate se învârte în  jurul acestor femei. Cartea explorează frumos relația dintre aceste femei și fiicele lor. Este despre certurile și neînțelegerile dintre mame și fiice dar și despre iubire și iertare.

bunica-mi-a-zis-sa-ti-spun-ca-i-pare-rau-cover_big4.Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

de Fredrik Backman

Elsa în vârstă de 7 ani este inteligentă, sarcastică și diferită. Singura ei prietenă reală este bunica ei șocantă, pentru unii, și care în fiecare noapte o introduce în lumea fabuloasă a basmelor și care o apără de toată lumea, inclusiv de mama Elsei. Când bunica moare, Elsa primește sarcina de a livra scrisorile scrise de aceasta oamenilor care locuiesc în complexul de locuințe. La fel ca Ove, această carte este despre o persoană arțăgoasă și dificilă dar în același timp minunată și delicată, aproape invizibilă, iar importante fire o țin conectată de ceilalți.

515oR19RxBL._SX323_BO1,204,203,200_5.Please look after mom

de Kyung-Sook Shin

Când So-nyo de 69 de ani este separată de soțul ei de mulțimea de oameni din stația de metrou din Seul și dispare, copiii lor sunt consumați de acuze puternice, măcinați de vină și durere. În timp ce se ceartă pe fluturașii pe care scrie Pierdută și care sunt împrăștiați prin oraș, pe cât de mare trebuie să fie recompensa oferită, pe cum ar trebui formulat textul, își dau seama că nici unul dintre ei nu are o poză recentă a mamei. Curând apare o întrebare, o cunosc cu adevărat pe femeia pe care o numeau mamă?

 Ce alte cărți recomandați care intră în această categorie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.