Narghilea/Hookah/Shisha

old_hookahs

În primul rând trebuie să stabilim terminologia: Liban, Siria, Albania, Bosnia, Grecia, Turcia, Azerbajian, Armenia și Bulgaria această pipă este cunoscută sub numele de narghilea. Termenul narghilea derivă de la cuvântul persan nargil ce înseamnă cocos, primele pipe au fost făcute din coji de nuci de cocos.

În Egipt, Indonezia, Maroc, Pakistan, Somalia, Yemen și țările arabe din Golf, pipa este mai cunoscută sub numele de shisha. Shisha vine de la Shishe, cuvânt persan ce denotă sticla. Pipele fiind făcute din sticlă. În Iran este cunoscută sub numele de ghaliyun.  Afganii o numesc chillam.

Originea legitimă a narghilelei este într-o măsură contestată, deși poate fi plasată destul de ușor pentru prima dată în anii 1500, fie în Persia (Iranul modern), fie în regiunea cunoscută anterior sub numele de Gurkani, care este acum Afganistanul și părți ale Indiei. Încet-încet s-a răspândit în toată Asia de Sud-Est și s-a îndreptat spre Levant și Egipt. A câștigat popularitate, devenind o parte a culturii arabe.Primele pipe au fost fabricate din nuci de cocos. Bolul era alcătuit din carcasa tare și etanșă a nucii de cocos iar tubul din bambus gol pe interior. Pentru furtun se folosea probabil paie sau tuburi mai subțiri din bambus.

Dar de abia în Turcia narghileaua și-a încheiat evoluția și nu și-a schimbat stilul în ultimele sute de ani. Narghileaua a devenit o parte importantă în cultura cafenelelor, găsindu-și popularitatea în Turcia în timpul lui Murad al IV-lea (1624-1640). Când pipa cu apă a fost adusă în Anatolia în secolul al XVII-lea, meșterii turci au găsit un mod prin care să-și arate măiestria. Ei au gravat modele frumoase cum ar fi baloane albe sau colorate care par a fi realizate din gheață cristalizată sau modele imitând fructele sau florile.

Narghileaua a devenit atât de populară și la modă în rândul doamnelor elitei din secolul al XIX-lea încât era un lucru normal să fii fotografiat fumând o narghilea.

În India narghileaua a devenit un simbol al statutului și aristocrației. Aceasta s-a întâmplat după ce un medic a recomandat acest sistem ca o modalitate de purificare după ce fumatul țigărilor a fost introdus în regiune. Fumul mai “curat” era menit să fie mai sănătos și în cele din urmă a folosi narghileaua era o practică încurajată de către ambasadori și de clasa superioară.

A fuma shisha probabil vi se pare un lucru ușor, nimic de zis, doar că există și o etichetă pe care vă recomand să o respectați, dacă doriți să aderați la grupul fumătorilor de narghilea profesioniști.

-Nu aprindeți niciodată o țigară folosind cărbunele. Printre fumătorii de narghilea acesta este un gest nepoliticos.

-Țineți furtunul cu mâna dreapta. În țările islamice mâna stângă este considerată impură.

-Țineți tija cu muștiucul spre dvs. și conexiunea furtunului către persoana de lângă dvs.când treceți furtunul.

-Ocazional, folosiți cleștii pentru a mișca puțin cărbunii pentru a-I scutura de cenușă și a păstra cărbunele fierbinte.

-Când se folosește o narghilea cu mai mult de un furtun, oamenii care nu fumează ar trebui să scoată muștiucul pentru a împiedica ca cei care fumează să inhaleze aer.

-Și deși asta ar trebui să o știe toată lumea, totuși o menționez. A nu se sufla fumul direct în fața altor fumători.

-Pentru a indica faptul că fumatorul a terminat de fumat, acesta înfășoară furtunul în jurul tijei.

-Și cel mai important, a fuma o narghilea nu este un concurs, trebuie savurat.

În ultimii ani narghileaua a recunoscut o perioadă de renaștere. O explicație ar fi poate că pipele cu apă sunt un contrast cu viața de zi cu zi, care devine din ce în ce mai rapidă. Fumatul unei pipe înseamnă tăcere, relaxare, timp pentru a-ți pune gândurile în ordine, pentru discuții. Un sentiment, pe care o țigară rapidă între două întâlniri de afaceri nu îl poate procura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.