Îngerul istoriei de Rabih Alameddine în curs de apariție la Editura Polirom

Untitled-1

Cartea lui Rabih Alameddine începe cu o conversație între Satana și moarte. Cei doi stau în casa lui Iacob, un poet aflat în mijlocul unei depresii; mult după moartea partenerului său din cauza bolii Sida, începe să audă voci (din nou), și în prezent încearcă să se interneze într-un spital de boli mentale.

Satana vrea ca Iacob să-și amintească- nu doar pierderea partenerului său în fața unei ciume care a decimat o generație de homosexuali, nu doar pierderea celor mai apropiați prieteni, ci și fiecare moment întunecat din trecut. Moartea vrea ca Iacob să uite:” Uitarea este mai bună pentru suflet. Nu doar bine, ci și necesar. Cum vă așteptați ca ei să continue să trăiască fără să-și des-amintească?”(„Forgetting is good for the soul. Not just good, but necessary. How do you expect them to go on living if they disremember not?”)

Îngerul istoriei are loc într-o singură zi cu o distribuție ce nu ]i include doar pe Satana și moartea ci și 14 sfinți pe care Iacob se bazează pentru confort pe toată durata vieții. O mare parte a cărții este prezentată ca niște flashback-uri, prin scrieriile lui Iacob în jurnal adresate în cea mai mare parte partenerului său decedat. Mai târziu Iacob se întoarce în America unde îl întâlnește pe Doc. Relația lor nu este una fericită, dar cu toate acestea pierderea lui Doc îl lasă pe Iacob într- stare de confuzie.

Îngerul istoriei este o scrisoare de dragoste crudă de la cei care au supraviețuit unei nenorociri, celor care nu au supraviețuit.

„Suferință este ceea ce primești pentru că nu ai murit”, ne amintește Alameddine „suferință dar și lucruri bune.”

Cartea urmează să apară în limba română la Editura Polirom în Colecția Actual.

132761Rabih Alameddine (n. 1959) s-a născut la Amman, în Iordania, şi a crescut în Kuweit şi în Liban. La şaptesprezece ani s-a mutat în Anglia şi apoi în Statele Unite. Pasionat de matematică, a studiat ingineria la University of California din Los Angeles, apoi a absolvit un masterat în administrarea afacerilor. A publicat pînă în prezent o antologie de povestiri şi mai multe romane: Koolaids: Arta războiului (1998), Eu, divinul (2001), Hakawati (2008), Femeia de hârtie (2014) şi Îngerul istoriei (2016).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.