Britt-Marie was here de Fredrik Backman

27406704

Știm cu toții pe cineva ca Britt-Marie, personajul principal din carte sau cel puțin pe cineva asemănător ei. Cuțitele trebuie depozitate într-un anumit model logic, “Forks. Knives. Spoons. In that order.”(Furculițe.Cuțite.Linguri. În această ordine). Rutina ei de a se trezi la ora șase în fiecare dimineață este fixă și neschimbată până într-o zi când are loc o modificare: soțul ei are o aventură cu o femeie mult mai tânără. Pusă  în fața faptului neașteptat, Britt-Marie face singurul lucru logic la care se poate gândi, un lucru complet ieșit din comun și necaracteristic ei. Își abadonează soțul adulterin iar la vârsta de 63 de ani face planuri de a-și schimba viața, proverbial spus, a întoarce o altă filă a cărții.

După ce a hărțuit-o și a convins-o pe fata de la agenția de ocupare a forței de muncă într-o manieră în esență non-agresivă, dar în întregime stilul Britt-Marie, se îndreaptă spre micul oraș Borg pentru a prelua funcția de îngrijitor al lui clădiri abandonate, și având ca și companie, un șoarece.

Borg se dovedește a fi tot ceea ce Britt-Marie ar putea să se descurce: un loc mic, nesemnificativ, unde criza financiară a lovit greu populația. Orașul se agață de singurul lucru ce le mai dă speranță locuitorilor, dragostea pentru fotbal, ceea ce se întâmplă să fie exact ceea ce Britt-Marie urăște.

Când Britt-Marie sosește, are ocazia de a întâlni o mulțime de personaje unice care reușesc să o încurce complet, inclusiv proprietarul salonului local de pizza care se ocupă și de oficiul poștal și adițional face și pe mecanicul auto. În mod surprinzător, acești bizari și simpli cetățeni curioși sunt cei care îi oferă singurele momente de prietenie și un sentiment al folosului într-o lungă perioadă de timp. Ca într-un spectacol ironic, echipa de fotbal de tineret îi cere lui Britt-Marie să devină noul lor antrenor, deoarece nu găsesc pe nimeni să-și asume acest rol. Lăsând la o parte ura pentru joc, ea se confruntă cu această provocare cu un curaj fără precedent, iar în acest mod viața ei se schimbă pentru totdeauna. Prietenii noi și improbabile vor fi făcute, se vor forma atașamente romantice,iar Britt-Marie va descoperi că probabil speranța și o nouă șansă la viață pot fi găsite în cel mai improbabile locuri.

Cartea lui Fredrik Backman este interpretarea inteligentă a unei femei care la început ne apare ca fiind exasperantă și un pic respingătoare.Cu toate acestea, pe măsură ce romanul avansează, Britt-Marie și multele sale maniere stârnește un val ușor de umor și în același timp o fragilitate surprinzătoare. Pe măsură ce descoperim de ce se comportă Britt-Marie în felul în care o face și cum idiosincraziile ei ciudate s-au schimbat, nu putem să nu simțim un fel de admirație liniștită pentru ea. În timp ce unele dintre deciziile ei privitoare la viața personală îl vor face pe cititor să o judece puțin, poziția ei finală va avea o justificare vindecativă, surprinzătoare.

Acest roman își face timid drum în inima cititorului, lăsându-l cu convingerea clară că Britt-Marie a fost aici.

Deși nu cred că se ridică la nivelul lui Ove și  Bunica mi-a zis să îți spun că-i pare rău, sper din suflet să fie tradusă și la noi. Cei de la nordicdrama anunțau în ianuarie că s-a decis să se ecranizeze cartea.

3 comentarii

  1. […] Fredrik Backman este unul dintre autorii mei favoriți și încerc să citesc tot ce a scris. Mi-a plăcut Ove, mi-a plăcut Scandalul (trebuie să citesc și continuarea), The deal of a lifetime, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, iar Britt-Marie was here nu face excepție. Backman are darul de a lua o persoană aparent banală, fără strălucire, o persoană care nu produce nicio tresărire, în eroi, în persoane care au capacitatea de a schimba viețile celor din jur, de a le îmbunătății existența. Iar Britt-Marie este o astfel de persoană. Fac pe această cale apel la Editura Art, cea care a publicat la noi cărțile lui Backman, să o traducă în română și pe aceasta. O recenzie găsiți aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.