7 Cărți pe care a trebuit să fiu convinsă să le citesc

open-book

Aș vrea să cred că sunt o cititoare informată, sofisticată care nu își alege următoarele lecturi pe baza unor capricii de moment. Dar nu este chiar așa. Sunt destul de vulnerabilă la alegerea cărților sau la evitarea unora, din motive greșite. Împărtășesc cu voi câteva dintre ele în speranța că nu o să faceți aceeași greșeală.

Persepolis6-pic

1.Persepolis

de Marjane Satrapi

Până la Persepolis nu citisem nimic din categoria nuvelă grafică. Am ales-o pentru că fiind în urmă cu targetul pe Goodreads și crezând că este destul de ușor și rapid de terminat i-am dat o șansă. Și, nu regret nimic. Tânăra Marjane își prezintă povestea despre cum a început viața ei în Iran. Era rebelă, curioasă și credea cu tărie că e specială. Când șahul a fost răsturnat în 1979, Marjane în vârstă de 10 ani trebuie să se maturizeze mai repede decât alți copii. Guvernul  venit la putere era mai autoritar decât cel de dinainte făcând viața în Iran imposibilă. În timpul războiului cu Irakul pleacă în Europa unde ajunge să înțeleagă  că lumea de afară este diferită. Cea de-a doua parte se axează pe aventurile trăite în Europa și revenirea în Iran. Cartea nu este doar o semi-autobiografie ci și o lecție de istorie și cultură, de dragoste parentală desenată într-un mod amuzant și emoțional. În română s-a ales să apară în două volume.

Sophie-Kinsella-Poti-sa-tii-un-secret

2.Poți să ții un secret?

de Sophie Kinsella

Înainte de această carte aveam prejudecăți față de stilul chick-lit. Mi se părea extrem de ușor, siropos și nu rămâneai cu absolut nimic după ce o terminai. Asta până într-o zi când m-am decis să îi dau o șansă văzând că multe dintre prietenele mele cititoare savurează acest stil, cititoare serioase, cu o cultură bogată. Nu știu să spun de ce am ales exact această carte, poate pentru că a avut recenzii bune sau a fost prima pe care am pus ochii, cert este că de atunci am introdus printre lecturile mele destule cărți de Kinsella, Candace Bushnell, Marian Keyes….. care m-au bine dispus, m-au amuzat, ba chiar am râs copios la unele paragrafe și le recomand cu căldură. Emma zboară cu un avion turbulent și crede că astea îi sunt ultimele clipe. Destul de natural, îi povestește bărbatului de lângă ea absolut toate secretele ei. Bineînțeles că supraviețuiește și a doua zi află cu stupoare că faimosul șef al corporației pentru care lucrează este chiar bărbatul din avion. S-ar putea spune că mai rău de atât nu se poate dar lucrurile o iau razna.

matt-haig---un-baiat-numit-craciun_coperta_c1

3.Un băiat numit Crăciun

de Matt Haig

Nu am citit de foarte mult timp o carte pentru copii, până să dau de aceasta. M-am hotărât să o citesc chiar când ne aflam în perioada sărbătorilor de iarnă și toată lumea ridica în slăvi cartea lui Haig. O primisem în format ebook de la o prietenă și țin minte că mă apucasem de ea chiar înainte să plecăm în Sri Lanka iar singurul lucru care m-a distras de la agitația concediului și locației exotice a fost această carte. Nu numai că mi-a plăcut extrem de mult dar am ajuns să îl pun pe Matt Haig printre scriitorii mei preferați și să îl recomand de câte ori am avut șansa.

Avem ocazia de a afla cum un băiețel din Finlanda devine Moș Crăciun. Viața micului Nikolas nu a fost mereu fără greutăți și deși nu a avut parte de prea multă fericire, el crede cu tărie în ea. Rareori primea un cadou, până într-o zi când ceva magic s-a întâmplat. O prietenă (Roxana, cred că te recunoști) a descris minunat cartea și cu rezonez perfect : “O carte frumoasă ca o dorință pe care o așterni pe scrisoarea adresată Moșului. Nu este o capodoperă literară, în sensul că nu veți descoperi bijuterii stilistice, dar veți găsi FERICIRE. Și aromă de copilărie și de sărbătoare. Ah, și multă magie!”

1018498656

4.Different class

de Joanne Harris

Pentru mine Joanne Harris este similar cu Chocolat. Îmi propusesem de ceva vreme să o citesc dar au intervenit alte lecturi. Așa se face că aflându-mă într-o librărie din Riyadh am dat peste această carte. Din descriere și copertă mi se părea o lectură sobră, mai greu de parcurs,nici de cum stilul lui Harris dar fiind și la promoție am zis că nu am ce pierde. Deși cartea nu este subțirică deloc, fiind și în engleză, deci ritmul nu este același ca și când citesc în română, totuși m-a captivat mai mult decât m-am așteptat.La St.Oswald, o școală venerabilă pentru băieți din nordul Angliei, un alt an tumultos tocmai s-a încheiat. Personalul și elevii școlii încearcă să se recupereze din ultimul scandal ce a zguduit școala, dar din păcate și alte tulburi îi așteaptă. Un nou director se instalează și aduce cu el un val de schimbări. În timp ce profesorul de latină Roy Straitley încearcă să se adapteze noilor schimbări, un fost student reintră în viața lui și cu el o poveste veche de 20 de ani despre intrigă, corupție, crimă.

Cartea din păcate nu este încă tradusă la noi.

res_068e85d70cc0f83a9726564d53a736be_450x450_4mcn

5.Adio,dar mai stau puțin

de Nick Hornby

Înainte de Adio, dar mai stau puțin, citisem de Hornby, High Fidelity dar nu mă impresionase prea mult. În schimb, mi-a plăcut mult filmul, deci face parte din categoria rară filmul e mai bun decât cartea. Când am citit o prezentare a cărții am aflat că este și ecranizată cu Pierce Brosnon în rol principal dar cum regula mea este cartea mai întâi și apoi filmul, regulă pe care rar o încalc, m-am grăbit să îi dau o șansă. Cu umor negru, personaje destul de ciudate dar hilare în stilul lor,cu un stil diferit, scrisă ca un monolog interior, cartea nu m-a dezamăgit.Cartea este despre patru personaje care se întâlnesc la Casa Topper. Martin, un prezentator cu un trecut foarte dificil, Maureen care are un fiu cu dizabilități, Jess care are probleme cu părinții și J.J. care a venit din America în Anglia și a pierdut totul. Și toți au aceeași idee, de a se sinucide în Ajunul anului nou. Dar grupul decide să amâne momentul și să se reîntânească peste 90 de zile.

1001762

6.Mihai I ultimul rege al românilor

de Tatiana Niculescu Bran

Spre rușinea mea nu cunosc foarte mult din istoria noastră și cu atât mai puțin despre perioada când România a avut regi. Despre Mihai I nu știam decât că a fost regele României pentru o scurtă perioadă de timp și că ar fi fugit din țară cu vagoane pline cu bogății. A trebuit ca regele să moară, ca interesul meu să se aprindă, să îmi doresc să aflu mult mai multe despre ultimul rege al românilor, despre istoria noastră, despre ce s-a întâmplat cu adevărat, să aflu că informațiile vage pe care le aveam erau pur propagandă comunistă. În perioada de doliu am început cartea Tatianei Bran și pur și simplu am devorat-o, este o carte de istorie pe înțelesul tuturor.M-a făcut să înțeleg și că  Regele Mihai I a fost o personalitate foarte iubită, dar şi contestată de mulţi.

300x300

7.Harry Potter

de J.K.Rowling

Seria Harry Potter am început-o atunci când mi-am dorit foarte mult să citesc ceva magic, ceva ușor dar în același timp să nu fie doar pentru copii. În al doilea rând, am luat ideea în calcul că aș fi printre singurele persoane care citesc destul de mult dar am omis această serie.Deci, trebuia să remediez această situație. În plus mi-a fost recomandată cu insistență de o prietenă (Simona, cred că te recunoști) care mi-a promis că nu voi regreta. Am purces la drum și magia s-a dezlănțuit. Deși printre volume mai citeam și altceva,gândul îmi fugea tot la Harry.  De regulă evit seriile, doar Cântec de gheață și foc a fost seria citită cap-coadă, efectiv nu am mai putut citi nimic altceva până nu am termint-o. Cu Harry Potter cam la fel s-a întâmplat și nu regret nimic, poate doar faptul că nu i-am dat o șansă mai devreme.Seria tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor, Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Voldemort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.