Nunta beduină

Timp de secole beduinii au rătăcit întinderea vastă a deșertului arab pe spatele cămilei, înfruntând vânturi uscate și calde. Acum, poporul arab badawi (cel care locuiește în deșert) este un trib ce se diminuează rapid, mulți renunțând la stilul lor de viață nomad și se stabilesc în orașe.

c9943dcb0b7c42babd6d11ee1a97f9e4

Dar vechile tradiții, cum ar fi renumita ospitabilitate beduină și dansurile populare au devenit o parte importantă a culturii arabe moderne. Un alt obicei bine cunoscut este nunta beduină, un eveniment plin de culoare și muzică ce reflectă adevăratul spirit al nomadului din deșert precum și conceptul antic de căsătorie-unirea a două familii nu doar a două persoane. Nunta beduină poate să țină de la 2 zile până la o săptămână.

0003c18b5a13fd727c3816c6c9a9e6ad

Majoritatea beduinelor se căsătoresc cu verișorii lor. Primul din rândul evenimentelor este al khouta sau propunerea. Tatăl mirelui, alături de câțiva verișori și prieteni, vizitează tatăl miresei. Îi este oferită cafea,în unele părți ceai de mentă, dar nu bea până când tatăl miresei acceptă propunerea. Următorul eveniment este al akhd, când cele două familii negociază așa numitul acord de căsătorie. Mirele trebuie să plătească către tatăl miresei o zestre. Acesta folosește o parte din bani pentru a cumpăra o bijuterie tradițională beduină pentru mireasă. Uneori zestrea include animale, cum ar fi cămile. Conform legii islamice, orice bijuterie primită de către mireasă devine proprietatea ei și o asigurare în caz de nevoie.

Tradițional. bijuteriile beduine sunt realizate din argint și împodobite cu coral, agat, perle, turcoaz. Cele mai multe sunt de dimensiuni mari și sunt gravate cu caligrafie arabă și simboluri islamice.

Pânza pentru rochia de mireasă este furnizată de către femeile din familia mirelui. În Egipt, de exemplu, este o pânză de mătase verde sau roșie.

764696cb7c11c5d29e0148c32f7ec2c9

 

Prietenii miresei aplică henna pe mâinile și picioarele acesteia. Această etapă este numită laylat al henna. După aceea prietenii miresei îi cer mirelui să plătească o taxă pentru decorarea miresei sale. Totul este făcut cu mult umor și bună dispoziție. Această tradiție se numește al aadaa.

Este aplicat un contur cu un khol tradițional. Un pic de șafron este pus pe obrajii miresei, urechi și gât. În păr se pun anumite plante și se face o coafură specială numită achfah. Fața miresei nu poate fi văzută în timpul ceremoniei de nuntă, fiind acoperită cu o arga.

5734d4540cb1699584545a161e2deee9

Mirele împreună cu procesiunea ajung în casa miresei. La fel ca la orice eveniment plin de bucurie, există muzică tradițională. Muzicienii de regulă cântă la rababa (un fel de vioară) și dalouka (tobe). Bărbații cu săbii în mâini efectuează dansul al ardha. Există și un fel de expoziție numită zaahbaah. Aceasta include hainele miresei, numeroase lucruri dăruite miresei de către mire, etc. Recepția nunții se ține de regulă în corturi negre făcute din piele de capră, bărbații și femeile sând separat. Fiecare oaspete aduce un nuquot, adică un cadou. Acesta poate consta în alimente, aparate de uz casnic, etc. Unii chiar și bani.

Nunta se termină cu tarwaah, adică mireasa își părăsește casa părintească, de acum o să locuiască în casa soțului ei. Călătoria o va face călărind o cămilă, pe o șa specială numită houdach.

Mireasa se întoarce la casa părinților o săptămână mai târziu aducând mâncăruri felurite. Astfel, ea arată părinților că este fericită și că financiar este asigurată.

Sursă fotografii: Pinterest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.