8 Cărți a căror acțiune se petrece în Egipt

Untitled-1

Că vorbim despre Egiptul Antic sau de cel din zilele noastre, pământul faraonilor prezintă și va prezenta o atracție pentru noi. Piramide, o plimbare cu feluca pe Nil, un falafel mâncat la o tonetă stradală, relaxare în Sharm El Sheikh, Egiptul are de oferit ceva fiecăruia. Și, până când veți vizita acest tărâm binecuvântat, să facem o călătorie cu ajutorul cărților.

Trilogia Cairoului

de Naghib Mahfuz

Conține volumele „Palatul dorinței”, Strada Zahărului”, „O plimbare prin palat”.Descriu viața a trei generații din Cairo de la primul război mondial până după lovitura militară din 1952 care a dus la răsturnarea de la putere a regelui Farouk. Trilogia oferă o imagine de ansamblu pătrunzătoare a gândirii, atitudinii și a schimbărilor sociale egiptene în secolul 20.

downloadSfinxul

de T.S.Learner

Amplasată în Egiptul anilor „70, într-un moment de mare dezordine pentru Egipt, când controlul trecutului, faimoasa istorie a faraonilor și zeilor, poate însemna triumf politic, nimeni nu poate fi de încredere. O poveste despre dragoste, pierdere, frică și îndoială, cuplată cu o cursă contra cronometru pentru a îndeplini sau infirma o profeție antică.

 

blocul-iakubian-produs_imagineBlocul iakubian

de Alaa Al Aswani

Cartea a devenit peste noapte o adevărată senzație. Ne oferă un microcosmos al societății egiptene concentrându-se asupra unei clădiri din Cairo, unde majoritatea personajelor trăiesc sau lucrează. Acestea includ un om de afaceri oportunist, un editor de ziare homosexual și un portar al cărui fiu este condus de extremism prin brutalitatea poliției. Cartea a fost ulterior ecranizată.

pauline-gedge-hatsepsut-o-regina-pentru-ete-lucman-l-133568-510x510Hatșepsut,o regină pentru eternitate

de Pauline Gedge

Este povestea ascensiunii uneia dintre puținele femei faraon din istoria Egiptului, Hatsepsut, ridicarea și lupta ei pentru pentru a-și revendica și păstra dreptul întâiului născut, precum și pierderea coroanei în fața fiului vitreg. Pauline Gedge ne prezintă o femeie puternică, tânără, trăind din plin și mândră. Se luptă pentru țara ei, suferă pentru moartea celor dragi, construiește un imperiu.

_179297_1_1412694602Oaza de la asfințit

de Baha Tahir

O poveste istorică stabilită la sfârșitul secolului al XIX-lea în Egipt. Când Mahmoud un ofițer egiptean este trimis în orașul-deșert Siwa, soția sa irlandeză insistă să îl însoțească. Nu este pregătit pentru căldura istovitoare, ostilitatea locuitorilor sau pentru evenimentele uimitoare și tulburătoare petrecute ca într-un vis în oază.

 

harta-iubirii_1_fullsizeHarta iubirii

de Ahdaf Soueif

Roman nominalizat la Booker prize în 1999 prezintă o descriere a consecințelor imperiului britanic și a bătăliilor politice feroce ale naționaliștilor egipteni prin povestea de iubire a Annei Winterbourne și Sharif Al Baroudi.

 

 

 

two-women-in-oneTwo women in one

de Nawal El Saadawi

Cartea prezintă povestea tinerei Bahiah Shaheen, o studentă la medicină, fiica unui proeminent oficial egiptean. Pe colegii de sex masculin îi găsește ca fiind dintr- altă rasă, duri și străni. Pe tatăl ei de asemenea, tânăra încetând să fie surprinsă de faptul că nu poate fi ea însăși în prezența lui. La o galerie de artă, un străin o antrenează într-o conversație, de aici pornind călătoria tinerei spre auto-descoperire.

 

41970894_2161190634128449_1666225381297881088_nRamses.Fiul luminii

de Christian Jacq

Ori de câte ori este evocată măreția Egiptului Antic, există un nume care vine în minte, Ramses al II-lea. Aici are 14 ani iar tatăl său, Seti este venerat de  către poporul său reușind să construiască cel mai puternic imperiu din lume. Seti îl pregătește pe Ramses prin a-l învăța datoria supremă. Nu este ușor, tânăruș Ramses fiind supus unor probe și capcane uneori chiar mortale. Are alături câțiva prieteni de încredere: Moise, Setaou și scribul Ameni. Cartea este primul volum dintr-o serie de cinci.

Acestea sunt cărțile citite de mine și pe care vi le recomand cu cădură. Voi ce cărți îmi puteți recomanda a căror acțiune se petrece în Egipt?

 

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.