6 tipuri de cafea turcească în stil egiptean

Türk_Kahvesi_-_Bakir_Cezve

 

Așa cum există 11 etape ale iubirii în limba arabă, egiptenii folosesc 6 termeni pentru a comanda sau oferi o cafea. Egiptenilor nu le plac să descrie lucrurile în profunzime, ci pronunțând doar un singur cuvânt . Printr-o vorbă spusă se poate înțelege exact cum îi place fiecărei persoane să își bea cafeaua: de câte lingurițe de zahăr și de cafea este nevoie pentru a prepara o ceașcă. Dacă planificați să petreceți un concediu în țara faraonilor un ghid al cafelei cred că ar fi nimerit:

6.As siriyasy- la fiecare linguriță de cafea se adaugă 3 lingurițe de zahăr. 99% din cei care servesc o astfel de cafea sunt la început, încă nu au fost prinși în capcana aromei, preferând să savureze o ceșcuță de cafea din când în când. Se spune că este băută mai ales de femei, de aici și vorba că Al siriyasy este o cafea slabă pentru persoane gingașe. Un sfat scurt:nu petreceți prea mult timp bând o astfel de cafea ci treceți repede la ziyada (punctul 5).

5.Ziyada– se servește cu 2 lingurițe de zahăr la fiecare linguriță de cafea. Ziyada este poarta care duce spre delicioasa lume a cafelei și mai ales spre adicție. Cantitatea de zahăr este perfectă pentru a străpunge amărăciunea boabelor de cafea. Mulți oameni rămân loiali acestui tip de cafea. Dacă am crede acea zicală „poți descrie o persoană după cum își bea cafeaua” atunci această licoare cu 2 lingurițe de zahăr descrie o persoană hotărâtă căruia nu îi place să intre în detalii ci merge direct la esența problemei.

4.Al maanuu-este cafeaua de mijloc, intermediară, o linguriță și jumătate de zahăr la o linguriță de cafea. De regulă, cei care încep să bea cafeaua de tip maaanuu o fac din 2 motive: s-au săturat de ziyada sau vor să încerce mazbot (numărul 3) iar cel care prepară cafeaua nu cunoaște modul de a o prepara. Cu alte cuvinte, Al maanuu nu este un alt tip de cafea turcească, doar o etapă de tranzit și de preferat a se trece cât se poate de repede.

3.Al mazboot – o linguriță de zahăr la fiecare de cafea. Este tipul de cafea de care devii cel mai rapid dependent. Cei care savurează cafeaua mazboot sunt oameni echilibrați, cărora le face plăcere o cafea a cărei dulceață este balansată iar această plăcere durează până la ultima picătură și ultimul fum de țigară. Pe scurt, dependenții de al mazboot sunt persoanele cărora le place viața, găsesc o mare plăcere chiar și într-o ceșcuță de cafea.

2.Al Riha-în traducere „mirosul” o jumătate de linguriță de zahăr la o linguriță de cafea. Dacă sunteți la acest nivel înseamnă că pur și simplu vă iubiți adicția pentru această licoare. Egiptenii afirmă că Al Riha este doar pentru profesioniști. În niciun caz un începător într-ale cafelei turcești nu va îndrăzni să comande o astfel de cafea. Al riha este pentru persoanele cu personalitate puternică, nu îi satisface chiar orice.

1.Al sada– cafea pură, servită fără zahăr sau pentru cunoscători cafea neagră. O experiență amară, se recomandă doar persoanelor cu un stomac tare și o imaginație debordantă. Egiptenii cataloghează un băutor de Al sada ca fiind un erou. Sau pe un ton mai amuzant, se potrivește a fi servită la înmormântări pentru că savurarea unei cafele fără zahăr umple inima băutorului cu tristețe.

Acum că v-ați lămurit cum să comandați o cafea turcească în stil egiptean nu mai rămâne decât să vă programați concediul, să cumpărați biletele de avion și să vă gândiți ce aromă să aibă shisha, mai pe românește, narghilea. Despre asta vom vorbi altă dată.

14 comentarii

  1. Nu te poți numi iubitor al cafelei până nu ai trecut prin toate cele șase tipuri! Ah și ce privilegiu să descoperi că ești un Al sada!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.