Îmbrăcămintea yemenită

 

Yemenul este situat la vârful sud-vestic al Peninsulei Arabe. De mai multe secole a fost locul unor civilizații antice și se presupune că a fost casa Reginei din Sheba. Vechii romani au făcut referire la Yemen ca Arabia Felix. A fot centrul comerțului profitabil cu mirodenii, textile, tămâie și smirnă. Yemenul, de asemenea, a fost un entrepot pentru comerțul dintre Imperiul Roman și India.

Din punct de vedere etnic și cultural, Yemenul poate fi împărțit în trei grupuri principale: oamenii munților sau oamenii tribali din nord, locuitorii din coastă, din vest și sud și apoi beduinii.

Bărbații yemeniți poartă de obicei o îmbrăcăminte tradițională formată din thob și futa. Thob-ul care mai poartă denumirea de dishdasha sau qamis este un articol de îmbrăcăminte larg, ce ajunge până la glezne și cu mâneci lungi. Este similar ideei de robă sau unui caftan și este foarte purtat de bărbații din Orientul Mijlociu. Thobul tradițional yemenit este alb, bej sau maro. Culorile luminoase și țesăturile naturale sunt  folosite pentru a face față soarelui fierbinte. În anotimpul rece bărbații poartă o jachetă peste thob.  Thob-ul este purtat în mare parte de oamenii tribali din nordul țării.

683532fa74f1b13d364a0a49f3d57e0c

Futa este o fustă purtată de bărbații yemeniți ce acoperă corpul de la talie până la glezne. O altă variantă se numește ma`wazz sau izaar. Aceasta de regulă este purtată la ocazii speciale cum ar fi nunțile. Este similar kiltului scoțian, fiind mai subțire. La Aden, în zona Hadramount, la Taez și pe Tihama acest izaar este adoptat. Acest articol este țesut manual și poate fi găsit într-o varietate de modele, stiluri și culori, adesea în funcție de tendințele și cultura triburilor. Finisajele unei futa poate și ele diferite, de exemplu cu tivuri roase, bucle, cusături și margini brodate.

5cf9cad94714c5577919c266171d935c_XL

Bărbații yemeniți au pe cap, de regulă turbane și alqaweg. Turbanul este o pânză lungă înfășurată în jurul capului (sună simplu dar pentru începători este un proces care le dau bătăi de cap). Există multe stiluri de a purta turbanul precum și varietăți ale materialelor folosite. Alqaweq este un fel de pălărie care poate fi purtată ca atare sau în jurul lui se poate înfășura pânza pentru a forma un turban. Această pălărie este realizată din pânză sau paie/bambus. Articolul ce acoperă capul este foarte important în Yemen și poate spune multe despre persoana care îl poartă, de exemplul statutul social.

9d78f7dee5d7e9ff024f6e88fc79d564

Costumul național yemenit purtat de bărbați nu poate fi imaginat fără jambiya-celebrul pumnal yemenit. Este așezat pe verticală în centrul unei centuri largi ornamentate. Jambiya este un pumnal curbat cu o creastă mediană, de obicei are un înveliș foarte frumos cu sculpturi rafinate, ornamentat cu pietre și metale prețioase. Este considerat simbolul Yemenului. Oamenii de la sate își păstrează aceste pumnale în huse verzi, iar cei din zonele muntoase în huse maro. Este un pumnal ceremonial, folosit la dansurile tradiționale și la nunți. Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește sub pragul sărăciei, așa că tot ce își pot permite este un pumnal făcut din lemn.

be841e78007fa7bd8cba8cd8943559d7

În ultimii 15 ani femeile yemenite de la oraș au purtat din ce în ce mai des abaya (rochie stil robă de obicei purtată de femeile musulmane) simple, negre denumite în Yemen balto. Femeile de la sate au continuat să poarte rochii și văluri în culori vibrante, cu broderii, bijuterii și alte elemente decorative.

008ceaf2a4455483c2148895eb4e2e4a

Una dintre cele mai populate ținute purtate de femeile yemenite este tradiționala rochie Sana`ni, o rochie stil cortină. Este o pânză de bumbac pătrată, colorată în fășurată în jurul corpului. Pânza poartă denumirea de Al Masoon. O altă componentă al acestei rochii este pânza ce acoperă capul numită Al Momq, de regulă neagră cu incluziuni roșii și albe, fabricată din mătase sau bumbac. Femeile căsătorite adaugă și o altă piesă acestei vestimentații numită Amomq. Este o piesă ce se poartă pe cap, brodată, de culoare argintie sau coral.

ad796b10e9daa186a18b42145216f3f3

Femeile în etate poartă o rochie numită Sitara. Sitara înseamnă atât voal cât și perdea și este de fapt o bucată mare de pânză ce se înfășoară în jurul corpului acoperind și capul.

Majoritatea femeilor își acoperă capul, mai ales cele din zonele rurale poartă baticuri și voaluri, iar la orașe unele femei aleg să nu poarte nimic. Există numeroase articole folosite de către femei, hijab, pălării, batiste, eșarfe, voaluri special concepute, de diverse culori, mărimi, material.

Yemeni-women

Alături de articole de îmbrăcăminte strălucitoare, textile complicate și diferite accesorii, femeilor yemenite le plac bijuteriile și le folosesc pentru a-și completa ținuta. Purtate ca și accesorii, bijuteriile au și o semnificație simbolică. O tradiție yemenită prevede ca viitorul mire să dăruiască viitoarei mirese bijuterii, precum și în ziua nunții. Aurul, dar și argintul este preferatul femeilor yemenite, pentru că exprimă tribul, statutul femeii, familia sa și bogația. Femeile beduine sunt cunoscute mai ales pentru alegerea ținutelor, voalurilor, bijuteriilor, extrem de decorative și înfrumusețate cu monede, mărgele, lanțuri și broderii.

541d245196e0ea0322da8f49c5b1e32d

Vestimentația vestică este bineînțeles răspândită, mai ales în orașele mari. În zilele lucrătoare majoritatea bărbaților poartă haine în stil vestic, iar atunci când se relaxează sau mestecă qat preferă să poarte o futa. În zilele de vineri sau la nunți se poartă mai ales thob. Femeile care poartă balto la oraș urmează un trend de a potrivi culoarea sandalelor cu cea a genții sau a eșarfei.

Scriitorul yemenit Dr. Abdulaziz Al-Maqaleh spunea: „Fără exagerare, pot spune că nu există în lume modă mai diversă ca în Yemen”.

Sursa fotografiilor: Pinterest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.