Dar Al Hajar-Castelul de piatră al Yemenului

97c926e20278059a99733952819f1699

Există un număr destul de mare de țări care pot fi identificate printr-un singur reper iconic. Când cineva se gândește la Franța, imaginea Turnului Eiffel vine adesea în minte. Dar Al Hajar este acel simbol pentru Yemen. Dar Al Hajar (The rock palace sau Castelul de piatră) cunoscut și sub denumirea de Imam​s Rock Palace (Castelul de piatră a Imamului) este un palat regal de cinci etaje situat în Wadi Dhar, la aproximativ 15 km de capitala Yemenului, Sana`a.

Around-the-palace-there-are-five-ruined-watch-towers.-Photo-Credit-640x618 (1)

Ceea ce face clădirea atât de atrăgătoare este arhitectura exemplară yemenită. Pare să crească din pietrele pe care este construit și are o pictură caracteristică yemenită a ferestrelor și marginilor sale. Și mai mult decât atât, se află singură într-o oază de verde și liniște.

castel-yemen-1

Una dintre cele mai frapante caracteristici ale palatului este structura interioară laborioasă, care constă din numeroase coridoare labirintice și scări care alternează cu camere de diferite dimensiuni și scopuri.

4174574549_19bfcca1f2

Potrivit arheologilor a fost construit în secolul al XVIII-lea de cunoscutul savant Ali Bin Saleh Al Amari (1736-1798). Cleric, om de știință, poet, retorician și intelectual Al Amari era cunoscut pentru vasta sa cunoaștere și versatilitate. A fost un maestru al geometriei și astronomiei și a servit ca ministru, Imamului Al Mahdi Abbas și fiului său Al Mansour (1775-1809), care l-a desemnat guvernator al provinciilor Al Raima și Al Makha. Al Amari a excelat în ingineria arhitecturală, descrisă în capodopera sa Dar Al Hajar.

2287248672_ae50869dd5

În 1930 a fost reconsolidată de către Imam Yahya Hameed Al-Din, care a transformat-o în locuința sa de vacanță. Castelul rămâne în posesia familiei până când nepotul acestuia este îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat militară, declanșând revoluția în Yemen în 1962.

Perched-atop-a-rock-pinnacle-at-the-famous-Wadi-Dhahr-Valley.-Photo-Credit-640x469

Cele cinci etaje oferă suficient pentru a captiva ochiul vizitatorului, dar mersul pe jos la baza sa este la fel de impresionant și intensifică admirația pentru arhitectura uimitoare de care Yemenul este capabil.

Deși nu mai este folosită ca reședință regală, palatul a fost reamenajat ca muzeu și poate fi vizitat plătind o taxă.

2287245462_fa96a9fbfe

Sursa fotografiilor: Pinterest, Flickr

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.