7 cărți a căror acțiune se petrece în Arabia Saudită

Untitled-1

 

Retrasă dar în același timp un jucător influent pe scena lumii, Arabia Saudită poate părea ca o sumă a contradicțiilor sale. Vizele turistice fiind aproape inexistente, fac  călătoriile în această țară să fie limitate la pelerinajele în orașele sfinte Mecca și Medina sau pentru cei care vin aici să lucreze. Rezultatul este o țară trasă în două direcții în același timp, în viitor și în trecut, care se ciocnesc într-un prezent uneori deconcertant.

Prin cărțile pe care vi le recomand,citite de mine, nu încerc să afirm că v-ar putea ajuta să înțelegeți această țară plină de contraste, dar pentru câteva ore puteți călători pe un tărâm fascinant, într-o cultură unică  și tradiții inedite și uneori neînțelese.

 

2722Seria Cities of salt

de Abdulrahman Munif

Arabia Saudită i-a retras cetățenia scriitorului pentru critica adusă de acesta în ceea ce privește devastarea socială și psihologică a beduinilor adusă cu ocazia descoperirii câmpurilor cu petrol.Cu un doctorat în economia petrolului, Munif a avut o experiență profundă a injustiției venită odată cu îmbogățirea datorată petrolului. Romanele sale înregistrează istoria lumii arabe în timpul epocii petrolului și examinează teoria lui Mounif  că arabii “erau subiecții nedreptății, depravării și opresiunii.”  Primul volum “Al teeh” (The wilderness) acoperă perioada 1933-1953. Cel de-al doilea volum “Al Ukhdood” (The trench) se ocupă de evenimentele dintre anii 1953-1958, pe când cel de-al treilea volum “Taqaseem Al layl waa al nahar” (Variations on day and night) se mută înapoi în perioada dintre 1891 si 1930. Cel de-al patrulea volum “Al Munbatt” (The uprooted)  relatează evenimente petrecute între 1964-1969. Ultimul volum “Badiyat al dhulumat” (Desert of darkness) este împărțit în 2 părți, prima întorcându-se la perioada dintre 1920 si 1935, iar cea de-a doua parte se mută la anii dintre 1964-1975.

2723503At a drop of the veil

de Marianne Alireza

Era în 1945 când Marianne Alireza, care și-a petrecut întreaga viață în California, s-a mutat în Arabia Saudită cu soțul ei saudit, Ali. Dintr-o dată ea face parte dintr-o familie arabă, îmbrăcată și acoperită cu văl,  la mii de kilometri și doua secole departe de casa. Timp de 12 ani Marianne a trăit într-un așa zis “harem” , un grup feminin compus din soacra ei, cumnatele și diverse servitoare. Bărbații din afara familiei nu aveau voie să intre în harem, iar femeile nu puteau însoți bărbații în adunări publice sau să fie văzute fără văluri. Aici, într-o lume atât de luxoasă și umilă, Marianne și-a crescut copiii și a ajuns să iubească țara care a adoptat-o. O carte autobiografică, “At the drop of a veil” este o privire unică în viața  saudită așa cum era ea în anii dinaintea imbogățirii datorită petrolului.

download (1)Fetele din Riad

de Rajaa Al Sanea

Primul roman chick-lit scris de o saudită și a cărei acțiune se petrece în Arabia Saudită. Fetele din Riad sunt Sadeem, Gamrah, Lamees si Michelle, iar Rajaa reușește să detalieze viețile lor sociale. Tinerele fac parte din “clasa de catifea” saudita, zilele lor fiind pline de texte pe telefon, haine de designer, discuții despre băieți, dar la fel ca aproape toți tinerii saudiți, fetele sunt prinse între tradiția autohtonă și modernitatea globală. Gamrah este cea mai conservativă, Sadeem este romantică fără speranță, Michelle pune la îndoială restricțiile societății, iar Lamees este cea care reușește să obțină ceea ce își dorește.

457619-0O hologramă pentru rege

de Dave Eggers

Un bărbat de vârstă mijlocie își croiește identitatea într-un viitor oraș saudit. Alan Clay este un agent de vânzări american trimis de companie pentru a încheia un contract pentru realizarea infrastructurii IT a orașului economic al regelui Abdullah. Alan și echipa lui sunt inițial nerăbdători să facă prezentarea în fața regelui, dar foarte curând ajung să învețe că țara se mișcă într-un ritm asemănător melcului. Așa că, Alan derivă: se rătăcește în peisajul lunar al orașului construit, devine obsedat de un chist apărut pe spate, leagă o prietenie cu șoferul, desfășoară fără îndemânare relații cu două femei, se gândește la datoriile sale și la lipsurile ca agent de vânzări, ca soț și tată.

13547498Driving the saudis

de Jayne Amelia Larson

Ultimul lucru la care s-ar fi gândit Jayne Larson, actriță și producătoare americană,  a fost să lucreze ca șoferiță pe o limuzină. Dar, având datorii foarte mari și fără un alt loc de muncă la orizont, nu a avut de ales. Exact când a ajuns la “fundul sacului” a fost angajată ca șoferiță pentru membrii de sex feminin ai familiei regale saudite. Larson știa că trebuia sa fie prezentă 24/24, șapte zile pe săptămână. Trebuia să fie văzută, dar nu auzită și niciodată să nu contrazică cerințele formulate către ea oricât de scandaloase ar fi fost. A fost angajată nu doar să “transporte” femeile de la o clinică de operații estetice la alta, și de la un magazin exclusivist la altul ci și să rezolve cu usșurință probleme urgente cum ar fi achiziționarea unui sutien din fiecare culoare existentă la un pret de 500 de dolari bucata pentru o priețesă dornică să își arate sânii noi.

in_cautarea_lui_nouf_zoe_ferraris-367701În căutarea lui Nouf

de Zoe Ferraris

Cartea face parte din seria „Nayir Sharqi and Katyia Hijazi”, la noi nefiind traduse celelalte doua volume, romanele neavand legatură una cu alta exceptând cele doua personaje principale.Cele doua personaje principale, Nayir si Katya, un bărbat și o femeie, necasatoriti, se unesc, în ciuda reticenței lui Nayir de a se asocia cu o femeie, pentru a rezolva misterul morții lui Nouf, membră a infamei familii Shrawi.  Nayir Ash Sharqi este un palestinian născut si crescut în Arabia Saudită, un străin care cunoaște această țară ca și un localnic și care trăiește pe o barcă în portul din Jeddah. Este, de asemenea și ghid, angajat adesea de bogata familie Shrawi, iar sarcina actuală este cea mai neplăcută: să dea de urma fiicei de 16 ani, Nouf, dispăruta de acasă inainte cu 3 zile de nunta ei.  Corpul ei este descoperit în deșert. Când Nayir se duce la medicul legist pentru a o aduce familiei, vederea cadavrului îl umple de oroare, modestia sa îl blochează în fața acestei priveliști, care curând face loc unui sentiment de curiozitate cu privire la modul cum a murit fata. Un tehnician de laborator, Katya Hijazi, inițial crezând că fata s-a înecat într-o oază, descoperă răni pe mâini și brațe, ajungând să suspecteze o crimă. Katya este legată de acest caz prin logodna cu fratele mai mare a lui Nouf, Othman. Împreuna, cei doi, în diferite moduri, incearcă să afle cum Nouf, înconjurată de femei și paznici trăind pe o proprietate înconjurată de ziduri, deținută odată de un prinț saudit, ar fi putut sta singură cu un bărbat.

9479402Sharaf

de Raj Kumar

Bazându-se pe experiențele reale ale autorului care a trăit și a lucrat in Arabia Saudită, Sharaf este un roman de debut realist care urmează conflictele de familie si alegerile teribile pe care le fac Maryam si tatăl ei, un general loial armatei. Maryam își iubește familia, respectă moștenirea sa arabă și este loială Islamului, dar se îndrăgostește  de Joe, un dentist american si evreu. Farhan, tatăl ei este mândru de educația fiicei sale și de spiritul independent dar face presiuni pentru ca Maryam să accepte logodna cu fiul unui vechi camarad din armata. Maryam și Joe își continuă relația în secret, dar Joe atrage atenția celor din Muttawa, temuta poliție religioasă.

Din păcate nu toate cărțile recomandate de mine sunt traduse la noi, dar știind că printre cei care îmi citesc blogul sunt persoane care citesc și în engleză, m-am gandit că nu ar fi o idee rea și în al doilea rând poate că le dau vreo idee editurilor de a traduce și publica și la noi măcar una din cărțile prezentate de mine (dacă citesc acest blog).  Dacă aveți alte recomandări, chiar și în engleză, le primesc cu drag.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.