Aripi frante de Kahlil Gibran

bb3efca83d6e80ba1c84454a247852c1-0-700_700

Mai multe opere de fictiune ale lui Gibran-inclusiv cartea de fata Ajniha al mutakassira scrisa in 1912 si tradusa la noi sub titlul Aripi frante, cu povestea sa de iubire condamnata-sunt stabilite in Beirut si in alte parti ale Libanului in jurul acestei perioade, conducand la speculatii ca ar putea fi autobiografice; dar nimic nu poate fi determinat cu certitudine.

Ce este dragostea? Iubirea nu are adancime , nici nu poate fi masurata cu nici un fel de instrument. Aduce schimbari si efecte de lunga durata asupra sufletului si mintii unei persoane. Astfel este descrisa iubirea in cartea lui Gibran. Ni se spune ca dragostea este ca aerul, nu o poti tine in maini, o poti inhala dar nu o poti pastra in tine, intra in tine, iti insufla viata si apoi iese. In iubire nu este vorba despre a dobandi, nu este un regat sau un joc pe care sa-l castigi, e doar un sentiment. Este mai degraba vorba de a darui decat a lua.

„Dragostea mi-a dat grai si am vorbit; mi-a sfasiat pleoapele si m-a învatat sa plang.”

Cartea este compusa din mai multe capitole, fiecare avand o filosofie si o tema legata de iubire. In acest scurtmetraj poetic, Gibran, portretizeaza prima si ultima sa iubire. Kahlil este in Beirut unde il intalneste pe Ferris Effendi , un prieten al tatalui sau. Tanarul are ocazia sa faca cunostinta cu fiica acestuia, Selma, de care se indragosteste.

“Am amutit ca si cand Selma ar fi adus cu sine o liniste nepamanteana, pe care nu cutezam sa o tulbur. “

„Aducindu-mi-o in cale pe Selma, poate că soarta a vrut să invat cum sa pasesc liber pe tarimul iubirii, al singurei adevarate libertati din aceasta lume, pe care n-o pot stirbi nici rautatea, nici dogmele, nici chiar legile firii.”

Afectiunea si compasiunea iubirii ei, il fac sa inteleaga sensul vietii:

„Tristetea a tesut între mine si ea puntea asemanarii. Citeam unul în ochii celuilalt, ceea ce simtea fiecare, iar glasurile noastre repetau aceleasi ecouri din adancuri, ca si cand soarta ne-ar fi plamadit anume sa fim jumatatile aceleiasi fiinte, cotropita de durere, la cea mai scurta despartire.”

Nu li se permite sa se casatoreasca, episcopul alegand-o pe Selma ca sotie pentru nepotul sau. Selma incepe sa vada moartea ca fiind singura scapare. La un moment dat, Kahlil ii propune sa fuga impreuna pentru a scapa de cruzimea sotului ei si a unchiului acestuia. Dar ea declina si afirma:

„Ea m-a sarutat pe frunte si, stringind inspaimintată pleoapele, m-a petrecut c-un murmur stins :— intareste, Stapane, aripile frinte !”

„Dragostea ce-ti port ma învata sa te apar chiar si de mine ; ea mă opreste acum sa te urmez pana la capatul lumii si ma face să-mi inabus sentimentele, ca sa poti trai curat si liber, departe de ocara si barfe, sa nu te-atinga uratenia si blestemul.”

Sfidand obiceiurile sociale cei doi se intalnesc regulat dar in secret intr-un templu retras pentru a vorbi si a-si impartasi gandurile. Aceste ore dulci-amarui nu sunt suficiente pentru a vindeca starea de sanatate a Selmei cauzata de nefericire. Pesimismul lui Gibran de mai tarziu il face sa realizeze amaraciunea lumii in care traieste.

 Desi si-a pierdut iubita, amintirile il bantuie si il obliga sa isi reia dragostea fata de Selma.

„Iubirea de rand nu se-mplineste decat atunci cand fiinta draga-ti apartine, dar dragostea mea nu cunoaste margini, multumindu- se cu ea însasi.”

Gibran incearca prin acest roman sa evidentieze, de asemenea, clerul corupt al acelor zile.

Povestea de iubire tragica din carte face ca cititorul sa nu ramana indiferent si sa fie marcat de o impresie profunda.

Gibran Khalil Gibran, care a devenit cunoscut sub numele Kahlil Gibran s-a nascut in nordul Libanului, la 6 ianuarie 1883. Satul natal, Bisharri este asezat pe un mic platou, la marginea unei stanci. Deasupra se ridica muntele Liban. Desi s-a considerat in principal pictor, a trait cea mai mare parte a vietii sale in Statele Unite si a scris cele mai multe opere in limba engleza. Kahlil Gibran a fost figura cheie intr-o miscare romantica ce a transformat literatura araba in prima jumatate a secolului trecut. Educat in Boston, Paris si Beirut, Gibran a fost influentat de modernistii europeni de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Un comentariu

  1. […] O carte pe care am cumpărat-o de la un anticariat și care m-a marcat enorm de mult. E uimitor cît de multă înțelepciune și cît de mult te poate impresiona o carte aparent banală ce stă uitată pe un raft, așteptînd umilă să îi fie descoperită valoarea. Și asta, aș mai adăuga la un preț ridicol de mic. Nu mă voi opri niciodată să o recomand. Recenzia aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.