Trandafirul dispărut de Serdar Ozkan

trandafirul-disparut_1_fullsize

Trandafirul dispărut este o parabolă modernă despre autodescoperire, dragoste, relații și importanța speranțelor și visurilor.

Povestea se centrează pe o tânără femeie, Diana Oliveira, care își dorește în permanență aprobarea și admirația persoanelor din viața ei. Aceasta a determinat-o să renunțe la adevărata ei pasiune, scrisul. La moartea mamei ei, Diana primește 4 scrisori trimise de o soră geamană, Mary, de a cărei existența nu știa. Mama ei, de asemenea îi scrie Dianei explicându-i situația și cum înainte cu câteva săptămâni intrase în contact cu Mary. Ultima dorință a mamei este ca Diana să își găsească sora geamănă.

Diana este supărată și refuză orice tentativă de a o găsi până când întâlnește un cerșetor într-un parc care o îndeamnă să se regăseasca pe sine, și nu pe Mary. În Rio îl întâlnește pe enigmaticul artist Mathias care de asemenea o provoacă să își înțeleagă lumea.

Scrisorile gemenei o conduc pe Diana spre Istanbul într-o superbă grădină cu trandafiri unde o misterioasă profesoară , Zeynep Hanim, o învață să vorbeasca cu trandafirii. Prin aceste lecții Diana se redescoperă, învață lucruri noi și vechi despre ea, despre viața ei și scopul sufletului.

„Sunt o roza fie că-s admirată, fie că nu, sunt o roză fie că este cineva înnebunit dupa mine, fie că nu….Cum spuneam, nimic mare, doar o roză….dar stii ce înseamna să fii roză? Să fii o roză înseamnă libertate. Înseamnă să nu exiști prin laudele altora sau să nu încetezi să exiști prin dezaprobarea lor. „

Dar Diana nu o să rezolve puzzle-ul găsirii lui Mary decât la întoarcerea sa in Rio.

Trandafirul dispărut este o poveste despre mitologie, filosofie și magie. Mesajul este evident: a te defini după opinia celorlalți nu îți va aduce niciodată împlinirea.

Mi-ar fi plăcut ca autorul să îmi ofere mai multe detalii despre cine a fost Diana înainte de a pleca în căutarea surorii, de a descrie mai amanunțit persoanele pe care Diana le întâlnește. Cartea este o poveste plăcutî despre autodescoperire dar uneori am simțit nevoia de a mă întoarce și a reîncerca să o înțeleg.

Per total, o carte căreia merită să îi dați o șansă  mai ales dacă v-a placut Alchimistul lui Paulo Coelho.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.