Marea, dimineața de Margaret Mazzantini -o tragedie a timpurilor noastre

Marea-dimineata-Margaret-Mazzantini

 

În această carte scriitoarea italiană explorează deplasarea și efectul pe care haosul politic îl are asupra vieții individuale într-o poveste extrem de scurtă dar intensă a libienilor în căutare de refugiu în Italia și italienii care își caută trecutul pierdut în Libia.

Farid este un beduin care fuge de tulburările libiene împreuna cu mama sa. Războiul își face apariția în satul său din oază, cerându-și tributul prin moartea tatălui lui Farid, și astfel mama sa decide să plece spre Europa. Își părăsesc satul cu gândul de a începe o viață nouă și mai sigură. După ce parcurg o bună bucată de deșert sunt nevoiți să plătească o sumă exorbitantă pentru a se putea urca într-o barcă ce nu pare a fi sigură, dar care se îndreaptă spre Italia. Pe cealaltă parte a Mediteranei, Vito este un tânăr italian nemulțumit. Urmează să devină absolvent dar fără prea multe oportunități pentru viitor. Își exteriorizează frustrările prin a conduce nesăbuit, printr-un comportament urât prin cublurile pe care le frecventează noaptea și își petrece zilele făcând o colecție din resturile epavelor bărcilor cu care vin refugiații, spălate de apa ajunsă la malurile Siciliei.

Doi băieți: unul libian, celălalt sicilian, unul în fața celuilalt de pe malurile opuse ale mării. O idee romantică, o explorare a rămășițelor trecutului colonial italian, pe de o parte, și o reflecție asupra crizei refugiaților pe de cealaltă parte.

De fapt, cea mai mare atenție o primește mama lui Vito, Angelina, o profesoară divorțată, a cărei viață a fost modelată de cei 11 ani trăiți în Libia. Când Gaddafi deschide Libia către vest, Angelina merge în vizită, dar nimic nu mai este așa cum era în memoria ei.

Deplasându-se între două continente, acest portret profund se concentrează asupra a două familii și o întindere de apă și într-un limbaj concis, liric surprinde calitatea incertă a timpurilor noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.