Molokhia-verdele antic

3c0e90ca366c66af2e5f5fbfaecf4351

Bucătăria egipteană este destul de simplă, nepretențioasă, cu ingrediente la îndemână, dar cu un gust de neuitat. Și, pe lângă toate acestea fiecare fel de mâncare are o istorie în spate, iar molokhia nu se dezminte.

ba955b2a1af6a24f3d9b59bfeb3fed30Planta molokhia mai este cunoscută și sub denumirile englezești jew`s mallow (nalba) sau nalta jute (iuta). Este ușor de confundat cu spanacul sau cu urzicile de la noi.Ceea ce o face unică este textura foarte subțire pe care o capătă atunci când este gătită, ideală pentru ciorbe.Deși se găsește și în India și în Filipine, a fost o bază esențială a dietelor egiptene încă din perioada faraonilor. Molokhia este una dintre puținele alimente care s-a păstrat de-a lungul numeroaselor cuceriri străine ale țării.

Unii pretind că introducerea plantei în alimentație a fost făcută de către călugării evrei din vechime, de aici denumirea de jew`s mallow.Una dintre pretențiile legate de molokhia îi este acordată Califului Al Hakim Abu Ali Mansur, unul dintre conducătorii Egiptului în perioada dinastiei fatimide. Se spune că  dupa ce a fost servit cu molokhia , durerea de stomac  avută i-a dispărut ca prin farmec. Califul a ajuns la concluzia că molokhia are puteri tămăduitoare, astfel a decis ca, consumul ei să fie strict rezervat regilor și oamenilor de rang înalt, de aici și numele de  molokhia (molokhia vine de la cuvântul arab malik, în traducere înseamna “rege”).

Este folosită de asemenea și în bucătăriile libiene, dar și în cele iordaniene, palestiniene, libaneze, dar popularitatea cea mai mare o are în bucătăria egipteană, devenită mâncare națională. În Egipt frunzele de molokhia sunt adăugate  într-o supă vâscoasă, care este aromată cu usturoi și coriandru, servită alături de orez și carne. Secretul unui gust perfect stă în simpla pregătire a taqliya, care se face folosind cantități egale de coriandru și usturoi tocat foarte mărunt, apoi rumenite în unt sau samna (ghee) urmând a fi amestecate în ciorba făcută dinainte. Diferite variații sunt consumate și în Palestina, Siria, Iran, Arabia Saudita, și unele țări din Africa de Nord. Preparată diferit, ingredientele principale ale mâncării molokhia de regulă sunt carnea de pui, miel, iepure, frunze de molokhia, usturoi și mirodenii. Se servește cu orez și lămâi tăiate în sferturi. Variațiile cuprind roșii, cartofi, creveți, carne de vită, ceapă.

Planta molokhia se poate consuma proaspătă,uscată, congelată, ambele tocate sau întregi.

Molokhia alături de maklouba și alte nenumărate feluri de mâncare  din Orientul Mijlociu  care sunt servite la ocazii speciale sau în mod regulat, pot fi transcendente. Nu pentru că ar putea părea exotice pentru noi, sau pentru că se folosesc ingrediente cu care suntem mai puțin obișnuiți, ci pentru că reprezintă simboluri ale unei culturi, a unei credințe, a unui popor atat de des neînțeles sau marginalizat.

 

Un comentariu

  1. […] Este un fel de mâncare pe care ori îl iubești ori îl displaci. Din fericire fac parte din prima categorie și chiar am învățat să gătesc acest fel de mâncare primind multe aprecieri. O atenție deosebită trebuie acordată ciorbei care se face în prealabil, eu consider că cea făcută din carne de rață are un rol important în gustul molokhiei. Cu ceva timp în urmă (eram chiar în Egipt) am scris despre plantă, istoria ei și cum se prepară. Articolul îl găsiți aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.