Proscrisul de Sadie Jones

proscrisul-1-produs_galerie_mare

Când avea doar 10 ani, Lewis Aldridge a fost martorul unei tragedii cumplite. Nefiind capabil să-și exprime sentimentele și evitat de către tatăl sau, Lewis crește într-un tânăr tulburat.

“Proscrisul” se deschide cu un prolog ce are loc  în august  1957, într-o provincie englezească-căldura sufocantă de vară apărând din nou și din nou în acest roman, ducând evenimentele la un climax  șocant , reflectând ipocrizia care și-a prins rădăcinile peste tot- când Lewis are 19 ani și se întoarce acasă după 2 ani petrecuți în închisoare. Apoi autoarea își transportă cititorii înapoi în timp, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial,  pentru a relata copilăria lui Lewis și evenimentele care au dus la comiterea unei crime de către acesta, o crimă nespecificată.

În 1945 tatăl lui Lewis, Gilbert, s-a întors din război, fiind ca un străin pentru  fiul său, crescut doar de mama, Elizabeth, o femeie frumoasă și îndrăzneață,  în anii în care tatăl fusese plecat. Gilbert este fericit să se întoarcă la viața civilă cu tot ceea ce presupune ea: duminică biserica, prânzul cu vecinii dupa aceea, cocktail-urile seara și un apartament în Londra. Dar în același timp este îngrijorat să mențină aparențele, tulburat de amintirile războiului dar neputând să vorbească despre ele și gelos pe intimitatea dintre mamă și fiu. Dar Elizabeth și Lewis, spirite libere, preferă picnicurile în pădure, așa cum făceau în anii războiului.  Dar într-o zi Lewis se întoarce fără mama sa. După tragedie Lewis se retrage în sine, ceilalți copii din sat nu știu cum să reacționeze, iar adulții sunt tulburați de tăcerea lui. Lewis devine un fel de fantomă, o persoană pe jumătate amorțită, a cărui prezență supără falsa politețe a locuitorilor. Nefiind în stare să se exprime și negăsind pe nimeni care să-l asculte, se afundă în disperare, durerea intensă și indignarea ducându-l în cele din urmă pe calea pușcăriei fiind învinuit de incendiere.

Pentru a-și îmbunătăți persectivele în carieră, Gilbert se prosternează în fața șefului său, Dicky Carmichael, care domnește peste oraș, dovedindu-se  până la urmă  un om abuziv cu soția și în secret cu fiica cea mai tânără. Doar o singură persoană îl înțelege pe Lewis, fiica lui Dicky, Kit, atenuată de bătăile tatălui și de lipsa de atenție a mamei sale.  Kit a înțeles întotdeauna mai mult decât majoritatea. Tristețea lui Lewis și furia înfloritoare sunt prea limpezi, iar Kit face un jurământ să-l ajute. Dar, în încercările ei de a-i reda libertatea lui Lewis și în același timp de a se elibera și pe sine, nu reușește să prevadă secretele dureroase și îngrozitoare care trebuie mai întâi să fie dezvăluite.

Ca o pasăre rănită, așa interpretează Sadie Jones călătoria tinerilor ei personaje printre englezii privilegiați, o viață caracterizată prin prea puțină dragoste și afecțiune.

Într-o oarecare măsură previzibilă pe alocuri și cu câteva clișee, în special pe parcursul ultimei treimi, cititorii vor găsi totuși această poveste a unui suflet tulburat , ispititoare și total convingătoare.

O miniserie adaptată dupa cartea lui Sadie Jones a fost realizată în 2015 de către BBC.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.