Samarkand de Amin Maalouf

copertaFata

Samarkand este un loc minunat. El se află astăzi în Uzbekistanul modern, fiind cel de-al treilea oraș ca mărime și s-a remarcat în trecut pentru poziția sa centrală pe Drumul mătăsii dintre China și Occident. În secolul al 14-lea a fost important centru de studiu  islamic, devenind capitala Timurului, împreună cu mausoleul  Gur-e Amir, locul de veci al cuceritorului asiatic Timur.

Acest roman, publicat în 1988, este una dintre cele mai renumite cărți a lui Maalouf și cu siguranță merită să primească toate laudele. Această poveste ne duce în secolul al XI-lea unde îl întâlnim pe tânărul Omar Khayyam, un înțelept persan, pe care toată lumea îl cunoaște sau cel puțin a auzit de el, interesat  de mai multe domenii: matematică, filosofie, astrologie, fizică și literatură. Imediat ce ne este prezentat caracterul lui Khayyam, putem cunoaște originea și nașterea celebrelor sale catrene persane (rubaiate). Împreună cu fundalul istoric, Maalouf dă luciu cărții prin fragmente din poeziile lui Khayyam, care oferă textului o cadență foarte puternică.

Prima jumătate a cărții se concentrează pe trei figuri care formau cel mai important triumvirat din istoria lumii islamice: Nizam al-Mulk vizierul  sultanului Malik Sha, conducătorul imperiului selgiuc (imperiu sunit turco-persan) ;  Hasan Sabbah, un om foarte înțelept și crud care devine fondatorul  ismailismului nizarit (o ramură a islamului șiit) și omul din spatele sângerosului ordin al asasinilor (în arabă hasisiin); și de aici lipsește bineînțeles Khayyam, un om extraordinar care nu vrea să se împlice în politică dar nu poate să se retragă din moment ce toată lumea vine la el pentru a-i cere sfatul.

Este o perioadă în care Persia antică este dominată de Imperiul Selgiuc dar în același timp există orașe independente, ca Samarkand. Orașul este bineînțeles unul dintre personajele principale de-a lungul trioului menționat, prezent în permanență in toate acțiunile, mentalitățile și în mod special în crearea celebrului manuscris  a lui Khayyam. Cu orașul ca o prezență veșnică, Maalouf dezvăluie tribulațiile celor trei personaje și calea luată  de fiecare dintre ei  urmându-și idealurile.

Aceasta este cea mai frumoasă parte a povestirii. După ce vom vedea sfârșitul acestor trei figuri magice și simbolistice și moartea lor, suntem întorși la vocea care spune povestea, un savant american, Benjamin Omar Lesage, care la sfârșitul secolului al XIX-lea devine interesat de manuscris. Unchiul său îi spune că versiunea originală a manuscrisului lui Khayyam încă există, acest fapt determinându-l pe Lesage să se înroleze  într-o aventură pentru a găsi manuscrisul. Călătoria îl duce de două ori în Constantinopol, Franța și Persia, unde este protagonistul unui război civil în Tabriz, un oraș persan unde o revoltă ia naștere pentru a se opune șahului, în scopul de a crea un stat democratic cu o constitutie. Savantul se îndrăgostește de Şirin, o prințesă persană care a descoperit textul lipsă. Trăiesc primele luni ale Primei Republici Iraniene, apoi călătoresc împreună  înapoi în America pe vasul Titanic, care așa cum se știe, se scufundă în 1912. Deși ambii sunt salvați, și ajung în siguranță la New York, manuscrisul se pierde pe fundul oceanului.

Maalouf a scris o carte extraordinară, care descrie viețile și vremurile oamenilor care nu au apărut niciodată în ficțiune și este puțin probabil să se mai întample din nou. Cartea este mai mult decât un roman istoric simplu, e o broderie a unui covor oriental țesut în trecut și de-a lungul secolelor, care leagă poezia, filosofia și pasiunea trecutului sufist cu modernismul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.