Cele mai frumoase moschei din lume (Partea I)

8d1fa4f0ffb940c23688048bc2f7411f

Moscheile (masjid in araba) sunt locuri de cult pentru adeptii Islamului. Aceste locuri de cult din intreaga lume exista de mai bine de o mie de ani. Odata cu raspandirea Islamului, aproximativ un sfert din populatia lumii este musulmana, stilurile distincte au evoluat in mod inevitabil de la cele mai timpurii moschei. In secolul trecut, fuziunile dintre stilurile arhitecturale din culturi diferite au rezultat chiar din efectele globalizarii.

Cu fatadele imbracate in mozaicuri, marmura stralucitoare, cupole incununate si turnuri in spirala, moscheile sunt uimitoare. In afara orelor  de rugaciune, puteti rataci in interiorul acestor constructii magnifice si veti gasi sali de rugaciune deosebite accentuate de covoare persane splendide sau candelabre magnifice.

Musulmanii din trecut si chiar si cei de astazi au facut uz de artizani si arhitecti locali pentru crea moschei frumoase. Arhitectura moscheilor depinde de locul in care este situata si de perioada in care a fost construita, existand multe stiluri. Din punct de vedere istoric, moscheile nu au fost intotdeauna atat de ornamentate ca cele pe care le vedem in ziua de azi, cum ar fi celebra moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi. De fapt, prima moschee a fost locuinta din Medina a  Profetului Mohammad (SAW). Profetul statea in fata unui perete care se afla in directia Meccai si predica celor care il urmau.

Vizitatorii trebuie sa urmareasca cateva caracteristici cheie fiecarei moschei: o sala pentru rugaciune cu o zona pentru ablutiuni, unde credinciosii pot sa se curete inainte de a-si face rugaciunea, mihrabe sau semicercuri  in zidul unei moschei care indica directia Meccai; minarete sau turnuri de la care un muezin anunta chemarea la rugaciune de 5 ori pe zi; si cupole care stralucesc ca niste globuri.

1.Moscheea Al Haram, Mecca, Arabia Saudita

Al-Haram-Mosque-Mecca

Moscheea sfanta din Mecca este cea cea mai mare si cea mai veche moschee din lume, precum si cea mai sfanta locatie in Islam. Musulmanii isi fac rugaciunile cu fata spre Mecca oriunde s-ar afla ei, mai precis cu fata la Kaaba(directia catre Kaaba este numita qibla), o cladire in forma de cub, situata in mijlocul sitului, fiind cel mai sacru loc in Islam si care a fost construita de catre Avram si fiul sau Ismail la porunca lui Allah. Cladirea este acoperita cu o panza mare din brocart negru numita Kiswah. Moscheea Al Haram a fost construita in secolul al VII-lea sub conducerea califului Omar ibn Al Khattab. Califul a ordonat demolarea caselor din jurul Kaabei pentru a se adapta numarului tot mai mare de credinciosi veniti in pelerinaj. De-a lungul timpului au avut loc numeroase modificari si expansiuni. Autoritatile din Arabia Saudita au lansat in 2011 un proiect masiv de expansiune, milioane de dolari au fost cheltuite pentru a creste capacitatea moscheii, proiectul urmand a fi terminat in 2020.

2.Moscheea Al Nabawi, Medina, Arabia Saudita

1d7307b98dcb29d24706e76b54442320

Al Masjid Al Nabawi (in traducere Moscheea Profetului) a fost stabilita si construita initial de catre insusi Profetul Mohammad (SAW) in orasul Medina din Arabia Saudita. Moscheea Al Nabawi a fost a treia moschee construita in istoria Islamului, devenind cel de-al doilea loc sfant dupa moscheea Al Haram. De asemenea este locul in care Profetul Mohammad (SAW) este ingropat. Initial a fost un loc invecinat cu casa Profetului,o cladire in aer liber. Mare parte a moscheii vechi, incluzand mimbarul (amvon, locul de unde imamul  ofera predici)original al Profetului au fost distruse intr-un incendiu, la secole dupa moartea acestuia. Dupa mai mult de 650 de ani de la moartea Profetului nu a existat o cupola deasupra mormantului sau. Prima cupola a fost construita in 1279 din lemn, de catre un sultan mameluc. Cupola de astazi nu era verde, ci de culoare mov. Lucruri care au apartinut Profetului (SAW) au fost dapostite in camera lui sau a Fatimei. Cand orasul Medina a fost asediata in Primul Razboi Mondial, comandantul otoman a evacuat multe obiecte la Istanbul ascunse printre hainele femeilor si copiilor. Ele pot fi vazute acum in Palatul Topkapi. Moscheea Profetului nu a fost niciodata doar o moschee, a fost prima comunitate islamica si natiune. A fost scena unor mari triumfuri si tragedii, a fost centru comunitar, loc de refugiu, universitate si moschee, toate intr-un singur loc.

3.Moscheea Al Aqsa, Ierusalim

Al-Aqsa-Mosque-Jerusalem

Al Aqsa este o casa de cult functionala, care gazduieste pana la 5000 de credinciosi in acelasi timp. Numele aqsa inseamna cea mai indepartata, o referinta la calatoria Profetului Mohammad (SAW) spre cer pentru a primi instructiuni de la Allah. Construita initial la ordinul califului Umayyad Al Walid, Al Aqsa sta pe ceea ce cruciatii credeau ca este locul Primului Templu si pe ceea ce altii credeau ca era o piata la marginea templului. Reconstruita de doua ori dupa ce a fost distrusa dupa cutremure, moscheea a fost transformata in resedinta regilor Ierusalimului dupa ce cruciatii au cucerit orasul in 1099. Ordinul a adaugat numeroase extensii, unele dintre ele fiind demolate de Saladin (Salah ad Din 1137-1193), primul musulman sunit din dinastia Ayyub si care a adaugat moscheii un mihrab cioplit intr-un stil complicat.

4.Marea moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

875f290a01e652f406ed8d3139b7bfdf

Aceasta arta arhitecturala este una dintre cele mai mari moschei din lume, cu o capacitate de 40 de mii de credinciosi. Are 82 de cupole, peste 1000 de coloane, candelabre aurite cu aur de 24 de carate, si cel mai mare covor realizat manual. Sala principala de rugaciune este dominata de un candelabru imens, 10 m in diametru, 15 m inaltime si cantareste 12 tone. Prima ceremonie a moscheii a fost inmormantarea omonimului sau, Seicul Zayed  bin Sultan Al Nahyan , fondatorul UAE, care este ingropat in acest loc. El a fost cel care a ales locatia si a avut o influenta substantiala asupra arhitecturii si designului moscheii. Moscheea a fost construita la 11 metri deasupra nivelului marii si la 9.5 metri deaspura strazii, astfel incat aceasta sa fie vizibila din toate directiile. A fost construita ca monument pentru consolidarea  culturii islamice si centru important pentru stiintele islamice.

5.Moscheea Shah Faisal, Islamabad, Pakistan

7c384a7b0e128fc8d77966ca6f8d80cc

Este moscheea nationala a Pakistanului si cea mai mare moschee din Asia de Sud. Acoperisurile inclinate sunt un constrast puternic cu cupolele traditionale care se gasesc in majoritatea moscheilor. Sala principala de rugaciune si curtea pot cuprinde 100 de mii de persoane. Cea mai mare parte a cheltuielilor (in jur de 120 de milioane de dolari, in ziua de azi) a fost un dar din partea regelui Faisal al Arabiei Saudite. Designul a fost realizat de arhitectul turc Vedat Dalokay iar moscheea a fost construita intre anii 1976 si 1986. Designul geometric al moscheii (modelat pe un cort din desert) si liniile curate fac, ca scara impresionanta sa fie greu de discernat pana cand vizitatorul este destul de aproape. Cele patru minarete de 88 m se ridica peste sala de rugaciune. Mausoleul fostului presedinte Zia Al Haq se afla intr-o parte adiacenta moscheii.

6.Moscheea Hasan II, Casablanca, Maroc

2007d61526de43810361f302077cd737

Este cea mai mare moschee din Maroc si a 13-a din lume. Minaretul sau de 210 metri este cel mai inalt din lume. Construita si partial finantata de regele Hasan al II-lea in memoria regelui Mohammad V decedat in 1961, moscheea a fost proiectata de arhitectul francez Michel Pinseau. Lucrarile au fost realizate pe durata a 6 ani, moscheea fiind finalizata in 1993. Dimensiunea salii de rugaciune si decorarea elaborioasa a acesteia este pur si simplu spectaculoasa. O echipa de peste 6000 de mestesugari au lucrat la moschee, sculptand delicat modele si desene complicate in cedru adus din Atlasul Mijlociu, si granit roz din Agadir. Portile au fost construite din alama si titan iar fantanile pentru ablutiune situate la subsol, in forma de floare de lotus, au fost sculptate in marmura locala. Cladirea imbina arhitectura islamica cu elemente marocane si reflecta influente maure, in acelasi timp se observa si un design urban.

7.Moscheea Nasir Al Mulk din Shiraz, Iran

nasir-al-mulk-mosque-shiraz-iran-12

Moscheea are mai multe denumiri: moscheea roz, moscheea culorilor, moscheea curcubeu sau caleidoscop. Este un spatiu unde lumina si cultul se intrepatrund. Moscheea revine la viata odata cu rasaritul soarelui si culorile danseaza ca veritabili dervisi. Numele original al moscheii in persana este Masjed-e Naseer ol Mol, fiind considerata o moschee traditionala iraniana. A fost construita la ordinul unui lord din dinastia Qajar, Mirza Hasan ‘Ali Nasir al-Mulk, iar constructia a durat 12 ani, in 1888 fiind finalizata. Interiorul sau dezvaluie o capodopera magnifica cu culori uimitoare. Proiectantii Muhammad Hasan-e-Memar si Muhammad Reza Kashi Paz-e-Shirazi au folosit foarte mult vitraliul pe fatada si alte elemente traditionale cum ar fi panj kaseh-i (5 concavuri) care formeaza un interior ca al unui caleidoscop. Moscheea poarta numele si de Moscheea Roz datorita placilor frumos colorate cu o culoare roz-trandafiriu.

8.Moscheea Qol Sharif din Kazan, Rusia

60f084e7cfebe5aad86733a199d64bf6

In secolul al XVI-lea inainte de invazia Kazanului, aici se afla o moschee denumita dupa profesorul Qol Sharif. Acesta a murit alaturi de studentii sai, incercand sa salveze moscheea din mainele fortelor tarului, dar moscheea a fost distrusa in 1522 iar in urmatoarele secole locul a ramas pustiu. Dupa caderea Uniunii Sovietice si cu ajutorul unor  tari printre care Arabia Saudita si UAE, moscheea a fost reconstruita. Impresionanta moschee noua a fost inaugurata in 2005, cand orasul Kazan si-a sarbatorit mileniul, devenind  un simbol proeminent al orasului. Qol Sharif functioneaza in mare masura ca muzeu dar mii de musulmani se aduna aici pentru a se ruga cu ocazia sarbatorilor religioase.

9.Moscheea Jama (Vineri) sau Marea Moschee din Herat, Afganistan

Den-Store-Moske-i-Herat_-Afghanistan.-L_C

Cu o vechime de 800 de ani, moscheea din Herat este cea mai frumoasa cladire islamica din Afganistan si una dintre cele mai mari din Asia Centrala. A fost construita de faimosul sultan Ghayas-ud-din Ghori incepand fundatia in anul 1200 si mai tarziu moscheea a fost extinsa de alti conducatori, pe masura ce Heratul si-a schimbat stapanitorii, de la imperiul timurid, safevizi, uzbeci. Desi multe din placile de ceramica au fost inlocuite in perioadele urmatoare, Marea Moschee din Herat a primit forma actuala in ultimii ani ai secolului al XV-lea. Moscheea este amenajata intr-un plan clasic cu 4 iwani (Sali curbate) cu ziduri cu arcade in jurul unei curti centrale de aproape 100 de metri lungime. Doua minarete uriase flancheaza principalul iwan. Aproape fiecare parte este acoperita de un mozaic uluitor, inconjurat de benzi albastre cu citate coranice. Minaretele, cu grupuri de flori stilizate, arabesq si modele geometrice, sunt pur si simplu ametitoare.

10.Moscheea Suleymaniye sau Moscheea lui Soliman din Istanbul, Turcia

8b37ff9eb2c75fed3624593a125423a0

Este a doua ca marime din Istanbul, dupa Moscheea Albastra. Comandata de Soliman I, cunoscut sub numele de Magnificul, Suleymaniye a fost a patra moschee imperiala construita in Istanbul. Moscheea si cladirele adiacente au fost proiectate de Mimar Sinan, cel mai renumit si cel mai talentat arhitect imperial. Moscheea a fost construita intre 1550 si 1557, stabilirea locatiei si realizarea planului au ajutat la crearea de gradini si o curte cu trei laturi si o fantana centrala. Cele 4 minarete cu cele 10 serefes (balcoane) se spune ca reprezinta faptul ca Soliman era al patrulea dintre sultanii Osmanli care conduceau orasul si cel de-al zecelea sultan de la infiintarea imperiului. În anul 1660, Moscheea Suleymaniye a fost afectată de un incendiu, dar a fost restaurată de către sultanul Mehmed al IV-lea. O parte din cupolă a fost grav deteriorată din cauza cutremurului din 1766. Reparațiile ulterioare ale cupolei au deteriorat ceea ce mai rămăsese din decorul original a lui Sinan. Domul moscheii este de 53 de metri înălțime și are un diametru de 27,5 metri, și este înconjurat de semidomuri. Soliman a precizat ca moscheea sa trebuie sa beneficieze de toate serviciile publice: imaret (bucatarie), medrese (scoli), hamam (bai), darussifa (spital). Astazi, imaretul cu gradina fermecatoare gazduieste cafenele. Interiorul este subtil și grandios, fiind decorat cu plăci de Iznik. Mihrabul și minbarul sunt din marmură albă și lemn și decorați cu fildeș și sidef.

 

Sursa fotografii:Pinterest

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.