Cartea lui Saladin de Tariq Ali

cartea-lui-saladin_1_fullsize

În “Cartea lui Saladin”, Tariq Ali se întoarce cu câteva secole în urmă de la prima sa carte “La umbra rodiului”. Acest al doilea roman din seria dedicată Islamului, “Islam Quintet”, este localizat în secolul al XII-lea și este relatat de către Ibn Yakub un scrib evreu din Cairo reținut de Saladin pentru a-i consemna memoriile.

Atracția romanului este fără îndoială însuși Saladin. Realizările sale descrise în detaliu în roman sunt extraordinare în sine, dar umanitatea lui îl face accesibil ca personaj: greșește, se clatină, iubește și sângerează ca noi. Saladin, fondatorul dinastiei Ayyubid și Sultanul Egiptului și Siriei, așa cum toată lumea știe, cea mai mare realizare a sa a fost recucerirea Ierusalimului de la cruciați în 1187. De asemenea, apărarea Ierusalimului împotriva invaziei ulterioare. Tariq Ali  a făcut o treabă excelentă prezentându-l pe Saladin ca un planificator și uneltitor cu un singur obiectiv de realizat: recapturarea Ierusalimului. Un kurd din munți, el trăiește după codul de onoare al kurzilor: va face absolut orice pentru a-și onora cuvântul  dat. Este un om simplu, duce o viață neostentativă și își dă cea mai mare parte din avere celor nevoiași. Este crud numai atunci când este necesar și îi trateaza generos pe adversarii săi înfrânți. Dorința dulce pentru Ierusalimul pierdut (în arabă Al Quds), care a căzut în mâinile cruciaților în 1099, înainte de nașterea sa, se răspândește în viața lui Saladin :

„Singura poveste care într-adevăr m-a impresionat în copilărie a fost cea a lui al-Kuds. Cruzimea barbarilor a fost precum o otravă care te lasă fără grai. Al-Kuds nu lipsea niciodată din lumea închipuirii noastre. Ne urcam pe cai şi ne făceam că ne ducem să îi gonim pe franji din al-Kuds, ceea ce însemna de obicei că îl dădeam pe Shadhi afară din bucătărie. Şi totuşi, ziua cea mare nu e aşa de departe, Ibn Yakub. Ai noştri o să se întoarcă în curând la al-Kuds. Oraşele Tir şi Acera, Antiohia şi Tripoli o să fie din nou ale noastre.”

Majoritatea scenelor din carte implică întâlniri între scribul evreu și Saladin sau cei apropiați lui în scopul înregistrării faptelor domniei sale ca sultan și a planului său de a prelua Ierusalimul. Există și o intrigă secundară ce include aventurile erotice, filosofice ale celor doua soții fictive ale lui Saladin, Halima și Jamila, din nou prezentate scribului sub formă de povestiri.

În funcție de cultura în care am fost crescuți Salah el-Din el-Ayyouby (Saladin), era fie un erou eliberator musulman, croindu-și drumul prin lupta cu hoardele de necredincioși și cruciați pentru a elibera Ierusalimul, fie un monstru mitic, barbar care a mituit și a asasinat pe drumul său spre putere și în procesul care a distrus regatul latin din Orientul Mijlociu. Ca și în majoritatea anchetelor istorice, adevărul este undeva la mijloc, iar autorul Tariq Ali este capabil să păstreze o măsură a faptului istoric, în timp ce urzește o intrigă fictivă pentru divertisment.

Stilul literar al cărții este un amestec între roman biografic, aforism și povestiri a la “O mie și una de nopți”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.