Bukhoor

1d664ecf5820efb7f6ccef11c1ddb053[1]

Bukhoor sau bakhoor este denumirea arabă dată bucăților de lemn parfumate sau amestecului tradițional de ingrediente naturale, mai ales așchiilor de lemn (oud, denumirea araba pentru lemnul agar, cel mai scump lemn din lume), înmuiate în uleiuri parfumate și amestecate cu alte ingrediente naturale (rășină, ambra, mosc, lemn de santal, uleiuri esențiale și altele). Aceste bucăți de lemn sunt arse cu ajutorul cărbunelui sau în cădelnițe de metal pentru a parfuma casa sau îmbrăcămintea cu ajutorul fumului puternic parfumat.

 

Bukhoor este folosit la ocazii speciale, cum ar fi nunți, zile de naștere, zile de Eid, în momentele de relaxare sau în general pentru a parfuma casa și a stimula energia pozitivă, pentru o atmosfera romantică. O tradiție în multe țări arabe este să se treacă bukhoor printre oaspeți, ca gest de ospitabilitate atunci când sunt primiți în majlis (camera de zi pentru musafiri). Aceste bucăți de lemn parfumate sunt așezate pe o placă rotundă, mică care a fost în prealabil aprinsă. De regulă, bukhoor-ul este ars într-un arzător tradițional, o cădelniță să zicem pentru a exemplifica mai bine, numită mabkhara sau majmor. În zilele noastre se folosește preponderent arzător mabkhara electric fiind mai rapid și mai ușor de folosit.

14095291316d93013bcab8b7f1d7e218Femeile saudite se plimbă prin casă, ținând  arzătorul pentru a împrăștia fumul în fiecare cameră. De asemenea își flutură abaya (îmbrăcămintea tradițională saudită pentru femei) și hainele deasupra fumului astfel încât să preia din uimitorul miros de lungă durată. Unele femei saudite folosesc bukhoor și oud ca parfum corporal aplicând dehan, o formă ușor de întins pe păr. Ele pun puțin dehan pe varful degetelor si apoi isi trec degetele prin parul ud sau pur si simplu trec prin fumul de bukhoor, acesta impregnându-se în părul, corpul și hainele lor.

Bukhoor este făcut din ingrediente naturale și fiecare producător are rețeta sa secretă care îl distinge față de ceilalți. Acești creatori au moștenit arta de a prepara bukhoor de la străbunii lor și transmit secretul din generație în generație. În Yemen și în alte câteva țări arabe bukhoor-ul este făcut manual printr-o “metodă de gătit” în foc, în timp ce alte țări arabe folosesc “metoda de coacere” unde rășinile sunt coapte, proces similar folosit la lut, unde nu se folosește focul direct. Cu cât mai mult timp se ține bukhoor-ul închis într-un recipient de sticlă, cu atât mirosul va fi mai puternic.

Arderea tămâii sau a bukhoorului este o tradiție extrem de veche care dateaza de mii de ani. Tămâia și smirna au fost ingredientele principale în preparatele de bukhoor din trecut. Tămâia provenea din  copacul boswellia găsit în Oman, Yemen și părți din Somalia. Smirna provenea din arborele commiphora myrrha găsit în Yemen și Oman. Aceste rășini au fost utilizate pentru prima dată ca medicamente și pentru îmbălsămare.

a18ca6d719ace0f8fe0a945e6f0b8cc2Bukhoor are o istorie profundă. În istoria islamică, se cunoaște faptul că toți profeții foloseau bukhoor, dar Profetul Mohammad (SAW) și însoțitorii săi foloseau în mod regulat și mai ales în zilele de vineri,zi sacră în Islam. Se spune că Profetul Mohammad(SAW)  atunci când intra într-un oraș era întâmpinat cu aroma de tămâie exprimând bucuria  oamenilor de a fi binecuvântați de prezența Profetului (SAW). De aceea, în mintea oamenilor folosirea tămâii era asociată cu amintirea Profetului (Pacea fie asupra Sa). Acest obicei a fost promovat în mare măsură în Arabia și apoi s-a răspândit în vastul teritoriu al lumii musulmane. Regina Yemenului, Arwa Suleyhi, trimitea cutii mari cu bukhoor către Najaf, Karbala, Egipt în luna sfântă a Ramadanului. Când era arsă, atmosfera din orașele sacre devenea plăcută și oamenii știau că darul din Yemen și-a atins destinația. De asemenea, regina Arwa a ținut o serie de prelegeri din spatele unei cortine despre Științele Islamului, printre  savanți din Arabia și subcontinentul Indian; arzătorul a răspândit parfumul creând o atmosferă pioasă.

Se cunoaște faptul că și grecii și romanii foloseau bukhoor în ritualuri religioase. Era transportat mii de kilometri până la Marea Mediterana înainte de a putea fi comercializat în Europa. Bukhoor a fost intens utilizat de către vechii egipteni în cantități vaste. Istoria oferă multe date despre menționarea bukhoor-ului în literatura biblică; a fost una dintre aromele prezentate copilului Issus și este de asemenea folosit în ceremoniile religioase creștine. Spania a fost condusă de musulmani timp de secole, oferind din nou o ocazie magnifică de a răspândi obiceiurile musulmane în aceste zone. Ulterior, otomanii au promovat patrimoniul cultural al Islamului în vest prin expedițiile lor militare.

349b3bcfc058fa31742a0abae9d19b12Pe lângă faptul că bukhoor este folosit pentru a parfuma, pentru a-ți arăta bucuria de a primi oaspeți, mai are și câteva beneficii. Bukhoor-ul este tonic, afrodisiac, anti-astmatic, ușurează persoana suferindă de epilepsie. Ajută la îmbunătățirea clarității mentale, la meditație, la liniște și relaxare; calmează corpul, îndepărtează energia negativă, ajută la crearea armoniei și balansului în casă.

Dacă în timpuri străvechi se foloseau doar tămâia și smirna, acum există o multitudine de ingrediente folosite la fabricarea bukhoor-ului și menționez doar câteva: iasomie,lavanda, patchouli, trandafir, mosc negru. Un bun parfumier arab știe să se joace cu ele ca un maestru  violoncelist cântând la instrumentul său.

Este mult mai bun decât bețișoarele clasice și am observat că există o gamă largă de bukhoor în magazinele online din Romania și de asemenea se găsește și mabkhara, recipientul în care se arde bukhoorul. Eu sper că v-am trezit interesul și că îi veți da o șansă bukhoor-ului, măcar pentru a simți un pic din aroma orientului și a vă apropia puțin de lumea arabă chiar la voi acasă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.