Reguli de etichetă importante în cultura arabă

a4dc00b0750ee23f13d7771b2ddd4c46

Există o poveste despre un emisar britanic care a acceptat invitația de a lua masa în districtul Chouf din Liban. Așa cum se întâmplă în acest cartier din munte, pâinea este coaptă în formă de discuri mari foarte subțiri. Pentru că dimensiunile sunt mari, de regulă pâinea este împăturită de câteva ori și așezată lângă farfurii. Neștiind acest lucru, emisarul a confundat pâinea cu un șervet și l-a pus în poală, moment în care toată lumea a preferat să îl imite decât să îl facă de rușine.

Povestea poate este apocrifă, multe astfel de  povești sunt. Dar având în vedere obiceiurile  și tradițiile care dictează ospitabilitatea în lumea arabă, probabil că este adevărat. În cultura arabă, oaspeții sunt cei mai importanți.

La fel ca în orice parte a lumii, arabii au un anumit mod de a face lucrurile, iar aceste obiceiuri pot părea la o primă privire ciudate pentru un străin. În cultura lor colorată și diversă, există reguli sociale care sunt considerate etichete de bază. Dacă veți călători într-o țară arabă știind anumite obiceiuri și tradiții cu siguranță vă veți face vizita mai agreabilă și e distractiv de aflat lucruri despre alte culturi.

-Strângerile de mână, deși considerate importante, nu au aceeași fermitate ca în țările vestice. Majoritatea arabilor îți strâng mâna de fiecare dată când te întâlnesc și de fiecare dată când vă despărțiți chiar dacă  se întâmplă să vă întâlniți de zece ori într-o zi. Atingerea, strângerea mâinii, a cotului, chiar și mersul de mână de către doi bărbați este ceva comun în lumea arabă. Contactul cu sexul opus este considerat aproape obscen.

-Cuvântul arab este asociat cu respect, iar o modalitate de a o arăta este să te ridici în picioare când cineva intră în încăpere pentru a-l saluta. Astfel, arăți că intrarea respectivei persoane este suficient de importantă pentru a vă face timp și a depune efort de a spune un umil “marhaba“ahlan wa sahlan”, Assalamu Aleykum”. De asemenea un alt mod de a arăta respect persoanelor din încăpere este de a saluta fiecare persoană individual, chiar dacă este destul de obositor să repetați  aceeași frază și neapărat să aveți contact vizual cu persoana respectivă  și un mic zâmbet ar fi suficient.

Aici trebuie să vin cu câteva explicații despre ce înseamnă zicala “ Ahlan wa sahlan”: ahlan=ar avea semnificația de “ești ca familia mea”, iar sahlan=ia-o ușor, ușurel. În concluzie gazda atunci când deschide ușa oaspetelui acesta devine parte din familie.  “Assalamu aleykum” înseamnă “pacea fie asupra voastră” și se răspunde cu “wa aleykum salam” în traducere : “și asupra voastră, pace”. Marhaban înseamnă “hello”, “bună”.

-Folosiți numai mâna dreaptă atunci când mâncați, oferiți sau primiți cadouri. În Orientul Mijlociu mâna stângă este considerată impură.

-Arabii nu au un program rigid, a arăta ca ești grăbit este considerată ofensă la adresa gazdei, de asemenea verificarea repetată a ceasului.

-Sub nicio circumstanță nu întrebați un arab despre soția sa sau alt membru feminin din familie, este o ofensă la adresa bărbatului.

-Persoanelor varstnice li se dau întotdeauna cele mai bune lucruri, iar arabii vor face totul pentru ei, de la a le deschide ușile, de a-i saluta primii, de a fi serviți primii, de a fi răsfățați.

-Este foarte important să stați într-o manieră corectă. Statul într-o parte sau așezatul picioarelor pe marginea scaunului denotă lipsă de respect. Conform obiceiurilor arabe, tălpile pantofilor nu ar trebui să stea în fața unei persoane. Este considerat ca fiind o manieră urâtă în special printre saudiți, încălțămintea fiind murdară și potrivită doar pentru a atinge pământul. În unele țări încălțămintea se lasă la intrare, vă puteți ghida după stiva de pantofi de la ușă sau puteți să îi urmăriți pe ceilalți.  Dacă intrați într-o moschee neapărat să vă descălțați la intrare.

-Dacă vă exprimați admirația pentru un anumit lucru, este posibil ca arabul să insiste să vi-l dăruiască. Și că tot e vorba de cadouri, niciodată nu deschideți un cadou în prezența celui care vi l-a dăruit.

-Atunci când ajungeți într-o casă saudită un servitor sau o rudă a gazdei o să vă servească cafea saudită (qahwa) turnată dintr-un recipient mare de alamă într-o ceșcuță mică fără toartă și trebuie băută pe loc. Cafeaua va continua să fie turnată în ceașcă cu excepția cazului în care veți pune palma deasupra ceștii, indicând astfel că ați băut suficient. Oaspetele ar trebui să bea cel puțin o ceașcă, standardul este de 3 și neapărat să țină ceașca cu mâna dreaptă.

-Arabii servesc o cantitate uriașă de mâncare, sunt vestiți pentru generozitatea lor și astă este un motiv de mândrie pentru ei. Niciodată un arab nu va calcula de câtă mâncare este nevoie pentru a face o porție, din contră. se oferă din abundență acest lucru dovedind bunăvoința și respectul față de oaspete. Vă vor îmbia cu o a doua, a treia porție, și obligația este a accepta măcar o dată. O datorie a unei gazde arabe este încurajarea musafirilor de a servi cât mai multă mâncare. Există și un nume pentru aceasta “uzooma”. Atunci când considerați că ați mâncat destul puteți refuza spunând Alhamdulillah (Multumesc lui Dumnezeu). Dupa masă se va servi ceai și cafea îndulcite.

-Dacă aveți un arab invitat la masă aveți grijă să nu serviți carne de porc și alcool, acestea fiind interzise.

-Arabii, de obicei, nu doresc să mângâie sau să stea pe lânga animale de casă, in special câini, astfel că e mai bine să țineți animalele departe de văzul musafirului arab.

-Atunci când vreți să fotografiați pe cineva indicat este să cereți mai întâi permisiunea.

-Când se ia masa într-un restaurant arabii insistă să plătească ei, chiar există glume despre insistența lor de a achita nota de plată. Puteți accepta dupa ce v-ați făcut datoria de vă oferi să plătiți.

-La plecare gazda vă va însoți până la poartă sau chiar până la mașină.

-Dacă sunteți fumători, aveți grijă să oferiți și celorlalți pachetul de țigări.

-Dacă un non-arab este prezentat unei femei arabe, rămâne la latitudinea ei dacă dă mâna cu el sau nu, deci lăsați ca ea să preia inițiativa. Este posibil ca musulmanii tradiționaliști să refuze să strângă mâna unei femei, ba chiar să își aplece capul și să treacă fără să i se adreseze, astfel arătându-și respectul față de aceasta și față de familia ei.

Și ca un ultim punct, când sunteți alături de arabi, să nu fiți niciodata cel care ia inițiativa asupra unei acțiuni. Este imposibil să se învețe toate regulile unei culturi, dar cel mai simplu este să trageți cu ochiul și să faceți ce fac și ceilalți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.