„Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman

eleanor-oliphant_COPERTA

O comedie cu subtonuri tragice.

Tragedia prin care a trecut Eleanor i-a format viata monotona, devenind o proscrisa. Zilele ii sunt condimentate cu crize de depresie si acceptarea unei existente de baza. Anxioasa social si uneori deliranta, lupta interioara a lui Eleanor iasa la suprafata cu un indiciu evident: are o cicatrice pe fata, considerandu-se astfel, elefantul din camera. Eleanor dezvolta o prietenie obisnuita cu Raymond si in acelasi timp mintea i se axeaza pe un viitor de basm cu un muzician pe care inca nu l-a intalnit personal. O urmam pe Eleanor in incercarile ei de a intelege oamenii si eforturile de a comunica cu ei. Eleanor trece incet printr-o transformare: isi imbunatateste aparitia si incepe sa comunice mai usor si mai eficient, bucurandu-se de intalnirile cu Raymond, invatand cum sa participe la spectacolul numit viata, si in cele din urma realizand ca o relatie cu muzicianul este un vis ireal.

Lucrand cu un terapist, Eleanor devine mai onesta cu ea insasi, dezvaluind tragedia oribila prin care a trecut in copilarie si impactul pe care l-a avut asupra vietii ei actuale si reusind sa deschida usi care pana atunci au fost inchise timp de multi ani.

Romanul de debut al lui Gail Honeyman este absolut sclipitor, este ciudat, plin de umor si afecteaza profund cititorul.  Se intra in locuri intunecate dar se iasa la suprafata cu un sentiment puternic de speranta si optimism pentru viitor.

Am citit recent cartea in engleza la recomandarea unei prietene, si pot spune ca si-a lasat o amprenta, atunci cand nu citeam gandul meu era la Eleanor. Ma bucur nespus de mult ca Editura Rao a decis sa o publice in romana si la noi, astfel si cei care nu citesc in engleza avand posibilitatea sa o savureze. O recomand cu caldura, este o carte pe care nu trebuie sa o ratati. Si un sfat: sa aveti servetele la voi atunci cand o cititi, si pentru momentele cand o sa radeti  dar si pentru clipele triste, pentru clipele in care o sa realizati cat de dureroasa este singuratatea Eleanorei.  Dar gata, ma opresc aici, va las pe voi sa o descoperiti mai departe pe aceasta fiinta fragila.

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.