5 locuri de vizitat în Riyadh

edfc64dafe8fd1a82e2ebb8200271e97

Orașul Riyadh nu este doar o simplă capitală a unui stat, este un loc unde istoria, cultura se îmbină armonios cu modernitatea și inovația. Și cum Regatul tinde să devină mai accesibil străinilor, urmând să se emită și vize turistice, cel putin așa se discută, vă prezint 5 locuri care merită vizitate în Riyadh. Nu se știe niciodata, poate că va veni un moment când pe lista vacanțelor mult dorite să treceți și Regatul Arabiei Saudite.

1.Fortul Al Masmak

Caosyk8WcAAhRIv

Situat în vechiul cartier Deerah, Fortul Al Masmak ( Qasr Al Masmak) este un castel fortificat din secolul al XIX-lea, zidit din lut și cărămizi făcute din nămol. Este locul bătăliei istorice de cucerire a Riyadhului de către fondatorul Arabiei Saudite moderne, Abdul Aziz ibn Saud în 1902. Fortul are patru turnuri înalte de 18 metri cu pereții a căror grosime este de 1,24 metri. Nu e de mirare că poartă numele de „masmak”, în arabă însemnând “fortificat”.Construit în 1865 în timpul domniei lui Mohamed bin Abdullah bin Rashid, fortul a fost preluat de către clanul Al Saud în 1902 reușind astfel să preia controlul în zonă. Fortul a fost renovat  în anii 80 și apoi transformat în muzeu în 1995 cu o serie de exponate istorice care prezintă istoria culturală și militară, precum și artefacte. Poarta are o înâlțime de 3,65 metri și o lățime de 2,65 metri. Există o deschidere în centrul ușii, numită Al Khokha care este suficient de mare doar pentru ca o persoană să poată trece, o caracteristică defensivă menită să permită oamenilor să treacă fără a deschide larg poarta. Castelul fortificat cuprinde de asemenea și o moschee și un puț. Acoperișurile sunt făcute din lemn de palmier pictat, ușile camerelor care comunică prin acest labirint și ale curților interioare sunt din lemn de cedru (tamarisk) pictat. Fortul Masmak este unul dintre punctele de atracție favorite ale turiștilor.

2.Parcul King Abdullah

Parcul este unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale capitalei, situat în cartierul Malaz. Atracția principală este fântâna care dansează (Dancing Fountain) luminată de lasere colorate. Parcul se întinde pe o suprafață de 318.000 de metri pătrați și a fost construit ca loc de întâlnire pentru expoziții și activități recreative. Parcul este format dintr-un coridor pietonal lat de 12 metri, înconjurat de verdeață luxuriantă și stâlpi cu lămpi de iluminat. Parcul este un loc excelent pentru pasionații de drumeții. Înainte de a intra în parc există posibilitatea de a cumpăra de la vânzătorii stradali  scaune pliante, covorașe, pernuțe, jucării. Vizitatorii pot să organizeze picnicuri pe iarbă, există standuri cu mâncare și băutură și un trenuleț roșu cu care vizitatorii pot face înconjurul parcului.

3.Muzeul National

Muzeul național din Riyadh este o structură reper în orizontul Arabiei Saudite. A fost înființată ca o odă adusă dezvoltării educației și culturii saudite, oferind o perspectivă asupra istoriei țării. Muzeul se întinde  pe o suprafață de 17 mii de metri pătrați, aproape de Centrul Istoric King Abdul Aziz. În interiorul muzeului sunt prezentate diferite antichități, manuscrise, panouri de afișare care prezintă o perioadă de odinioară. Există opt sali de expoziție care acoperă teme ca: Omul și Universul; Regatele Arabe; Era pre-islamică; Misiunea Profetului Mahommad; Islamul și Peninsula Arabică; Primul și al doilea stat saudit; Unificarea Regatului; Hajul și cele două moschei sfinte. Sunt ținute diverse prelegeri și ateliere iar Muzeul publică buletine și broșuri care oferă informații despre evenimente și expoziții.

4.Sky Bridge din Kingdom Centre

Șezând deasupra  Turnului Kingdom, pe al său etaj 99 este Sky Bridge (podul din cer= cam așa s-ar traduce în română). Sky Bridge este o structură de oțel cu o greutate de aproximativ 30 de tone situată pe vârful unui turn înalt de 300 de metri și are vedere asupra întregului oraș. Poziția sa unică o cataloghează ca o principală atracție turistică. Se ajunge urcând cu 2 lifturi, primul duce vizitatorul până la 180 de metri înălțime în 50 de secunde până la nivelul “transfer” și apoi cel de-al doilea lift  îl duce pe acesta până la destinația finală, Sky Bridge, în mai puțin de 40 de secunde.

5.Dir`aiyah

Este o regiune istorică situată pe malurile Wadi Hanifa la periferia Riyadhului. Un frumos peisaj natural, Al Dir`aiyah mai este cunoscut și sub numele tradițional Al Awja. Este văzut ca un important simbol național din istoria regatului fiind prima capitală a primul stat saudit în 1745. Partea interesantă este cartierul Turaif care este păstrat remarcabil. Acesta a fost sediul familiei saudite conducătoare. Zidul intercalat cu câteva forturi defensive a fost construit în timpul domniei lui Imam Abdul Aziz Ibn Muhammad Ibn Saud pentru a evita amenințărilor posibililor aspiranți la Dir`aiyah. Lungimea totală a zidului este de 7 km, unde peretele cu înălțimea cea mai mare este format din pietre mici așezate pe o bază construită din pietre de dimensiuni mai mari și unite între ele cu straturi din ipsos.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.