Chicago de Alaa Al Aswani

image-2010-09-1-7748218-70-romanul-chicago-alaa-aswani

“Chicago” dovedește că Al Aswani este un maestru povestitor și e capabil  să scrie un roman în care exprimarea sinceră a sexualitatii în societatea contemporană egipteană a reușit să scandalizeze lumea arabă. Dupa “Blocul iakubian”, Al Aswani a reușit încă o dată să creeze o distribuție de personaje care sunt fascinante, confuze, complexe și credibile.

“—Ai mâncat fructe americane? m-a întrebat zâmbind,după o uşoară ezitare.

— Nu încă.

—Aici se foloseşte ingineria genetică pentru ca fructele să devină cât mai mari cu putinţă, dar ele nu au nici un gust. Viaţa în America, Nagi, este la fel ca fructele americane ispititoare, strălucitoare pe dinafară, dar fără nici un gust!”

De această dată legatura dintre personaje nu este o clădire, ci departamentul de histologie de la Universitatea din Illinois, iar personajele variază de la profesori la studenți, soți și partenerii lor, la poliția secretă. Legatura dintre toate aceste personaje este Egiptul cu personaje centrale care fie și-au petrecut 30 de ani din viață în SUA, fie sunt studenți egipteni.

Nagi Abd Al Samad, un student la masterat care a fost expulzat din Universtatea din Egipt și drept urmare decide să dea în judecată universitatea. Pasionat de istorie și poezie, se dovedește a fi un disident nesuferit care îmbrățișează libertățile sexuale ale Americii, în timp ce se folosește de toate ocaziile ivite de a complota împotriva guvernului egiptean.

Un personaj  care nu se uită cu ușurință este Ahmad Danana care conduce Uniunea Studentilor Egipteni din Chicago. La fel ca mulți din grupul divers de emigranți egipteni, și el studiază medicina, dar Danana speră să devină o figură proeminentă când se va întoarce în Egipt, și astfel el lucrează ca spion guvernamental. Danana se află în contrast cu Al Samad, care se dezvăluie minunat în jurnalul său:

„Soldatul luptă împotriva duşmanilor săi cu toată dârzenia, vrând să-i ucidă până la ultimul, dar dacă o singură dată ar avea posibilitatea să treacă de partea cealaltă şi să seplimbe printre rândurile lor, şi-ar da seama că sunt nişte oameni buni ca şi el — o să-l vadă pe unul scriind o scrisoare soţiei, pe altul uitându-se la fotografiile copiilor lui, pe altul fredonând o melodie în vreme ce se rade şi tot aşa… Şi ce va zice atunci bietul soldat ? Probabil va crede că a fost înşelat când i s-a cerut să lupte împotriva acelor oameni buni şi va trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de ei… Sau – cine ştie ? –poate va crede că este vorba de o aparenţă înşelătoare şi că îndată ce-şi vor ocupa poziţiile cu arma la ochi, oamenii aceştia liniştiţi se vor preschimba în criminali care nu vor ezita să-i ucidă familia şi să-i umilească ţara.”

Un personaj memorabil al lui Al Aswani este Shaymaa Muhammadi, o studentă de la țară, din Tanta, o musulmană devotată, care la 30 de ani este aproape deznădăjduită de a-și mai găsi un soț și care suferă de dorul de casă. Devine implicată într-o relație amoroasă cu Tariq la scurt timp după sosirea sa în Chicago. Tariq, un elev strălucit din clasa superioară egipteană scăpat de responsabilitățile familiale și de căsătorie impuse de mama și rudele sale din Egipt, la început este retincent în a-și manifesta angajamentul față de Shaymaa, dar relația lor ia un alt curs după ce Shaymaa află că este însărcinată.

Printre personaje  se mai numără și Dr. Raafat Sabit profesor în Departamentul Histologie,  care a emigrat în Statele Unite în 1960 și a cărui mândrie pentru țara care l-a adoptat este aproape la fel de mare ca disprețul său pentru degradarea țării natale. Își neagă originile și se folosește de orice ocazie să declare că:

“Egiptenii nu sunt potriviţi pentru a lucra în locuri respectabile din cauza unor defecte numeroase şi grave, cum ar fi: laşitatea, ipocrizia, minciuna, indecizia, lenea, incapacitatea de a gândi metodic şi – ceea ce este mai rău decât toate astea – dezorganizarea şi viclenia.”

Se confruntă cu mai multe probleme pe masură ce fiica sa ia niște decizii neașteptate, care duc la îndepărtarea ei față de profesor și introducerea sa de către iubit într-o lume a drogurilor.

Dr.Mohammad Salah, profesor de istorie, trece printr-o criză a vârstei care îl determină să își pună la îndoială căsătoria sa cu o femeie albă divorțată și este bântuit de memoria fostei iubite egiptene, Zainab, pe care a părăsit-o atunci când a emigrat în America în anii 70.

John Graham, un profesor american, căruia nu îi pasă de bani, nu crede în căsătorie și în religii, se îndrăgostește de o tânără de culoare.

Diferite alte personaje se împletesc în și înafara dramei, toate venind împreună pentru a acționa în diversele lor disfuncții biculturale cu patos imprevizibil și blând. Când romanul nu coboară în melodrama caleidoscopică, multe dintre personaje fie lupta împotriva răului și candenței Americii, fie expun poetic corupția sistematică din propria țară.

În timp ce multe din evenimente sunt povestite din punctul de vedere a lui Nagi, o mare parte a narațiunii este prezentată din perspectiva altor personaje, permițând magistral lui Al Aswani să abordeze o serie de probleme și tabuuri sociale serioase atât în societatea egipteană cât și în cea americană: rasism, discriminare religioasă, corupție, mită, avort, droguri și abuzuri sexuale.

Este un roman cu perspicacitate: prin izolarea egiptenilor într-o cultură străină, Al Aswani găsește punctele de presiune în personalitățile lor, fiecare trăind traume de un fel sau altul.

Medici, studenți, oameni de știință, soți și soții, împătimiți de baseball, postuniversitare pioase și acoperite islamic, toți se luptă cu obstacolele pe care le întâmpină în viața de emigrant arab în Orașul Vânturilor după evenimentele de la 11 septembrie.  Al Aswani folosește experiențele diasporei pentru a-și exprima dragostea, frustrarea, mândria și dezgustul pentru cultura bogată a țării sale. În ciuda faptului că acțiunea a fost stabilită într-un oraș american, cartea este despre Egipt.

AswanyMain1Alaa Al Aswani nascut în 1957 este un scriitor egiptean și membru fondator al mișcării politice Kefaya. Educat ca medic dentist in Egipt și la Chicago, a contribuit cu numeroase articole în ziarele egiptene despre literatură, politică și probleme sociale. Chicago, roman stabilit în orașul în care a studiat a fost publicat în 2007. Cartea “Blocul iakubian”, romanul care l-a făcut celebru  a fost tradus în numeroase limbi și a fost ecranizata în 2006 cu actori egipteni celebri.  A mai scris: “Aș fi vrut să fiu egiptean, “The automobile club of Egypt”, “Friendly fire”, “Democracy is the answer”.

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.