Festivalul Janadriyah din Arabia Saudită

maxresdefault

Al Janadriyah (Maharajān al-Janādrīyah) este un festival cultural ce durează două săptămâni în fiecare an, aproape de orașul-capitală Riyadh. Este organizat de către Garda Națională și prima ediție a fost inaugurată în 1985 pe 23 martie de Regele Fahd ibn Abd Al Aziz.

Primul festival național de cultură și patrimoniu a inclus  dansuri populare, curse cu cămile, mâncare bună și poezie. A fost atât de popular încât programul de 5 zile a fost prelungit cu o săptămână.

camel-racing

Un festival colorat, Janadriyah este o prezentare a trecutului și prezentului Arabiei Saudite, un mod perfect pentru noua generație de a-și cunoaște cultura și moștenirea de la generațiile trecute. Ținut în sezonul de iarnă, care se încadrează în mod normal între lunile februarie sau martie, o perioadă ideală pentru vizitatori de a-și petrece cât mai mult timp în aer liber.

Fiecare provincie a regatului este reprezentată printr-un pavilion propriu, de regulă o recreere a arhitecturii locale.  Festivalul este o confluență a artiștilor și artizanilor din aproape toate provinciile și care își arată măiestria ca într-un spectacol în direct, realizând diverse lucruri exact așa cum părinții și bunicii lor le făceau. De exemplu, minsaf-o sită din frunze de palmier pentru a cerne cereale; mihmas-o lingură lungă folosită la prăjirea boabelor de cafea la foc deschis; hawn-un vas de cupru folosit la măcinarea fasolei; maya`ah– un bol din lemn, nu foarte adânc cu mâner pentru mâncărurile fierbinți (polonic); mihbash– un mojar cu pisălog din lemn.

3e76a0c77847250ef3d78713ac7f00c7Un loc special este expoziția beit al sha`ar (casa parului) celebrul cort negru al beduinului. Cu spații separate pentru bărbați și femei și o bucătărie, cortul este dotat cu ce avea mai de preț familia unui beduin: ustensilele de gătit, șeile și păturile.

 

Vizitatorii mai pot vedea și ardha un dans popular saudit în care se folosesc săbii și tamburine. Se spune că dansul ardha inițial se executa înainte de a merge la război pentru a-i motiva pe bărbați. În aceste timpuri, servește doar ca un simbol cultural saudit.

La ceremoniile de deschidere aproximativ 60 de reprezentanți din fiecare dintre cele șapte regiuni geografice ale regatului, plus 300 de studenți din Riyadh fac un marș și dansează. 11 orase-Unayzah, Taif, Najran, Riyadh, Jaizan, Jiddah, Dammam, Ha’il, al-Hasa, Yanbu’ și al-Dir’iyah dispun trupe foclorice.

Au loc lecturi nocturne de poezie și simpozioane pe tema literaturii arabe. Una dintre cele mai căutate expoziții este cea în care se află sawani-o invenție robustă care până de curând era folosită la a scoate apa dintr-un puț adânc pentru irigații, folosind roți din lemn montate deasupra puțului pe o bară puternică din lemn athl și pusă în mișcare de către patru cămile. Aceasta este doar un prim exemplu de ingenioasă tehnologie tradițională.

Mâncarea este din belșug, fiecare vizitator poate să deguste din variata bucătărie a peninsulei arabe sau să cumpere o gustare rapidă cum ar fi shaorma. O vizită nu este completă fără a participa la un ceai sau la qahwa (cafea saudită cu cardamon și alte condimente) și nelipsitele curmale.

Un eveniment mai puțin obișnuit este concursul de frumusețe al cămilelor. Cămile drăguțe împodobite cu diverse ornamente defilează ca la paradă prin mulțime, este o priveliște frumoasă. Aceste cămile arabe speciale sunt crescute și folosite pentru a participa la ocazii speciale sau la cursele cu cămile.  Vizitatorii își mai pot delecta ochii cu o expoziție cu picturi și sculpturi realizate de artiști sauditi.  Există pavilioane găzduite de diferite agenții guvernamentale saudite, cea mai notabilă este cea militară.

Camels and arab riders in desert Riyadh, Saudi Arabia

Pe lângă cursele de cai și cămile, diverse meșteșuguri (olărie, țesătorie, pielărie,tâmplărie, fierărie), costume populare, dansuri și jocuri tradiționale, poezii, târguri de carte, există și nelipsitele suveniruri ieftine, jucării,parfumuri, shisha (narghilea), dulciuri exact ca la orice fel de târg. Nu e nimic neobișnuit să vedem femei îmbrăcate în abaya tradiționala și pe cap să poarte pălării de cowboy.

În fiecare an este invitată la festival o țară pentru a-și expune cultura laolaltă cu țara gazdă, în 2017 Egiptul a fost țara oaspete.

ba86f5ff826cd99b4fb70d0b4c0a7dac

 

Sursa fotografii:Pinterest

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.