Bazarul Khan Al Khalili din Cairo

4a21b23482e7beeeb18aedfe0d8185a1

Când vine vorba despre Egipt primul nostru gând se îndreaptă spre piramide, Sfinx, Nil dar adevărul este că sunt mult mai multe lucruri de văzut în țara faraonilor. Khan Al Khalili este un prim exemplu.

Un labirint de străduțe, bazarul Khan Al Khalili sau Khan cum este cunoscut de localnici este un mare souq (piață, bazar în limba arabă) în Cairo, Egipt. Este localizat lângă două dintre cele mai importante repere ale orașului: moscheea Al Hussein și prestigioasa Universitate Al Azhar.  Bazarul a fost inițial locul mausoleului cunoscut ca Turbat Al Za`faraan (Mormântul safronului) locul de înmormântare a califilor fatimizi. Mausoleul făcea parte din Marele Palat Estic Fatimid început în 970 de către Gawhar Al Siqili, generalul care a cucerit Egiptul pentru dinastia fatimidă și a fondat Cairo în același an.

d285c13b4b295e3752ed422c83bf808ePiața a fost construită în 1382 de prințul Djaharks el-Khalili, unul dintre cei mai puternici prinți mameluci, chiar în inima orașului fatimid.  Împreuna cu piața Muski din partea de vest cuprinde unul dintre cele mai importante zone comerciale din Cairo. Posibil ca, chiar această piață a fost implicată în monopolul condimentelor controlat de către mameluci, ceea ce i-a determinat pe europeni să caute noi rute și l-a orientat, indirect, pe Columb să descopere America.

 

 

ebf53b14689ea8b58e03b16878399eccAl Ghuri, ultimul sultan important al mamelucilor din Egipt (1501-1516), a modificat aspectul întregului cartier printr-o campanie majoră de demolare și reconstrucție. Pe lângă construirea propriului complex religios  și funerar s-a adăugat și o wikala( caravanserai)  care încă este bine păstrată. Al Ghuri a demolat Khanul construit inițial și l-a reconstruit în 1511 ca un complex comercial cu porți monumentale și o rețea de străduțe perpendiculare și paralele.

În perioada dominației otomane era cunoscut ca “bazarul turcesc”dar a fost destul de neglijat, înflorind din nou în perioada pașei Muhammad Ali (1805-1848).

 

5Este cunoscut faptul că multe personaje importante de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, personalități ai Renașterii Egiptene (nahda), erau printre cei care frecventau cafenelele din Khan Al Khalili, pe când erau studenți. Liderul politic egiptean Sa`ad Zaghloul (1860-1927) povestea cum în anii studenției la Universitatea Al Azhar, și-a petrecut mult timp în locuri din Al Khalili, care i-au devenit dragi. Personalități ai literaturii, muzicii, artelor frecventau cafenelele discutând și schimbând idei, lucrând într-o atmosferă care emană esența Egiptului , a lumii și a istoriei.

KHAN AL KHALILI BAZAAR (1)

 

În timp ce aspectul bazarului a fost drastic modificat de atunci, acesta continuă să funcționeze ca principal centru de comerț și o importantă atracție pentru turiști și localnici în căutare de comori.

 

Vizitatorii  bazarului se simt ca și când fac o călătorie în timp, într-un timp al piațelor (souq) tradiționale arabe, pierduți în mirosul ademenitor al condimentelor, și parte a agitației care are loc în fiecare zi în bazar. Deși piața nu este structurată pe tipurile de bunuri vândute, principalele atracții ca aurul, cuprul și condimentele sunt grupate pe anumite secțiuni. În magazine se pot cumpăra suveniruri, antichități, haine,fanoosh (felinare), parfumuri și bijuterii, multe ateliere tradiționale continuând încă să funcționeze, cum ar fi aurari.

1551c9c2c0bd51b914ef4d715e48078cLocul este casa mai multor cafenele (maqha) vechi, tradiționale și destul de mici. Cu siguranță pentru un vizitator va fi greu să facă o alegere.Una dintre cele mai vechi cafenele, nu doar din Al Khalili ci și din întreg Cairoul este El Fishawi înființată în 1797 și este una dintre cafenelele preferate de scriitorul Naguib Mahfouz. La cafeneaua  El-lord se poate savura o cafea, karkade (ceai de hibiscus), o shisha (narghilea) în timp ce în fundal se aude vocea inconfundabilă a divei Egiptului, Umm Kulthum.

 

 

Mai memorabile decât produsele oferite spre vânzare, sunt comercianții care le oferă. Persistența comerciantului egiptean rar scade. Și chiar dacă vizitatorul se oprește la o cafenea pentru a-și trage sufletul, nu se poate aștepta ca fiind un loc de refugiu din calea vânzătorilor. Comercianții hoinari străbat străduțele înguste și își fac loc printre mesele din cafenele oferind cu un entuziasm admirabil o varietate de bunuri. Aceasta este o experiență egipteană de comerț, în care vânzătorii insistenți  sunt o parte integrantă. Mulți turiști se simt într-un fel intimidați de întregul proces de negociere pentru prețuri mai bune, dar o dată ce devine obicei, poate fi o experiență amuzantă. Negocierea și tocmeala este mai mult decât o activitate de consum în Egipt. Este o modalitate excelentă de a socializa și a întâlni oameni noi, întreaga activitate făcându-se într-un mod blând, cu o mulțime de râsete și zâmbete.

Khan Al Khalili apare menționat în două dintre cărțile scriitorului egiptean Naguib Mahfouz: Midaq Alley și Khan Al Khalili.

Bazarul Khan Al Khalili este locul unde arta și comerțul vin împreună pentru a oferi o experință remarcabilă, unică și armonioasă.

Sursa pozelor este Pinterest.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.