Aurul negru și Arabia Saudită

34983

Înainte de descoperirea petrolului în 1938, viața în Arabia Saudită era total diferită,o viață preponderent nomadică, fiind una dintre cele mai sărace țări din lume în momentul când a luat ființă în 1932. Nu existau mașini,electricitate, drumuri, spitale, bazându-se pe veniturile din pelerinaje la Mecca și pe o agricultură destul de limitată. Majoritatea saudiților erau beduini, analfabeți, cu o speranță de viață scăzută, cu o alimentație bazată pe mâncăruri crude. Dieta oamenilor din acele timpuri era bazată pe pește, curmale, legume și orez importat din India. Singurele distracții erau jocurile și vânătoarea cu șoimi.

Pe 15 ianuarie 1902, Ibn Saud a preluat Riyadhul de la tribul Rashid. În 1913 forțele sale au capturat provincia Al Hasa de la otomani. În 1922 a încheiat cucerirea teritoriului Nejd, iar în 1932 a cucerit Hijaz. În 1932 a fost proclamat Regatul Arabiei Saudite, cu Ibn Saud ca rege.

În timp ce data exactă a începerii căutării de petrol în Arabia este discutabilă, un lucru este cert, faptul că fără stabilitatea pe care a oferit-o Arabiei, regele Ibn Saud, cautarea petrolului la o asemenea scală nu ar fi fost posibilă.

 

2HRH-King-Abdulaziz-Al-Saud-819x1024
Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammad Al Saud

Trei evenimente extrem de importante care au modificat forma lumii sau care au devenit motive pentru a căuta petrol au fost: primul război mondial, marea criză și găsirea de petrol în unele zone din Orientul Mijlociu.

În 1922 Major Frank Holmes, inginer minier, a venit din Noua Zeelanda și a înființat Eastern and General Syndicate Ltd. Era convins de faptul că există în zonă cantități mari de petrol și a început să caute concesiuni prin sindicat. În 1923, regele Ibn Saud a semnat o concesiune cu Major Frank prin care îi permitea să caute petrol în partea estică, în care deținea controlul la acea dată, o zonă aridă marcată doar de niște oaze ocazionale cu palmieri. Ibn Saud spera ca Major Frank să găsească apă. Lider de trib cu finanțe precare, Ibn Saud credea că Holmes ar putea descoperi locuri în care războinicii să-și împrospăteze caii și cămilele. Neavând prea mult sprijin din partea companiilor  britanice, concesiunea a expirat și a fost declarată nulă în 1928.

În 1925 Regele Abdulaziz a trimis un inginer minier american , Karl Twitchell , pentru a examina potențialul descoperirii petrolului în Arabia de Est. Deși Twitchell a găsit semne încurajatoare, l-a sfătuit pe rege să aștepte rezultatul lucrărilor de foraj din Bahrain înainte de a invita străini pentru a face oferte pentru exploatarea petrolului. În 1932 Standard Oil Company of California (Socal) a descoperit petrol în Bahrain și acest lucru a reînnoit interesul pentru vânătoarea de petrol. Apoi Socal a căutat o concesiune în Arabia Saudită care a intrat în vigoare în iulie 1933, primind dreptul de exploatare pe o suprafață de 930 de mii de km pătrați de teren timp de 60 de ani. Concesiunea inițială prevedea o taxă anuală de închiriere de 5000 de lire sterline până când va fi descoperit petrol, un împrumut de 50 de mii de lire în aur către guvernul saudit, o taxă de 4 șilingi pe tona netă de producție de țiței după descoperirea petrolului și livrarea către guvernul saudit a unor produse din rafinaria construită după descoperirea petrolului. Condițiile acordate de guvern erau liberale și reflectau nevoia regelui de fonduri, estimarea scăzută a producției de petrol și slaba sa poziție de a negocia.

 Numele companiei care opera în Arabia Saudită a fost schimbat în Arabia American Oil Company (ARAMCO) în ianuarie 1944.

220px-Dammam_No._7_on_March_4_1938
Primul put in care s-a gasit petrol numit Dammam nr.7

Când geologii au revizuit locația au recunoscut un loc promițător și l-au denumit Dammam nr.1, dupa numele unui sat din apropiere. În următorii 3 ani sondorii nu au reușit să dea o lovitură profitabilă, dar geologul șef, Max Steineke a continuat să încerce. A insistat ca echipa să foreze cât mai adânc în ciuda problemelor apărute. Dar, într-un final sondorii au dat de petrol în 3 martie 1938. Această descoperire s-a dovedit prima și cea mai mare rezervă de petrol din lume. Pentru rege, veniturile din petrol devin o importantă sursă de bogație, ne mai fiind nevoit să se bazeze pe câștigurile din pelerinajele la Mecca.

Odată ce a fost constatată existența de petrol în cantități mari, necesitatea unei conducte catre Marea Mediterană părea evidentă, ne mai fiind nevoie să se traverseze 3200 km pe mare și evitând taxele de tranzit a Canalului Suez. Compania Trans-Arabian Pipeline Company (Tapline), o filială deținută în totalitate de către ARAMCO, a fost înființată în 1945, iar conducta a fost finalizată în 1950.  Multe inovații au fost necesare pentru a menține jos costurile. A fost nevoie să se construiască un port pentru a aduce echipamente, găsită apă și transportată în zonele de lucru; locuințe, spitale, birouri trebuiau construite pentru a lansa dezvoltarea. Puțini saudiți erau familiarizați cu utilajele, nu existau firme locale de construcție, majoritatea materialelor de construcție nefiind disponibile pe plan local.

În 1950 ARAMCO acceptă să împartă profiturile cu guvernul saudit, crescându-i acestuia veniturile considerabil. Câmpul petrolier Safaniya a fost descoperit în 1951, devenind cel mai mare câmp petrolier offshore din lume. În 1980 guvernul saudit preia în procent de 100% afacerea ARAMCO cunoscută apoi sub denumirea de Saudi Aramco.

main-qimg-8a88b4f3a1897a1799917fbed91b6ccd-c

Războiul arabo-israelian (Yom Kippur) a fost un conflict între Egipt, Siria și susținătorii lor față de Israel. Conflictul a fost continuarea unui model istoric tulburator a unui conflict între Israel și lumea arabă. Pentru că SUA și-a declarat susținerea față de Israel, țările arabe au participat la un boicot petrolier față de Canada, SUA, Japonia Olanda, Regatul Unit. Boicotul mai târziu a inclus Portugalia, Rhodesia și Africa de Sud. Aceasta a fost una dintre cauzele majore a crizei energetice din 1973 din SUA. După încheierea războiului, prețul petrolului a crescut enorm, Arabia Saudită dobândind bogație și putere.

Se spune că atunci când Regele Faisal al Arabiei Saudite a tăiat aprovizionarea cu petrol și a privat vestul de acest element din cauza susținerii Israelului, președintele american Kissinger a spus: “ Dacă Arabia Saudită nu ridică boicotul, America va bombarda câmpurile petroliere.” Replica regelui saudit a fost: “ Voi sunteți cei care nu pot trăi fără petrol, noi venim din deșert, strămoșii noștri trăiau cu lapte și curmale, putem cu ușurință să ne întoarcem și să trăim din nou așa.”

Arabia Saudită continuă să fie cel mai mare exportator  de țiței din lume, nici o altă țară  neputând să se apropie de această reușită.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.