Ar Rub`Al Khali-miraj si mister

460683529

Bine ati venit in Ar Rub`Al Khali sau Cartierul gol (eng. Empty Quarter), o lume a extremelor dure, catalogat a fii cel mai neospitalier loc din lume, si in acelasi timp cel mai izolat loc. Numele i se potriveste perfect avand in vedere ca vorbim despre o intindere vasta de nisip raspandita de-a lungul Arabiei Saudite, Oman, Yemen si Emiratele Arabe Unite.

Extinzandu-se pe 660.000 km patrati, Ar Rub`Al Khali este cel mai mare erg (desert de dune, campuri de dune fixe remodelate fara incetare de catre vant) din lume. Este unul dintre cele mai uscate regiuni din lume, practic o zona nelocuita si in mare parte neexploatata. Cu toata acestea sub imensitatea de nisip sunt prezente rezerve mari de petrol. Este mai mic decat desertul Sahara dar are mai mult nisip decat acesta.

1024px-Ar_Rub__al_Khali_Sand_Sea,_Arabian_Peninsula
Ar Rub`Al Khali din zona Omanului fotografiata de un austronaut.

Vreme de mii de ani, acest teritoriu a rezistat ca fiind cel mai uscat, cel mai fierbinte si cel mai neinduplecat asezamant de pe Pamant. Cu toate acestea, marginea sa gazduieste o cultura, o societate beduina mandra care s-a adaptat la mixul dintre Islam, traditii tribale antice si bogatiile oferite de petrol intr-o lume moderna si cu un ritm alert. Astazi Ar Rub`Al Khali este slab populat,doar de beduinii catorva triburi: Banu Yam si Banu Hamdan in Yemen, in regiunea Najran din Arabia Saudita si Banu Yas in Emiratele Arabe Unite.

5411eb640028897b52ce16612504fdd5
Beduin in Ar Rub`Al Khali

Inca exista discutii intre cercetatori cu privire la sursa nisipului. Se crede ca de-a lungul a catorva milioane de ani, nivelurile fluctuante de ape in Golful Arab ar fi putut periodic expune o mare de nisip,aceasta fiind  lovita de vanturile venite din Peninsula. Culoarea roz-rosiatica a nisipurilor din partea de sud a desertului are o sursa mai tantalica: boabele bogate in oxid de fier ar fi putut fi purtate de catre wadis, fluxuri efemere care curg numai in sezonul ploios.

Ar Rub`Al Khali este dominat de dune lungi, lineare care s-au format paralel cu vanturile predominante,aceste dune ajungand si la 300 de m inaltime; si nu numai atat, ele se misca cu o viteza de 30 de km pe an. Aceste dune longitudinale sunt atat de masive incat pot crea dune secundare, dâre in forma de semiluna si chiar dune stelare pitoresti. Printre dune sunt sabkahs (un fel de saline) care pot fi destul de greu de strabatut cu masina. Cea mai cunoscuta este  Umm Al Samim.

Cartierul gol are in mod inerent acelasi climat desertic, arid, tipic Desertului Arab, in cea mai mare parte. Se incadreaza in categoria super-arida cu precipitatii anuale mai mici de 3 cm, existand zone in care nu ploua niciodata de-a lungul anului. Temperaturile pot ajunge la peste 50 de grade Celsius in timpul zilei.

Primele calatorii documentate de catre exploratori straini au fost facute de britanicii Bertram Thomas in 1931 si de St.John Philby in 1932.

 

Bertram-Thomas
Bertram Thomas

coperta1-2

Intre 1946 si 1950 Wilfred Thesiger a traversat zona de mai multe ori si a cartografiat parti mari din Cartierul gol, inclusiv muntii din Oman, povestindu-si calatoriile  in cartea sa “Nisipurile arabe”, carte tradusa si la noi si aparuta la Editura Polirom.

 

 

 

 

I-am întrebat despre Rub al-Khali sau „Ţinutul pustiu”, ţelul ambiţiilor mele.
Nimeni nu auzise de el. „Despre ce vorbeşte? Ce vrea?” „Numai Dumnezeu ştie. Nu
înţeleg ce spune.” În cele din urmă, Sultan a exclamat: „O! Se referă la Nisipuri!” – şi
mi-am dat seama că aşa numeau ei marele deşert din sudul Peninsulei Arabe. I-am
auzit pe orăşenii şi sătenii din Najd şi Hajaz numindu-l Rub al-Khali, dar niciodată pe
beduinii care trăiau la marginile lui.

(Wilfred Thesiger-Nisipurile arabe)

Desi este un teren cu fara prea multa biodiversitate, poate sa fie un teren fertil pentru fictiune. Romanul lui Tim Powers “Declare” publicat in 2001 contine scene din Ar Rub` Al Khali si mentioneaza expediatia lui St.John Philby in acest loc. “ Cartierul gol” a fost folosit ca décor fictiv pentru cursa de cai din filmul “Hidalgo” , filmarile avand loc in Morocco si SUA. Povestea lui H.P Lovecraft, “The nameless city” reflecta ideea unui oras disparut din Arabia, posibil sa se refere la Iram, oras mentionat si in Coran. Actiunea din romanul lui Gerald Seymour “Unknown soldier” are loc in totalitate in Ar Rub`Al Khali.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.