„Miramar” de Naghib Mahfuz

17163238

“Miramar” patrunde in psihicul catorva personaje care impreuna cuprind un esantion de egipteni care incearca sa se adapteze la noua ordine sociala. Nu exista nicio incercare de glorificare a vechiului regim sau de a se adapta la cel nou. Romanul exploreaza pur si simplu tensiunile care apar atunci cand suporterii Egiptului pre-revolutionar intalnesc suporterii regimului post-revolutionar.

Sintetizand in cateva cuvinte: acesta este Egiptul. “Miramar”, romanul castigatorului premiului Nobel pentru literatura, Naghib Mahfuz, are toate aspectele culturii egiptene legate intr-o carte.

Scrisa in anii `60, actiunea este situata in Alexandria la o pensiune numita Miramar. Marele povestitor Mahfuz, urmareste viata a sapte personaje folosindu-se de o tehnica pentru a arata cititorului persectiva fiecarui personaj asupra aceleiasi povestiri. Desi politica este mereu prezenta in fundal, romanul se concentreaza asupra modului in care viata locuitorilor pensiunii a fost schimbata de revolutia de la sfarsitul anilor `50. Mahfuz se foloseste de dezamagirile personale aduse de revolutie pentru a desena imaginea unei tari care incearca sa se schimbe radical dar care inca este legata de trecut.

anastasia-fomina-235277

Primul povestitor este Amer Wagdi un jurnalist pensionat, fiind cel mai vechi dintre locuitorii pensiunii si isi traieste zilele mai mult in trecut. De asemenea se simte neglijat si uitat. Cel de-al doilea povestitor, Hosny Allam, un playboy, este un proprietar de terenuri needucat care nu face nimic altceva decat sa doarma si sa bea. Al treilea este Mansour Bahy, realizator de programe la radio, un om care se uraste, se considera un tradator si se simte vinovat cand prietenii lui sunt arestati. Cel de-al patrulea povestitor este Sarhan Al Beheiri, un barbat dintr-un oras mic, membru de partid, incearca sa faca multi bani prin inselatorie. Cu toate acestea, cei patru povestitori nu sunt singurele personaje ale romanului. Marianna este o grecoaica batrana, bagacioasa care detine pensiunea Miramar. Tolba Marzuk, un locatar, este un om puternic afectat de revolutie si care isi are toate bunurile si banii sechestrate de catre Guvern.

Cand o tanara dintr-un sat egiptean, Zorha, vine sa lucreze la pensiune totul se schimba pentru locatari. Amer Wagdi isi asuma rolul de bunic, sperand ca ea sa reuseasca sa paraseasca tara si sa supravietuiasca intr-o lume in care toti vor sa ii ia independenta, Mansour o priveste ca pe o sora, iar Sarhan, ca pe o mare iubire . Zorha este o tanara sfidatoare care si-a parasit satul natal atunci cand familia a vrut sa o marite cu cineva care nu ii era pe plac. Inconjurata de barbatii din pensiune, le tine piept si desi timida, este suficient de puternica pentru a riposta impotriva lucrurilor pe care le intalneste in cale. Este singurul personaj din roman care priveste cu incredere spre viitor si o face in termenii ei. Este analfabeta, dar incearca sa indrepte acest “handicap” luand meditatii chiar daca multi ii spun ca este o pierdere de vreme. De asemenea, este una dintre putinele sau chiar unica cu o inima buna.

Toti locatarii sunt consumati de pofta, care variaza in cruzime, natura lor punandu-i in conflict unul cu celalat, mai ales in lupta pentru afectiunea Zorei. Amestecul de agitatie, tensiune sexuala si confruntare duce la moartea lui Sarhan Al Beihari, care este gasit in strada intr-o dimineata.

Pana cand adevarul va iesi la iveala, Hosni Allam se decide sa paraseasca pensiunea, urmand sa cumpere un club de noapte de la un strain care dorea sa isi lichideze afacerile din Egipt. Bahi intra la inchisoare pentru scurta vreme, probabil pentru tentativa de omor, iar Zohra pleaca. Doi oaspeti raman in pensiune, Wagdi si Marzuk impreuna cu Marianna. Romanul se incheie cu Amer Wagdi recitand un pasaj din Coran:

Cel Milostiv
L-a învăţat pe om Coranul.
El l-a creat pe om
Şi l-a învăţat vorbirea limpede.
Soarele şi Luna urmează o rânduialâ,
Lar ierburile şi arborii se prosternează Si cerul El l-a înăltat si El a stabilit balanţa,
Pentru ca voi să nu fiţi nedrepţi la cumpănire.
Daţi greutatea după dreptate şi nu scâdeţi la balanţă! Lar pământul l-a făcut întins pentru vietăţi Pe el sunt fructe şi palmieri cu ciorchini înveliţi Şi grânele cu paie şi ierburile mirositoare.
Aşadar, pe care dintre binefacerile Domnului vostru le tăgăduiţi?

 

Din perspectiva alegoriei, romanul devine un comentariu social, pensiunea reprezentand Egiptul, locatarii simbolizand o sectiune a populatiei sale, Zohra reprezentand un simbol al Egiptului, frumusetea ei reprezinta atractia coloniilor care au avut putere in Egipt; rezistenta Zohrei reprezentand spiritul de nepatruns al fiecarui egiptean.

Umm Kulthum este celebra cantareata egipteana pentru care  personajele noastre, Sarhan, Hosny si Mansour, se intalnesc in sufrageria pensiunii pentru a o asculta la radio.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.