„În căutarea lui Nouf” de Zoe Ferraris


in_cautarea_lui_nouf_zoe_ferraris-367701

Un mister în deșertul saudit

 

“În căutarea lui Nouf” este un mister, un studiu psihologic și o scurtă privire în viața oamenilor din Arabia Saudită.

Cele două personaje principale, Nayir și Katya, un bărbat și o femeie necăsătoriți, se unesc, în ciuda reticenței lui Nayir de a se asocia cu o femeie, pentru a rezolva misterul morții lui Nouf, membră a infamei familii Shrawi. 

Nayir Ash Sharqi este un palestinian născut și crescut în Arabia Saudită, un străin care cunoaște această țară ca și un localnic și care trăiește pe o barcă în portul din Jeddah. Este, de asemenea și ghid, angajat adesea de bogata familie Shrawi, iar sarcina actuală este cea mai neplăcută: să dea de urma fiicei de 16 ani, Nouf, dispărută de acasă înainte cu 3 zile de nunta ei.  Corpul ei este descoperit în deșert. Când Nayir se duce la medicul legist pentru a o aduce familiei, vederea cadavrului îl umple de oroare, modestia sa îl blochează în fața acestei priveliști, care curând face loc unui sentiment de curiozitate cu privire la modul cum a murit fata.

Un tehnician de laborator, Katya Hijazi, inițial crezând că fata s-a înecat într-o oază, descoperă răni pe mâini și brațe, ajungând să suspecteze o crimă. Katya este legată de acest caz prin logodna cu fratele mai mare a lui Nouf, Othman.

Împreună, cei doi, în diferite moduri, încearcă să afle cum Nouf, înconjurată de femei și paznici trăind pe o proprietate înconjurată de ziduri, deținută odată de un prinț saudit, ar fi putut sta singură cu un bărbat. Viețile femeilor și bărbaților din familie rar se amestecau. Cei doi află că Nouf avea întâlnire cu cineva la o grădină zoologică abandonată și era convinsă că va reuși să scape de limitele societății saudite și își va face o viață în New York. La serviciul funerar, Nouf este înmormântată cu spatele la Mecca însemnând că la 16 ani și necăsătorită, Nouf era însărcinată.

Din cauza faptului că, Katya refuză să renunțe la cercetările sale, logodna ei cu Othman este ruptă. De asemenea, Nayir refuză să renunțe la a căuta răspunsuri chiar dacă Othman insistă că moartea fetei nu mai contează. Pas cu pas, Katya și Nayir ajung să dezvăluie secrete de familie atât de tragice, încât crima este cea mai mică dintre ele.

“În căutarea lui Nouf” este povestea unei adolescente care vrea mai mult decât religia și societatea îi permite să experimenteze. Bogăția familiei nu îi lărgește orizonturile și nici nu îi oferă experiențe de viață, în schimb o forțează să stea în spatele unui zid, imposibil de escaladat fără consecințe grave.

Deși locația nu poate fi mai exotică de atât, Ferraris ne ia de mână și ne duce prin centrul orașului Jeddah (al doilea ca mărime din Arabia Saudită), într-o tabără din deșert și la reședința familiei Shrawi. Ne face cunoștință cu personaje  neobișnuite care experimentează cele  mai intense situații umane: pierderea unei fiice, frustrarea dorințelor romantice, câștigarea înceată a încrederii și brusca eroziune a ceea ce se credea a fi adevărat.

O carte cu totul altfel, aș putea zice, în care exoticul, misterul, secretele, năzuințele, dorința de eliberare se împletesc magnific. O recomand cu căldura.

Cartea face parte din seria „Nayir Sharqi and Katyia Hijazi”, la noi nefiind traduse celelalte doua volume, romanele neavând legatură una cu alta exceptând cele doua personaje principale.

Zoe_FerrarisZoe Ferraris este o scriitoare americană născută în Oklahoma. În 1970 s-a căsătorit cu un cetățean saudit, locuind în Jeddah pentru 9 luni, familia soțului făcând parte dintr-o comunitate conservatoare musulmană.  Perioada trăită în Arabia Saudita a fost background-ul pentru cele trei romane ale sale. Cu „În căutarea lui Nouf” (publicată inițial în Anglia cu titlul „Night of the Miraj) a câștigat Los Angeles Times Book Prize în 2009. În prezent lucrează la cel de-al patrulea roman.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.